Piaţa terenurilorŞtiri agricole

Amenajamentele pastorale, la comanda primăriilor!

Amenajamentele pastorale, la comanda primăriilor, spune ministrul agriculturii Petre Daea care a vorbit despre sumele încasate pe pășuni și modul în care acestea au fost sau trebuie folosite de acum încolo pentru a crește valoare acestor suprafețe pentru zootehnia românească.

”România are 4,5 milioane de hectare cu pășuni și fânețe, cât Belgia, Olanda și Austria la un loc. Păi, ce facem cu ele? O mare parte nu sunt folosite. A intrat vegetația spontană în ele, dar dăm bani pe subvenții. Sunt câteva zone ale țării care pot fi văzute și luate ca model pentru a fi multiplicate în alte părți ale țării. Pajiștile trebuie valorificate, iar subvenția nu se dă pentru altceva decât pentru a îmbunătăți pajiștile respective.

Dacă la culturile de câmp se văd rezultatele în urma subvențiilor, la pășuni încă nu. Motiv pentru care am completat legislația în domeniu pentru a face amenajamentele pastorale, la comanda primăriilor, în așa fel încât să putem crește masa vegetativă și să îmbunătățim compoziția floristică, pentru a crea condiții de hrană pentru animale, pentru a spori numărul de animale, dar și randamentele acestora, carnea, laptele. Pe pășuni trebuie să fie două specii: oaia și vaca de carne. Este jenant și uneori revoltător să iei cu un milion de lei (100 RON n.r.) un kilogram de carne de vacă. Cu un milion poți să cumperi o oaie sau poți să iei o capră, cu atât se vând. Este revoltător, pentru că ai condiții, dăm aceste forme de sprijin, dar ele trebuie valorificate de către cei care sunt direct interesați. Trebuie să rezolvăm amenajamentele pastorale în vederea îmbunătățirii pășunilor din România”, a declarat ministrul agriculturii într-un interviu acordat Agerpres.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

 1. Din moment ce pajiştele sunt concesionate nu văd care ar mai fi rolul primăriilor. Asta dovedeşte slaba reprezentare a asociaţiilor în agricultrură sau arată faptul cum s-au folosit nişte sume în alte scopuri, cu acordul unor influenţe politice.

 2. prietene Romil, cineva are nevoie de carne…multa si de calitate, la 5-6 lei mielul (oaia la 2.5 in toamna 2016), manzatul la 6-7 lei…vaca 3 lei, pana nu se duc sefii de federatii impreuna cu ministrul sa negocieze preturi, nu o vom duce mai bine…
  si astia nu se duc, ca numai gura-i de ei…
  unu ia bani pe minimis turcana, altul pe rasa in pericol de abandon tigaie ruginie, altul pe vaca de lapte si carne 1000 euro…
  deci ce motiv ar avea sa se duca daca in contul lui sunt bani???
  altruismul lipseste cu desavarsire, desi ar trebui sa fie o calitate eliminatorie pentru un sef de federatie…
  am oi si vaci si niciodata nu a venit nimeni cu un contract pe miei, lana, lapte sau vitei, ma refer nimeni de la vreo federatie.
  pana mai ieri ne intalneam cu ei odata pe an in hol la APIA, sa ne puna stampila pe dosar…RUSINE!!!

 3. Da de ce,măi,d-le ministru Daea trebuie să fie doar” oaia şi vaca de carne” ??????????Explică cu argumente: DE CE ????????????? Şi încă :de ce TREBUIE să modifice cineva flora spontană din România ??????????? Din această floră se strâng anual tone de plante medicinale, sunt păşuni unice unde prin păşunat vacile produc un lapte de înaltă calitate folosit la obţinerea şvaiţerului și multe alte calități are această floră milenară !!! Cine are interesul să nu mai existe vaci de lapte în România ????????????? AUD ????????

Scrie un comentariu