Ştiri agricole

LISTA CU PRODUSE pentru care NE BATEM LA BRUXELLES!

Salamul de Nădlac este unul din produsele propuse pentru recunoaștere europeană. FOTO: radiocluj.ro

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că a identificat mai multe produse care vor fi propuse spre recunoaștere la nivel european, în urma unor serii de întâlniri cu producătorii agricoli din 20 de județe, conform unui comunicat emis de minister.

Unul din obiectivele setate pentru MADR în programul de guvernare este înregistrarea la nivel european a 14 produse cu indicație geografică până în 2020. Produsele cu indicație geografică sunt protejate la nivel de consum, în sensul în care pot fi comercializate sub respectivul nume doar produsele care sunt prelucrate în zona respectivă și respectă standardele sub care a fost înregistrată indicația geografică.

În urma acestor întâlniri au fost identificate o serie de produse cu potențial de înregistrare pe schemele de calitate europene și naționale dintre care amintim: Telemea de Vaideeni, Telemea de Sibiu, Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată tulceană cu icre de știucă, Virșli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, șuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemțeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei etc.”, a anunțat vineri MADR.

Întâlnirile au avut loc în perioada martie-mai în județele Tulcea, Galați, Brăila, Brașov, Vâlcea, Hunedoara, Cluj, Sibiu, Arad, Mureț, Neamț, Suceava, Bistrița Năsăud, Maramureș, Sălaj, Bihor, Satu Mare, Botoșani, Iași și Bacău, la ele participând producători agricoli, mici fermieri, reprezentanți ai Grupurilor de Acțiune Locale, prefecții de județ, precum și președinți și directori ai instituțiilor publice relevante (Consilii Județene, APIA, AFIR, ANSVSA, ANPC).

În prezent, România are trei produse cu indicație geografică protejată (IGP): Magiunul de prune de Topoloveni, Salamul de Sibiu și Novacul afumat din Țara Bârsei, în timp ce Telemeaua de Ibănești este înregistrată ca având denumire de origine protejată (DOP). Alte trei produse alimentare sunt analizate de către Uniunea Europeană în vederea înregistrării ca IGP: Cârnații de Pleșcoi, Scrumbia de Dunăre Afumată și Cașcavalul de Săveni.

Diferența dintre cele două categorii de certificare este la nivelul stricteții standardelor care trebuie aplicate pentru ca produsele să poată primi respectiva denumire – pentru produsele IGP, o parte din materiile prime pot proveni din afara regiunii indicate iar etape ale procesului de producție precum ambalarea, congelarea sau depozitarea pot avea loc în alte zone, în timp ce în cazul produselor DOP totul trebuie să fie realizat în zona care îi dă numele, de unde trebuie să provină în totalitate și materiile prime folosite.


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!