• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MESAJUL ministrului PETRE DAEA pentru FERMIERI!

    Roxana Dobre -

    Ministrul Agriculturii Petre Daea, mesaj pentru fermieri. Șeful de la agricultură i-a asigurat, astăzi, 4 mai, în cadrul conferinței organizate de Mediafax și Revista Agrointeligența: ”Cum salvăm anul agricol – soluții și oportunități”, pe fermieri că nu va rămâne impasibil la pierderile pe care le-au suferit în urma episodului de vremea rea care a avut loc în plină primăvară. Mesajul din partea ministrului a fost transmis de secretarul de stat, Daniel Botănoiu cel care a reprezentat Ministerul Agriculturii la eveniment.

    Mesajul domnului ministru Daea este următorul: construim și asta este cel mai important. Și sigur când vedem astfel de teme ”Cum salvăm anul agricol” avem o mică emoție. Din acest motiv mesajul domnului ministru este să construim împreună și să construim la Ministerul Agriculturii dacă se poate pentru că acolo vin fermierii. Acum în calitatea mea de om, să spunem, care urc din punct de vedere al politicilor comune vreau în primul rând să mulțumesc fermierilor, producătorilor, asociațiilor și președinții acestora care au fost alături de noi în demersurile pe care le-am avut de-a lungul timpului cu privire la politicile naționale, exprimarea lor la nivel european, și de ce nu, creșterea competitivității pe care trebuie să o marcăm, trebuie să o deținem la nivel național. Și aici dacă ați observat în ultima perioadă încercăm să punem în practică programe realiste. Și aici aș aminti programul pentru carnea de porc și cel pentru tomate și de asemenea celelalte produse deficitare pe care vrem să ne anunțăm astfel încât fermierii să le știe, investitorii să le cunoască și să fie puse în aplicare. Nu uităm faptul că avem probleme când plouă foarte mult sau seceta este prezentă. Este consistent programul național de irigații și aici aș vrea să le mulțumesc parlamentarilor, am văzut că este prezent și domnul președintele Nini Săpunaru care m-a ajutat în perioada respectivă și țin să îi mulțumesc de fiecare dată pentru că este un program consistent dar este un program care a stagnat. Acum avem hotărârea de Guvern iar cele 40 de amenajări care sunt viabile astăzi și pot fi puse în aplicare. Pe lângă asta în schimb sunt terenuri care suferă din cauza desecărilor. Și aici avem un alt program care se referă la partea de desecare și corectare a eroziunii solului”, a punctat Daniel Botănoiu.

    Acesta a dat și o veste bună fermierilor  și anume că ieri, în cadrul Comisiei de Agricultură de la Camera Deputaților, a trecut Programul pentru carnea de porc. ”De asemenea aș vrea să subliniez că se întâmplă și alte lucruri bune și aș aminti că ieri am trecut prin Comisia de Agricultură programul pentru carnea de porc și sperăm să fie pus în aplicare cât mai repede astfel încât până la sfârșitul anului să putem să avem acest sector să poate să consume ceea ce este mai important și anume porumbul produs în România. Pentru că pierderile din sectorul zootehnic se reflectă atât în amonte cât și în aval, adică și la producătorii de cereale care nu au unde să vândă sau sunt obligați să vândă la prețuri pe care le știți foarte bine. De asemenea aș vrea să avem în vedere că niciodată ușa ministerului nu va fi închisă pentru idei noi și proiecte care pot asigura organizarea producătorilor. Ușa Ministerului este deschisă întotdeauna pentru inițiative care să ducă la creșterea sectorului agricol. Eu îmi doresc să fie un sector cu 4-5 la sută din PIB dar neapărat puternic. Vreau să repet: ușa este deschisă, nu salvăm nimic acum ci construim odată cu producătorul. Suntem conștienți că acest plus despre care vorbim îl pot aduce producătorii și mai trebuie să avem în vedere că de fapt consumatorul este stăpânul afacerii noastre. Și dacă vom înțelege lucrul acesta, vom reuși în ceea ce ne-am propus”, a conchis oficialul de la Ministerul Agriculturii.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Mesaje de Crăciun 2024: Cele mai frumoase urări și felicitări de Sărbători

    Ultimele știri

    Mihaela Neagu, proprietara fabricii Luduș: “Dacă nu sunt luate rapid măsuri, 2025 va fi anul dezastrului în agricultură” Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Subvenție APIA de 176,11 euro/UVM. Cererile se depun din 9 ianuarie