Ştiri agricole

CONFERINȚA LAPAR 2017. LAURENȚIU BACIU: ”România este OLIMPICĂ LA AJUTOARE SOCIALE”

Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, a criticat astăzi, 23 mai, în cadrul Conferinței Naționale a Agricultorilor 2017, nivelul ridicat de plată al ajutoarelor sociale, care în opinia acestuia, este una dintre principalele probleme ale deficitului de forță de muncă din agricultură, și împiedică dezvoltarea satelor și a mediului rural.

”O altă problemă cu care ne confruntăm este forța de muncă în agricultură. Nu știu la ce s-au gândit când s-au închis școlile profesionale sau liceele agricole. Vrem să ne dezvoltăm, dar nu avem forță de muncă. Mai este și ideea tipic românească în care cel mai bine plătit este statul degeaba. Așa a ajuns România la un record european privind ajutoarele sociale. N-o să vă vină să credeți că România plătește, sub diferite forme, 10 miliarde de euro/an ajutoare sociale, în comparație cu Germania care cheltuie doar 8 miliarde de euro pe ajutoare sociale. Ne place să ne uităm peste gard; mai nou, ce fac administrațiile noastre locale? Li s-a părut că e prea mult să iasă câteva zile pe lună să taie frunza la câini pe marginea șanțului, și își iau scutiri medicale că n-au voie să muncească. Ne cramponăm de fiecare milion de euro, dar ce facem aici cu cei pe care îi aruncăm pe nemuncă? Singurii care fac plus-valoare din ajutoare sociale sunt cârciumarii. E un lucru dureros pentru noi, pentru că tot noi venim și discutăm despre renașterea și dezvoltarea satului românesc. Cu cine? Credeați că se poate dezvolta satul cu 5 euro pe care îi ia în plus pe hectar pentru că are 5 hectare? Până nu creezi posibilități pentru angajatori, n-ai să dezvolți satul”, a declarat președintele LAPAR

Conferința Națională a Agricultorilor, eveniment organizat de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, se desfășoară la Auditorium Pallady și reunește peste 1.000 de fermieri din toate colțurile țării. Conferința din acest an se desfășoară sub deviza ”Agricultura României după zece ani de la aderarea în Uniunea Europeană!”

Evenimentul este unul dintre cele mai importante din domeniu și își propune să facă un bilanț al unui deceniu agricol. Politicile agricole din acest sector suscită atenția celor mai importanți fori decizionali ai statului, ca dovadă stând prezența ministrului agriculturii Petre Daea , premierului Sorin Mihai Grindeanu dar și alți lideri de la Parlament.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. ce dezvoltare rurala vor fermierii? vrajeala ieftina . ei vor distrugerea satului romanesc , fermierii vor ca toti taranii sa le vanda terenurile lor sa nu i mai incurce nimeni sa fie mai rau ca pe timpul CAP cand toate terenurile erau ale statului , diferenta este ca inainte de 1989 toti oamenii de la sat lucrau in aceste intreprinderi colectivizate iar acum cei mai multi pensionari provin din agricultura . dar tinerii de azi care lucreaza la negru la fermieri se gandeste cineva la viitorul lor ? fermierii le vad doar pe ale lor , se plang toata ziua ca nu i ajuta statul dar in realitate sectorul agricol e cel mai ajutat dar el in schimb nu creeaza locuri de munca . daca fermierii nu ar fi asa avari si ar plati oamenii ar veni cu drag la ei sa munceasca si oameni de incredere buni meseriasi dar daca nu i platesti si iti bati joc de ei cum sa stea ?

  2. Alo dle Baciu problema cu locurile de munca este in mana fermierilor nu ca nu gasiti forta de munca . Forta de munca este slava lui Dzeu problema este cum este tratata forta de munca si cum este platita. Foarte multi prefera sa stea degeaba decat sa munceasca degeaba sau sa plece in strainatate unde este angajat cu acte in regula din prima zi si este platit cu minim 10 Euro pe ora de munca prestata . Fermierul nostru cauta fraieri care pe un pachet de tigari si o sticla de vin sa i munceasca omul de la 5 dimineata pana la 23 noapte si la negru. Cum sa lucrezi la unul care nici salariul minim nu il da dar el in fiecare an isi ia utilaje noi , ba un apartament la oras , ba o masina noua sau placa prin tari straine in concediu. Din partea mea avion sa isi ia dar plateste si omul de langa tine care e sluga nu angajat , respecta si tu codul muncii(toti stiu ca in agricultura se munceste zi lumina in campanie dar dai zilele libere aferente cat sta peste program). Cel mai vinovat din lipsa fortei de munca este ITMul care nu isi face datoria sa controleze in permanenta in teren sa vada daca fermierii au angajati cu forme legale. Impreuna cu Apia sa colaboreze ITMul cu ANAFul ca fermierul ce primeste subventii rambursari de TVA sau orice fel de facilitati fiscale sa aiba angajati permanenti.

Scrie un comentariu