Ştiri agricole

GHEORGHE ALBU, vicepreședinte LAPAR: Impozitarea ARENDEI ÎN NATURĂ este O RUȘINE!

Vicepreședintele LAPAR Gheorghe Albu a tras un semnal de alarmă în privința supraimpozitării din agricultură, oferind ca exemplu sistemul de taxare a contractelor de arendă încheiate pe principiul plății în natură pe care l-a catalogat drept rușinos, în cadrul Conferinței Naționale LAPAR organizată pe 23 mai, în București.

Fermierul Gheorghe Albu lucrează circa 6.000 de hectare în județul Constanța și, recent, a oferit exemplul plății în natură, în care proprietarul terenului agricol arendat trebuie să plătească taxe și impozite pentru a încasa cantitatea totală de grâu trecută în contract, în caz contrar reținându-i-se o parte din grâul cuvenit.

Așa prevede legea, toate contractele de dare în arendă sunt încheiate cu plata în contravaloare grâu în natură. Cei care vor să-și ia arenda în natură, este o rușine, trebuie să vină cu bani de acasă, pentru că e o cotă de impozit de 16%, e un TVA de 9% și CAS de 5,5%, motiv pentru care LAPAR trage un SOS: salvați tradiția și obiceiurile satului românesc! Am luat un exemplu: la 1.000 de kg grâu/hectar plătite în natură, până în anul 2016, din 20 de saci de 50 de kg i se rețineau 2,4 saci impozitul, 2,8 saci TVA-ul și aproape un sac CASS-ul.  Mai departe, legiuitorul spune că a exagerat și vine și spune că, după 2016, din cei 20 de saci să-i dăm 16,5 saci. Dar, în concluzie, și în prima variantă și în a doua variantă, țăranul acela necăjit trebuie să vină cu bani de acasă dacă vrea să-și ia cei 20 de saci. Părerea mea, a dumneavoastră și a multora este că acest lucru este de râs. România a avut o tradiție ca în satul românesc: copiii și nepoții să meargă la bunici și la părinți la țară să ia carnea de porc de Crăciun, carnea de miel pentru Paști și celelalte alimente. Am ajuns pe o astfel de suprataxare și supraimpozitare să îi facem pe copiii de la oraș să vină la părinții și bunicii de la țară cu carne de porc din Marea Britanie, carne de miel din Belgia și alte alimente. Dăm acest semnal celor care au în măsură să rezolve această prostie și această aberație”, a declarat fostul secretar de stat din cadrul Ministerului Agriculturii.

Vicepreședintele LAPAR a notat, în schimb, ca ”bile albe” pentru agricultură fiscalitatea din ultimii zece ani: majorarea plafonului până la care o persoană juridică se poate înregistra ca microîntreprindere, eliminarea supraacizei pe carburant, aplicarea unei scutiri de impozit pentru profitul reinvestit, anularea impozitului minim forfetar, scăderea impozitului pe dividende și aplicarea taxării inverse pe cereale și plante tehnice.

Conferința Națională a Agricultorilor, eveniment organizat de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, s-a desfășurat pe data de 23 mai la centrul de conferințe Auditorium Pallady din București, reunind peste 1.000 de fermieri din toate colțurile țării. Conferința din acest an s-a desfășurat sub deviza ”Agricultura României după zece ani de la aderarea în Uniunea Europeană!”.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

  1. Minti Albule, legea prevede impozitarea arendei, indiferent de modalitatea de plata, deci corect este sa platesti impozitele la stat , mafiotule, nu sa faci evaziune fiscala caci lega prevede retinerea impozitlui si a CASS la sursa(arendas), arendatorii primind arenda minus taxele retinute de arendas, pe care ARENDASUL la achita la stat, nu arendatorul..

