Soluții pentru grădinăŞtiri agricoleViaţa la ţară

DEFOLIEREA ROȘIILOR, lucrare esențială pentru TOMATELE DE SOLAR SAU DE GRĂDINĂ!

Defolierea reprezintă lucrarea de îndepărtare a frunzelor de la baza plantelor până la primul etaj de rod. Această procedură se aplică la cultura de roșii, de ardei sau de castraveți pentru o asigura un spor de producție și pentru a preveni apariția unor boli foliare, precum mana.

De ce se face defolierea roșiilor

Scopul principal al defolierii la tomate este acela de a avea o recoltă mai bogată. În loc să avem frunze mari pe plantă, ne dorim fructe de dimensiuni frumoase. Totodată, prin defoliere se îndepărtează acele frunze îngălbenite, sensibile la boli, și se permite aerisirea plantelor. De precizat că frunzele îmbătrânite nu mai au același randament bun la sintetizarea substanțelor nutritive, așa că mai mult consumă decât ajută producția.

Când trebuie făcută defolierea

Defolierea se recomandă a fi făcută atunci când frunzele de la bază sunt îmbătrânite, sunt afectate de boli şi ating solul. De regulă, momentul coincide cu formarea celui de-al treilea etaj de fructe.

Procedura ar trebui făcută înaintea unui tratament care de dezinfecteze apoi rănile plantelor. Dacă nu faceți stropiri la roșii, defolierea se recomandă dimineața, într-o zi senină, odată cu instalarea căldurii care să usuce rănile.

Cum se face defolierea la tomate

Defolierea roșiilor este recomandat să se facă cu ajutorul unor foarfece de grădină sau cu un briceaj/cuțit bine ascuțit. De reținut că procedura rănește planta, iar noi ne dorim ca ea să sufere cât mai puțin. Astfel, ramura cu frunze nu se taie direct de la bază, ci se lasă circa un centimetru distanță de la tulpină.

În primul rând se elimină frunzele care stau pe pământ, pentru că sunt o sursă permanentă de mană (chiar și la roșiile cu creștere determinată).

Defolierea începe să fie o activitate permanentă din momentul în care pe planta de roșie apar florile. Se consideră că 3 frunze sunt suficiente pentru a hrăni o inflorescență. Două frunze sub inflorescența și una deasupra.

Atenție! Nu mergem mai sus de ultima inflorescență! Posibil ca la prima inflorescență să avem frunze în contact cu solul care trebuiesc eliminate. Atunci se poate lăsa o frunză sub inflorescență și două deasupra, dar în rest aplicam regula ”două jos și una sus” sau trei frunze între inflorescențe.

Defolierea după formarea gogonelelor

Defolierea continuă și după formarea fructelor. Când gogonelele încep să își schimbe culoarea, cele trei frunze rămase pot fi eliminate pe rând pentru că oricum ele nu mai sunt hrănite, ci planta se concentrează în înroșirea roadelor sale.

Concomitent cu defolierea, tomatele se și copilesc, operație despre care puteți citi AICI.  Determinatele nu se copilesc, dar frunzele care ating solul este bine să fie înlăturate.

După o defoliere mai masivă, se recomandă stropirea roșiilor cu zeamă bordeleză care, pe lângă faptul că acționează contra manei, are și un efect cicatrizant.

Surse selective: rosiidingradina.ro, paradisverde.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. Citesc cu mirare recomandări referitoare la lucrări necesare în legumicultură ce trebirec făcute la roşii,ardei,castraveţi şi chiar vinete pe care eu le efectuam împreună cu consătenii mei acum peste 30 de ani.La roşii cultivate neprotejat se făcea cârnirea las 3-4 legături pentru a avea fructe timpurii,lucrare care se făcea concomitent cu defolierea frunzelor în totalitate de sub prima legătură şi a celor pătate de pe toată tulpina.Sikndurul tratament era zeana bordelezăîn concentraţie de cel mult 50 gr.la 10 litri de apă.La roşii în special erau cel mult 4-5 fructe la legătură,dar prin volum şi greutate asigura cel puţin 1,5 kg.de fructe.Datorită unor interesese economice obscure,aţi introdus tot felul de soiuri neavenite şi tratamente scumpe şi fără eficacitate.Roşiile se culegeau în pârgă şi rezistau cel puţin 10 zile până ajungeau pe masa consumatorului din Germania,ele fiind transportate cu trenul.D

Scrie un comentariu