CONFERINȚA LAPAR 2017. LAURENȚIU BACIU: ”România este OLIMPICĂ LA AJUTOARE SOCIALE”
agrointeligenta.ro -Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, a criticat astăzi, 23 mai, în cadrul Conferinței Naționale a Agricultorilor 2017, nivelul ridicat de plată al ajutoarelor sociale, care în opinia acestuia, este una dintre principalele probleme ale deficitului de forță de muncă din agricultură, și împiedică dezvoltarea satelor și a mediului rural.
”O altă problemă cu care ne confruntăm este forța de muncă în agricultură. Nu știu la ce s-au gândit când s-au închis școlile profesionale sau liceele agricole. Vrem să ne dezvoltăm, dar nu avem forță de muncă. Mai este și ideea tipic românească în care cel mai bine plătit este statul degeaba. Așa a ajuns România la un record european privind ajutoarele sociale. N-o să vă vină să credeți că România plătește, sub diferite forme, 10 miliarde de euro/an ajutoare sociale, în comparație cu Germania care cheltuie doar 8 miliarde de euro pe ajutoare sociale. Ne place să ne uităm peste gard; mai nou, ce fac administrațiile noastre locale? Li s-a părut că e prea mult să iasă câteva zile pe lună să taie frunza la câini pe marginea șanțului, și își iau scutiri medicale că n-au voie să muncească. Ne cramponăm de fiecare milion de euro, dar ce facem aici cu cei pe care îi aruncăm pe nemuncă? Singurii care fac plus-valoare din ajutoare sociale sunt cârciumarii. E un lucru dureros pentru noi, pentru că tot noi venim și discutăm despre renașterea și dezvoltarea satului românesc. Cu cine? Credeați că se poate dezvolta satul cu 5 euro pe care îi ia în plus pe hectar pentru că are 5 hectare? Până nu creezi posibilități pentru angajatori, n-ai să dezvolți satul”, a declarat președintele LAPAR
Conferința Națională a Agricultorilor, eveniment organizat de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, se desfășoară la Auditorium Pallady și reunește peste 1.000 de fermieri din toate colțurile țării. Conferința din acest an se desfășoară sub deviza ”Agricultura României după zece ani de la aderarea în Uniunea Europeană!”
Evenimentul este unul dintre cele mai importante din domeniu și își propune să facă un bilanț al unui deceniu agricol. Politicile agricole din acest sector suscită atenția celor mai importanți fori decizionali ai statului, ca dovadă stând prezența ministrului agriculturii Petre Daea , premierului Sorin Mihai Grindeanu dar și alți lideri de la Parlament.