• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANUNŢ ANM! Ce se întâmplă cu VREMEA ÎN URMĂTOARELE ZILE!

    agrointeligenta.ro -

    Anunţ din partea Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) cu privire la evoluţia vremii în următoarele zile. Meteorologii români anunță că vremea va fi instabilă pe arii largi din țară în prima parte a săptămânii viitoare. În ciuda faptului că majoritatea culturilor ar urma să aibă parte de ploi, suprafețe agricole extinse din țară vor înregistra deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată).

    Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță în buletinul agrometeorologic emis pentru perioada 13-19 mai că majoritatea zonelor de cultură vor avea parte de ploi în săptămâna următoare, în cea mai mare parte sub formă de aversă, dar și  torențiale pe arii restrânse. Temperatura maximă a aerului va oscila, pe întregul teritoriu agricol, între 15 și 27 de grade, iar temperatura diurnă a solului va oscila între 11 și 21°C, favorabilă desfășurării proceselor de creștere și dezvoltare la culturile de primăvară semănate la momentul optim.

    Prognoza pentru luni, marți și miercuri

    Luni vom avea temperaturi apropiate de media normală a perioadei, cu maxime între 17 și 24 de grade. După-amiaza se vor înregistra, pe arii izolate, ploi și descărcări electrice de scurtă durată, în principal în sudul țării și în zonele de deal și de munte, informează romaniatv.net.

    Marți, înnorări accentuate coroborate cu averse și descărcări electrice vor avea loc în sud-vestul țării și izolat în zone de deal și munte. Pe anumite zone din sud-vest s-ar putea înregistra ploi torențiale și chiar și căderi de grindină. Temperaturile maxime vor rămâne încadrate între valorile de 17 și 24 de grade, în timp ce minimele vor fi între 5 și 14 grade.

    Miercuri, sud-vestul țării ar urma să fie afectat de ploi de scurtă durată și descărcări electrice în prima parte a zilei, care se vor extinde după-amiaza pe arii restrânse din restul țării. . Temperaturile maxime se vor încadra între 17 și 23 de grade, iar cele minime între 3 și 11 grade, valorile putând fi și ușor mai scăzute în depresiuni.

    Rezervele de umiditate și starea de vegetație a culturilor agricole

    Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și izolat puternică) se vor înregistra pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, Transilvania, estul Maramureșului, izolat în nordul și nord-estul Moldovei, centrul, estul și sud-vestul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul și vestul Banatului, sudul Crișanei” se arată în buletinul agrometeorologic emis de ANM.

    Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm, în cultura de porumb, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole. În cea mai mare parte a Dobrogei, estul Maramureșului, local în nordul, nord-estul, sud-vestul și sud-estul Transilvaniei, izolat în nordul și nord-estul Moldovei, sud-vestul Olteniei, nord-vestul Banatului, conținutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată)” completează meteorologii.

    Pe ansamblu, regimul hidro-temic favorabil din aer şi sol va imprima ritmuri normale de creştere şi dezvoltare, atât la culturile de câmp, cât şi la speciile pomi-viticole în majoritatea regiunilor agricole ale ţării, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla la alungirea paiului (40-100%), precum şi ”burduf” şi înspicare (10-60%) în special în semănăturile efectuate în epoca optimă. Rapița va parcurge fazele de alungire a tulpinii, înflorire şi începutul formării silicvelor (10-100%), în aproape toată ţara. În funcţie de data semănatului şi precocitatea hibrizilor, la speciile prăşitoare (floarea-soarelui şi porumb) se vor înregistra germinarea, răsărirea şi dezvoltarea primei perechi de frunze adevărate (10-100%), precum şi înfrunzirea (2-5 frunze). Starea de vegetaţie a culturilor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe terenurile cu deficite moderate de umiditate în sol. În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se vor semnala răsărirea şi dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%), iar la cartoful pentru consum, răsărirea (10-100%) şi formarea/creşterea lăstarilor laterali (10-30%). Pomii fructiferi se vor afla la creşterea lăstarilor/frunzelor, formarea şi creşterea rodului în majoritatea plantaţiilor, iar soiurile timpurii de cireş vor parcurge creşterea fructelor şi coacerea în „pârgă”. În toate podgoriile, viţa de vie îşi va continua creşterea frunzelor/lăstarilor, precum şi apariţia inflorescenţelor şi înflorirea la soiurile timpurii de masă. Lucrările agricole specifice (tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole, fertilizări, erbicidări, praşile, etc.) vor fi sistate temporar în zilele cu precipitaţii” se arată în buletinul emis de ANM.

    Meteorologii recomadă fermierilor, pentru următoarea săptămână, efectuarea lucrărilor agrotehnice de întreţinere a culturilor de primăvară (praşile mecanice şi manuale, erbicidări, tratamente cu insecto-fungicide); fertilizarea speciilor de câmp cu îngrăşăminte minerale şi foliare; aplicarea tratamentelor fito-sanitare în vii şi livezi, precum și verificarea şi controlul semănăturilor de primăvară în vederea determinării capacităţii de germinare.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial