• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • La ferma Landagro, investițiile au la bază sistemul de irigații

    agrointeligenta.ro -

    Ferma Landagro din județul Ialomița este exploatația pe care o poți considera studiu de caz pentru efectul irigațiilor în dezvoltarea unei afaceri agricole. Dacă anul trecut, cei trei asociați – frații Jean Cezar și Ionuț Ilie și Marius Florița lucrau 1.800 de hectare, acum s-au extins cu încă 400 de hectare, iar țelul lor este să se oprească la 2.500 de hectare. Și culmea, această dezvoltare se face în paralel cu investiții în sisteme de irigații, dar și cu o atenție sporită pentru reducerea costurilor per hectar.

    Anul trecut lucram 1.800 de hectare și știind că o să ne mărim suprafața pe care o să lucrăm, deja am făcut primul pas, acela de retehnologizare la achiziție de utilaje mai noi, mai performante și continuăm planul de investiții. Cumpărăm teren, dar nu e o prioritate. Achizițiile le facem în special de la persoanele care au teren în arendă la noi și care doresc să vândă. Atunci cumpărăm. Altfel nu e o prioritate, pentru că prețurile la teren sunt nejustificat de mari și la un nivel de arendă de 200 euro/ha ar însemna să poți să lucrezi cu banii pe care îi dai pe un hectar 30-40 de ani”, explică Marius Florița care este strategia de extindere a terenurilor lucrate de Landagro.

    Din seria de investiții făcute recent în exploatația ialomițeană face parte și cea într-un tractor pe șenile, un Case IH Quadtrac cu o putere de 520 de cai putere. Echipamentul va fi folosit pentru a eficientiza lucrările în fermă întrucât o astfel de mașină agricolă reduce tasarea și consumul de motorină per hectar.

    Totuși, cea mai importantă investiție de la exploatația de lângă Slobozia este cea în irigații. Astfel, în ferma ialomițeană se irigă în prezent 435 ha, dintre care 350 pe sistemul cu puțuri forate și 80 pe sistemul clasic, cu apă din canal, cu apă la prima treaptă de pompare și costurile mai reduse.

    Au cumpărat echipamentele cu finanțare de la Agricover Credit

    Investiția, chiar dacă pare mare la prima vedere, și toți cei care ne ascultă se blochează, investiția e în jur de 1.000 euro/ha. Dar această investiție se poate recupera într-un an normal sau în 3 ani de zile maxim. În anul 2012, producția medie la neirigat a fost 6 tone, la irigat a fost 12 tone, cheltuielile cu irigatul undeva de 2 tone de porumb pe hectar, ne-a rămas un surplus de producție de 4 tone și în condițiile anului 2012, când tona de porumb a fost 250 de euro, am ajuns la mia de euro – banii investiți, recuperați într-un singur an. Dacă se ia în considerare și se merge și pe cultură dublă, se pot recupera chiar mai repede”, vorbește antreprenorul despre costurile sistemului de irigare prin tamburi pe care îl are implementat.

    O parte din investiție a fost acoperită din fonduri proprii, iar cealaltă parte prin finanțare acordată de Agricover care a creditat avantajos achiziția echipamentelor.

    Sistem complet automatizat

    Potrivit fermierului, costurile cu irigatul nu depășesc două tone de porumb din producție pe hectar pe tot ciclul de producție. ”Sistemul este complet automatizat, nu este supravegheat decât de o singură persoană”, explică Marița.

    Sursa de bază pentru apă este reprezentantă de puțuri forate și autorizate la Apele Române: ”Pentru autorizarea unui puț din faza de proiect până ajungi la faza de execuție trec câteva luni de zile bune. Noi avem două puțuri – unul care deservește 150 de hectare și un al doilea pentru alte 200 de hectare”.

    Decizia de a investi în puțuri a fost luată după o atentă analiză a celeilate soluții – cea a apei din canalul de irigații. ”Am stat și am analizat posibiliatea irigării acestor suprafețe pe care le deținem, s-a încercat înscrierea într-un OUAI și aducerea apei pe canal, dar ne-am trezit, fiind la a șasea treaptă de pompare, că costurile deja nu mai justifică partea de irigat. Și după o cercetare de câțiva ani, am ajuns la concluzia că încercam să aducem apa de la zeci de kilometri depărtare, când ea se află la 100 metri sub noi”, arată fermierul.

    Motorina pentru udări, subvenționată de stat

    Costurile sistemului de irigare se pot reduce dacă în apropiere este o rețea electrică astfel încât pompa să fie alimentată electric. ”Rentează chiar și costurile cu motorina necesară generatorului întrucât o parte din motorina consumată este subvenționată de către stat”, explică reprezentantul Landagro.

    14-15 tone de boabe de porumb la hectar

    Pe suprafețele irigate și însămânțate cu hibrizi tardivi de la Pioneer, fermierii de la Landagro așteaptă producțiie de 14-15 de tone la hectar. Merg pe cultură dublă cu soia, așa că rentabilitatea per hectar este ridicată cu atât mai mult cu cât mizează și pe sprijinul cuplat pe care APIA îl achită în plus pentru leguminoasă.

    Combină achiziționată pe loc

    Ritmul de dezvoltare al fermei Landagro a fost susținut și de parteneriatul pe care fermierii l-au cimentat de ani buni cu Agricover. Așa au ajuns să li se aprobe finanțare în mai puțin de 24 de ore, fie că este vorba de cheltuieli pentru capitalul de lucru sau de anumite investiții urgente. ”Să vă dau un exemplu. Aveam o campanie foarte încărcată de recoltat. Vremea era foarte schimbătoare, în 2014, și am considerat la momentul acela că oportun ar fi dacă ne-am mări capacitatea de recoltare, chiar atunci, chiar cu câteva zile înainte. După o discuție foarte scurtă cu cei de la Agricover, s-a întrunit comitetul de urgență la dânșii, în afara programului, și am primit un accept favorabil în 24 de ore. La momentul acela, furnizorul de echipamente ne-a susținut și el și în baza acceptului de la Agricover am plecat cu combina, neavând nici măcar contractul semnat. S-a dovedit o investiție foarte bună pentru că după aceea vremea a devenit foarte schimbătoare și am evitat pierderile cauzate de nerecoltarea la timp”, își amintește Marius Florița de una dintre situațiile în care parteneriatul cu Agricover Credit a simplificat pașii de dezvoltare a afacerii agricole.

    O altă finanțare avantajoasă pentru fermierii ialomițeni s-a dovedit motorina cu plata la recoltă. Această facilitate le permite agricultorilor să facă lucrările la momentul oportun și să continue să investească. Iar umătoarea achiziție la Landagro va fi o mașină de erbicidat autopropulsată…

    Parteneriatul cu Agricover Credit l-am început în urmă cu cinci ani de zile, pornind de la proiecte pentru achiziția de utilaje și, ușor-ușor relația s-a cimentat și am trecut la un nivel superior în care lucrăm și pe partea de inputuri și pe partea de achiziție motorină, un lucru care nu poate să spună decât că relația este foarte bună și că încurajez astfel de colaborări ale fermierilor cu Agricover” – Marius Florița, Landagro Ialomița


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!