  2. Are perfecta dreptate.Trebuie impusa legea limitarii suprafetelor funciare. Am devenit o tara cu mosierii cei mai mari din lume. Probabil ca guvernatii asteapta un nou 1907 .Nicaieri in lume nu exista mosii cu sprafete uriase ca in Romania. Acest lucru a condus la depopularea satelor si saracirea populatiei rurale.Culmea este ca dupa ce au suprafete uriase mai primesc si subventii.Teoria ca numai pe suprafete mar se obtin recolte mari,este o mare minciuna.Uitati-va la tarile din UE si vedeti ce productii la ha obtin. Mult mai mari ca ale noastre .Nu mai votati partidele care nu sprijina aceasta lege.

  3. Cu agricultură voastră pe suprafețe mari ați făcut genocid în satele românești. Le-ați luat pământurile,adică obiectul muncii ,ce ați pus în loc?!Voi și statul care va spijinit ! Ați depopulat satele gonind forța de muncă în afară ,tot în agricultură dar a altor țări. Micul producător neputand pătrunde pe piețe s-a decapitalizat .Fiind capusati la maxim de această clasă a peitarilor,acești asistați sociali pe muncă micilor producatori.Va credeți mai deștepți decât cercetătorii ,ca și cand voi ați fi descoperit apă caldă .Dacă vrea cineva altceva decât va e interesul îl descalificați ca adevărați”țărani”(vezi cazul Stroiescu versus „marele agricultor al omenirii Baciu L.” la postul Agro Tv).Va mai mirați ca ne cumpără străinii pământul pentru care s-a luptat și murit de secole!.Ce ați semănat aia culegeți.Vedeți și voi acum ce înseamnă competiție neloiala în lupta cu străinii pentru acaparare de pământ.Nu ați luat în calcul urmările faptelor voastre de a distruge micul producător .Reformele agrare făcute de-a lungul istoriei le-ați anihilat având în frunte chiar pe fostul „odios” președinte care el ,însuși si-a tras 360ha la un loc .Reforma agrară după primul război mondial limita la 150 ha proprietatea ,deposedadu-i pe boieri cu despăgubiri de la statul român.Treceți prin satele românești și Vedeți saracia lucie si crunta.

  4. Mentalitate demna de Dinu Păturică și Tănase Scatiu.Deh,ce sa-i faci,ciocoii vechi și noi!.Nu poți să le ceri viziune despre societate,tara,ființă națională.Totul se reduce la bucatile de pământ pe care le-au obtinut prin constrângere a economică a micului proprietar.Nu conteaza ca peste nu mulți ani,dacă se continuă cu aceiași lipsă de viziune,or să stăpânească peste cimitire pe care le-ar ara și pe acestea.Sunteti pe același drum cu așa zișii capitaliști romani de”dreapta”cu afaceri numai cu statul si în detrimentul statului desigur. Strângeți „tati”cât mai mult ca să să aibă străinul de unde să ia mai ușor,gata concentrat.Unde sânt acum majoritatea capitaliștilor de tranziție(de 26 ani tot intr-o tranzitie o tinem).Cine nu a cedat capitalului străin este (a fost)la răcoare sau D.N.A. este pus pe ei.Asa că dacă continuați tot așa ,nu veți fi decat un instrument în mâna păpușarilor ce conduc cu adevărat România. Cu voia sau fără voia voastră, acolo se va ajunge și cu pământul acestei țări (dacă se mai poate numi țară).Tot pe net văd ca va adulați liderul(spun ca îl ” adulați”ca să nu mă exprim în alți termeni)deși mai bine ați da cu „clanța” ca e democrație,nu-i așa?!Observ că îți miroase urît „izul” comunist”și atunci te intreb:tu de unde ai avut acel „U650” și brumă de capital cu care zici ca ai pornit la drum?Nu tot din sacul comunist!?din care se mai fură încă după 26 de ani de jaf.Continuă „să te zbați, să riști,sa dai faliment,să te ridici din nou și tot așa” spre a ajunge spre culmile civilizatiei capitaliste de junglă multilateral dezvoltate în care văd ca te simți foarte bine.Nu știu până când, căci sfârșitul capitalului românesc este aproape.Aș vrea sa ma înșel în această privința dar asta se vede și fără lupa (viziune).Ordinarilor.

Scrie un comentariu