Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

OBLIGATORIU! ADEVERINȚA de care AVEȚI NEVOIE PENTRU SUBVENȚIILE APIA!

Document obligatoriu pentru depunerea cererii unice. În mai puțin de o săptămână, mai exact pe 1 martie, fermierii vor putea începe să depună cererea unică pentru Campania 2018.

Adeverința eliberată de la Primăria din localitatea din care provin agricultorii este un document ogligatoriu cu care trebuie să vă prezentați la agenția de plăți pentru a încasa subvenția pe acest an.

Agrointeligența – www.agrointel.ro vă spune la dispoziție formularul pe care trebuie să vi-l completeze Primăria, pentru depunerea la APIA.

Descărcați: ANEXA Nr.1 la OMADR 619

În conformitate cu prevederile legislației în vigoare, Cererile Unice de Plată se depun la Centrele judeţene/locale APIA şi al Centrul Municipiului Bucureşti, în perioada 1 martie – 15 mai 2018.

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăţi/măsurilor de sprijin/ajutoarelor, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, respectiv:

– schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic, schema simplificată pentru micii fermieri, ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic.

– măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultura ecologică, Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020).

În Campania 2018, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/.

Finalizarea şi închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia şi a mesajelor din controlul parcelelor digitizate şi corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic.

Același principiu se aplică și pentru fermierii, crescători de animale, care vor completa Cererea unică de plată – declarație sector zootehnic, împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic.

Fermierii vor depune la APIA o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă aceştia deţin suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe!

Cererile se depun la Centrele județene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol şi la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 3/2015, cu modificările şi completările ulterioare, prevede la art.7: „ (1) Beneficiarii plăţilor prevăzute la art. 1 alin. (2) şi la art. 33 alin. (2) lit. b) şi c) sunt fermierii activi persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafeţelor de teren agricol şi/sau deţinători de animale, potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare..(…)” n) să prezinte la depunerea cererii unice de plată sau a modificărilor aduse acesteia documentele necesare care dovedesc că terenul agricol, inclusiv zonele de interes ecologic, se află la dispoziția lor sau o copie a anexei nr. 24 de la starea civilă a unităților administrativ-teritoriale, dacă este cazul.”

Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată şi trebuie să fie valabile la data depunerii cererii.

Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/
sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz.

Arendatorul, concedentul, locatorul şi/sau comodantul nu beneficiază de plăţi pentru terenul/animalele arendat(e), concesionat(e) închiriat(e) și/sau împrumutate spre folosință.

Fermierii care beneficiază de rentă viageră pentru suprafeţele arendate/înstrăinate conform Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, cu modificările şi completările ulterioare, nu beneficiază de plata pentru terenul arendat/înstrăinat.

Pentru a beneficia de sprijinul aferent schemelor de plată/ajutoarelor naţionale fermierii trebuie să depună anual, la APIA, Cererea Unică de Plată şi să îndeplinească condiţiile de eligibilitate conform legislaţiei comunitare şi naţionale în vigoare. În cazul Măsurilor 10 şi 11, fermierii trebuie să respecte şi cerinţele specifice pachetelor solicitate la plată şi cerinţele de bază conform Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Informații privind zonele eligibile pentru Măsura 10, Măsura 11 și Măsura 13 se regăsesc în PNDR 2014-2020, pe site-ul APIA, http://www.apia.org.ro/ro/materiale-de-informare și la Centrele județene/locale APIA.

APIA precizează că sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin 1 (un) hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale. Pentru legumele cultivate în sere și solarii, suprafața minimă a exploatației trebuie să fie de de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelelor de 0,03 ha, conform art.8 alin.(1) lit.c) din OUG nr.3/2015 cu modificările şi completările ulterioare.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

  1. Vreau sa imi transmiteti si mie cind primesc suventia pe 2017 dupa ceva control prin teledetectie la care mi sa spus ca totul e bine si am semnat.

  2. sa nu uitam ca legile in tara asta se dau in functie de interese. asa si in agricultura unii oportunisti cu acces la butoane au dat legi dupa propriile interese. noi vorbim de moralitate si de legalitate cand unii incaseaza subventiile iar fraierii platesc impozitele. nivelul arendei se stabileste intre asa zisii fermieri care au pus monopol si dau arenda de 300 kg de cereale la ha sau ule vreo 40 litri la ha luat din e gros cu 3 lei litru. contracte pe 10 ani poate proprietarul moare si fermierul incaseaza si subventia si productiile .sa

  3. …Problema platii impozitelor pe terenul agricol, nu are nimica cu “utilizarea” terenurilor si nici cu sprijinul ce se da de APIA pentru utilizarea lui. Ce are cineva care sta in chirie intr-un apartament si statul ii da subventii/nr de membrii(copii) pentru caldura… cu plata impozitului pe proprietate datorata de proprietar! Una-i una, alta-i alta! Subventiile in agricutura se dau pentru utilizarea terenurilor si nu pentru cei ce detin proprietatea lor . Si nu pot fi pedepsiti cei ce arendeaza sau lucreaza terenurile agricole (sub diverse forme)ca urmare a unor intelegeri cu proprietarii, pentru faptul ca proprietarii nu-si achita “in termen” (din diverse motive obiective sau subiective) cel mai onorabil imozit, cel pe propietate ! Dar pentru acest fapt primariile au la indemina pirghi legislative destul de clare,legea interzicind categoric, conditionarea eliberarii “adeverintelor dupa registrul agricol”, de diverse plati datorate de proprietarii de terenuri agricole, primariilor …..

  4. Subventia este un ajutor financiar de care beneficiaza fermierii care fac agricultura, exploateaza terenul , animalele, etc
    Impozitul pe teren este un bir , o taxa legata direct de proprietate si nu de arenda.
    Nu este nici moral si nici legal ca primariile sa conditioneze eliberarea adeverintelor de impozit sau mai grav de subventie.

  5. primariile sa elibereze adeverinte ptr Apia acelor care platesc impozitele de pe respectivul teren care se elibereaza adeverinta. primariile sa nu elibereze adeverinta fara sa se achite impozitul la zi si integral de pe acel teren . sunt niste anomalii cu ar fi : impozitul nu a mai fost achitat de ani buni la un teren iar adeverinte au fost eliberate an de an iar cineva a incasat subventiile.

Scrie un comentariu