• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMIERII care NU INTRĂ LA CONTROL LA APIA!

    Roxana Dobre -

    Veste bună a ministrului agriculturii, Petre Daea, anunțată chiar astăzi, 23 mai, în fața a peste 1.000 de fermieri reuniți la conferința anuală organizată de LAPAR. Petre Daea a transmis că producătorii agricoli care s-au aflat în eșantionul de control în anii precedenți, nu vor mai fi verificați de APIA în 2017!

    ”Voi reuși să răspund obiectivelor de guvernare și le voi face la timp. Arareori vezi o sală atentă și asta se poate întâmpla în România doar cu fermierii români. În momentul în care am pus mâna pe creionul cu care am lucrat primul act normativ în minister, alături de colegi, le-am spus că fermierul trebuie ajutat și nu încurcat! Trebuie iubit și nu hulit! V-am ascultat cu atenție dar v-am văzut ce faceți și m-am gândit tot timpul cum trebuia ca cel ce vă vorbește să nu vă încurce. Eu, ceilalți din jurul meu, instituțiile statului, în parte am reușit. V-am spus că pe data de 28 februarie dăm drumul la prima plată la subvenții pentru ANT, la 844 de beneficiari. Nu a fost pe 28 februarie ci pe 23 februarie. Am spus că pe data de 23 martie începem să dăm sprijinul cuplat. S-a realizat: am începută să dăm acest sprijin pe data de 8 martie”, a transmis astăzi ministrul agriculturii.

    Acesta a trecut în revistă toate termenele care au fost respectate pentru plata subvențiilor în anul 2017. ”Am spus că până pe data de 31 martie toate subvențiile din România vor fi plătite cu excepția situațiilor neclare.  Așa a fost! V-am rugat și chiar v-am agasat uneori să depuneți la timp cererile pentru plata anului agricol 2017-2018. A fost un efort  extraordinar, zi și noapte lucrând, dar merită, pentru ca fermierul român să își ia la timp banii și să nu umble după adeverințe insistent la bănci pentru a-și căuta credit”, a mai spus Petre Daea.

    Șeful de la agricultură le-a transmis fermierilor că în 2017 cei care au fost prinși în eșantionul de control în anii precendeți, nu vor mai fi verificați de APIA. ”Vă mulțumesc pentru că vom fi în situația în care nu o să mai vedeți în luna ianuarie sau februarie, cu zăpada la brâu, căutând cei care vă controlează de la APIA, unde este grâul recoltat cu 6 luni înainte. Nu o să fiți în situația dificilă ca agronomi, ca fermieri, să le puneți întrebarea: ce căutați voi astăzi când lucrurile sunt total diferite față de luna iulie.  O situație greu de explicat dar care nu mai are cum să se repete în gricultura țării românești. Pentru că depundând aceste cereri, pe data de 1 iunie până în data de 1 iulie, în România APIA Centrală și locală lucrează la eșantionare pe un principiu foarte clar: nu o să fie niciun fermier, dar nici unul, care au fost în control în anii precedenți, și au fost corecți, nu mai au ce căuta în control în anul 2017 pentru a se verifica culturile respective. Așa stând lucrurile putem ca de la 1 iulie până la 1 octombrie să verificăm în teren și să încheiem rapoartele de control pentru și cei care sunt în control să poate să ia la timp subvențiile. Nu din iulie în iulie! Ai obligația să îi verifici, ai dreptul să o faci, fermierul are obligația să se supună la regula respectivă dar nu ai niciun drept să îi răpești posibilitatea de a ajunge egal în fața naturii când trebuie să lucrezi la timp culturile. Toți trebuie să aibă în aceeași perioadă dacă s-ar putea date subvențiile și o putem face pentru că este un obiectiv de guvernare care va fi respectat pentru că am primit misiunea de a-l pune în practică. Eu vin astăzi în fața dumneavoastră să vă raportez ce am făcut din ceea ce s-a prevăzut și s-a aprobat în Parlamentul României, în Programul de guvernare”, a fost vestea transmisă de Petre Daea.

    Ministrul a participat la Conferința Națională a Agricultorilor, eveniment organizat de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR.

    Evenimentul, care se desfășoară la Auditorium Pallady, a început la ora 11.00 și reunește peste 1.000 de fermieri din toate colțurile țării. Conferința din acest an se desfășoară sub deviza ”Agricultura României după zece ani de la aderarea în Uniunea Europeană!” Evenimentul este unul dintre cele mai importante din domeniu și își propune să facă un bilanț al unui deceniu agricol.


    Te-ar mai putea interesa

    Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă

    Ultimele știri

    Fermă de găini cu Salmonella, lângă Vaslui. Aproape 6 milioane de ouă au fost retrase de pe piață Sondaj: 9 din 10 europeni sunt de acord ca UE să continue să plătească subvenții fermierilor Drumurile pe care sunt amplasate radare fixe. Amenzile, trimise direct acasă