• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CULESUL LA RAPIȚĂ – moment important pentru CREȘTEREA ALBINELOR!

    agrointeligenta.ro -

    Culesul la rapiță este una dintre cele mai importante momente ale anului pentru apicultorii români. Mierea de rapiță a devenit tot mai apreciată în ultimii ani, așa că stuparii se pregătesc din timp pentru a fi siguri că albinele au acces la culturi înflorite și că sunt la adăpost de stropirile efectuate de fermieri în cadrul campaniei agricole de primăvară.

    Cantitatea de miere care se poate produce din recoltarea de pe un hectar de rapiță înflorită pornește de la 40-50 de kilograme, fiind, după unii autori, de circa 100 de kilograme, însă la culturi intensive, se poate atinge și o producție de aproape 200 de kilograme de pe un hectar de rapiță înflorită. Sigur, vorbim despre un cules în condiții bune, referindu-ne mai ales la condițiile legate de vreme. Planta produce nectar continuu, iar albinele pot vizita florile de mai multe ori. Condiția minimă pentru cules este ca suprafața să fie înflorită într-o proporție cât mai mare, de minim 5% când se așează stupii.

    Florile rapiței se deschid încă din aprilie, iar culturile stau înflorite până la 45 de zile. De câțiva ani, fermierii mizează pe cultura de toamnă a rapiției însă apicultorii pot avea supriza plăcută de a întâlni și rapiță de primăvară, care înflorește la circa o lună după cea semănată în toamnă.

    Cultura de rapiță este importantă pentru albine pentru că funrizează nectar și polen într-o perioadă a anului în care flora meliferă este săracă. Rapița este foarte apreciată pentru contribuția ei la dezvoltarea comunităților de albine, la creșterea puietului, la regenerarea și intarirea familiilor în momentul începerii unui nou sezon apicol.

    Care este cea mai bună perioadă de cules la rapiță

    Cea mai bună perioadă de cules la rapiță este imediat după înflorire, atunci când concentrația de zahăr este mai mare. Albinele sunt atrase la floarea de rapiță mai ales de mirosul acesteia și preferă nectarul mai dulce.

    Dacă vorbim despre perioadă optimă a zilei pentru cules, florile de rapiţă sunt intens cercetate de albine, începând de dimineața, de la ora 8.00, atingând intensitatea maximă de vizitare în intervalul orelor 11.00-14.00.

    Mierea de rapiță este apreciată atât în alimentație, cât este solicitată și în cosmetică. Este galben deschis, aproape incoloră, uneori poate fi chiar de un galben intens cu o aromă puternică de floare de rapiţă. Se evidențiază printr-un gust nu foarte dulce, dar uşor iute datorită uleiurilor volatile pe care le conţine, dar care cu timpul se evaporă.

    Față de alte tipuri de miere, cea de rapiță cristalizează foarte repede, de aceea ea trebuie extrasă din faguri imediat dupa cules şi nu poate fi păstrată ca hrană de iernare.

    De menţionat este şi faptul că utilizarea fagurilor de recoltă din care s-a extras mierea de rapiţă poate compromite calitatea mierii de salcâm, dacă aceştia nu au fost bine curăţaţi de albine după extracţie, cristalele de miere de rapiţă dacă ajung în mierea de salcâm pot conduce la declasificarea mierii de salcâm.

    În condiţiile valorificării culesului de rapiţă există riscul apariţiei roirii chiar în perioada valorificării culesului de salcâm, fapt nedorit. De aceea, printr-o analiză riguroasă a puterii familiilor de albine înaintea culesului de salcâm se poate evalua acest risc pentru a se lua măsurile necesare preîntâmpinării roitului.

    Imediat după extracţia mierii de rapiţă şi în lipsa culesului de rapiţă fagurii vor fi reintroduşi în familii pentru curăţarea completă de resturi de miere pentru a nu deteriora calitatea mierii de salcâm care urmează a fi recoltată. Se menţionează că existenţa unei cantităţi mici de miere de rapiţă în mierea de salcâm poate modifica culoarea şi conţinutul polinic fapt ce conduce la declasarea mierii de salcâm şi obţinerea unui preţ mult mai scăzut.

    Atenție la tratamentele fitosanitare!

    Cel mai mare pericol pentru albinele aflate în plin cules la rapiță îl reprezintă tratamentele fitosanitare. Pentru a evita pierderile, apicultorii aflați în pastoral trebuie să cunoască Legea apiculturii, să anunțe primăriile pe aria cărora așează stupii și care au obligația de a anunța stuparii despre lucrările agricole care le pun în pericol efectivul de albine. Totodată, se recomandă ca apicultorii să se intereseze și să țină legătura cu fermierii care cultivă respectivele suprafețe de rapiță. Subliniem că agricultorii au și ei obligația de a informa primăriile despre stropirile efectuate și trebuie să pună panou vizibil cu informațiile despre cultura rapiței.

    Surse selective: Asociația Crescătorilor de Albine din România, Curademiere.ro, Forum.stuparitul.com


    Te-ar mai putea interesa

    Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Subvenția APIA la motorină 2025. Motorină mai scumpă, ajutor de stat mai mare Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Alerte meteo de viscol și ninsori! Harta județelor intrate sub Cod portocaliu și Cod galben