ULTIMA ORĂ! ANM a publicat TABELUL PRECIPITAȚIILOR pentru IUNIE, IULIE ȘI AUGUST!
Roxana Dobre -Cum va fi vara anului 2017! Meteorologii au făcut deja anunțul pentru lunile de vară când, conform estimărilor sezoniere realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, temperaturile maxime nu vor depăși 23 de grade Celsius. Este estimată distribuția temperaturilor medii lunare, precum și distribuția cantităților lunare de precipitații, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.
În luna iunie, temperaturile medii lunare se vor situa, în general, în apropierea mediei climatologice, 18,3 grade Celsius, potrivit ANM. Totodată, cantitățile totale de precipitații vor fi în general deficitare, exceptând zonele de munte unde vor fi normale sau ușor excedentare.
În luna iulie, temperatura medie lunara a aerului va fi mai ridicată decât norma climatologică, îndeosebi în sudul, sud-estul și vestul țării. Cantitățile totale de precipitații vor fi deficitare în toată țara. Deficitul cel mai pronunțat s-ar putea înregistra în sudul, sud-estul și estul teritoriului.
În luna august, temperaturile medii lunare se vor menține peste normele climatologice în sudul, sud-estul și vestul țării și vor fi apropiate de normal în rest. Precipitațiile totale lunare vor fi deficitare în toată țara, iar cantitățile cele mai scăzute s-ar putea consemna în sud, sud-est și sud-vest.
Șefa ANM anticipează o vară călduroasă și secetoasă în sudul, sud-estul și vestul țării, unde se așteaptă cantități de precipitații de sub 40 de litri pe metru pătrat
Directorul executiv al Agenției Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a declarat, joi, 4 mai, că meteorologii anticipează o vară călduroasă și secetoasă în sudul, sud-estul și vestul țării, unde se așteaptă cantități de precipitații de sub 40 de litri pe metru pătrat. Ea a adăugat că perioada de temperaturi scăzute și ninsori din luna aprilie ar fi putut compromite între 10-20% din culturile de rapiță din nordul Moldovei, în încheierea conferinței ”Cum salvăm anul agricol 2017 – sugestii și oportunități” organizată în colaborare de MEDIAFAX și Agrointeligența-www.agrointel.ro.
Directorul executiv ANM a prezentat o estimare preliminară privind vara acestui an, spunând că atât asemănările meteorologice cu anul secetos 2012, cât și datele Centrului European pentru Prognoza Vremii indică o posibilitate ridicată.
”Statistica ne-a confirmat, că în condițiile unei luni aprilie cum a fost în 2012 și a unei luni mai precum în 2012 cu cantități excedentare de precipitații, vara care a urmat a fost deosebit de secetoasă. Dacă e să luăm în considerare ce s-a întâmplat în acest an, din perspectiva cantității medii lunare înregistrate în luna aprilie, care se situează peste media climatologică a acestei luni, și în condițiile în care și luna mai se anticipează a fi o lună bogată în precipitații (exceptând zonele centrale și nordice) conform datelor Centrului European (Centrul European pentru Prognoza Vremii – n.r.), veștile nu sunt chiar atât de bune pentru vară. Datele din acest moment anticipează o vară mai caldă și deficitară, cu cele mai ridicate valori de temperatură pentru zonele de sud/sud-est/vest ale României, zone în care cantitățile de precipitații se estimează a fi sub 40 de litri pe metru pătrat. Ori dumneavoastră știți cel mai bine ce înseamnă 40 de litri pe metru pătrat pentru culturile prășitoare, când în luna iulie sau august parcurg cerințe maxime față de apă. Nu vreau să fac o comparație vis-a-vis de anul 2012, dar statistica meteorologică întotdeauna are o ciclicitate și, cel puțin pe data bazelor istorice, verile în România sunt din ce în ce mai călduroase și secetoase. Ultimii cinci ani în România au înregistrat o abatere pozitivă anuală de 1,5 grade” a mai precizat șefa ANM.