• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • DEFOLIEREA ROȘIILOR, lucrare esențială pentru TOMATELE DE SOLAR SAU DE GRĂDINĂ!

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  Defolierea reprezintă lucrarea de îndepărtare a frunzelor de la baza plantelor până la primul etaj de rod. Această procedură se aplică la cultura de roșii, de ardei sau de castraveți pentru o asigura un spor de producție și pentru a preveni apariția unor boli foliare, precum mana.

  De ce se face defolierea roșiilor

  Scopul principal al defolierii la tomate este acela de a avea o recoltă mai bogată. În loc să avem frunze mari pe plantă, ne dorim fructe de dimensiuni frumoase. Totodată, prin defoliere se îndepărtează acele frunze îngălbenite, sensibile la boli, și se permite aerisirea plantelor. De precizat că frunzele îmbătrânite nu mai au același randament bun la sintetizarea substanțelor nutritive, așa că mai mult consumă decât ajută producția.

  Când trebuie făcută defolierea

  Defolierea se recomandă a fi făcută atunci când frunzele de la bază sunt îmbătrânite, sunt afectate de boli şi ating solul. De regulă, momentul coincide cu formarea celui de-al treilea etaj de fructe.

  Procedura ar trebui făcută înaintea unui tratament care de dezinfecteze apoi rănile plantelor. Dacă nu faceți stropiri la roșii, defolierea se recomandă dimineața, într-o zi senină, odată cu instalarea căldurii care să usuce rănile.

  Cum se face defolierea la tomate

  Defolierea roșiilor este recomandat să se facă cu ajutorul unor foarfece de grădină sau cu un briceaj/cuțit bine ascuțit. De reținut că procedura rănește planta, iar noi ne dorim ca ea să sufere cât mai puțin. Astfel, ramura cu frunze nu se taie direct de la bază, ci se lasă circa un centimetru distanță de la tulpină.

  În primul rând se elimină frunzele care stau pe pământ, pentru că sunt o sursă permanentă de mană (chiar și la roșiile cu creștere determinată).

  Defolierea începe să fie o activitate permanentă din momentul în care pe planta de roșie apar florile. Se consideră că 3 frunze sunt suficiente pentru a hrăni o inflorescență. Două frunze sub inflorescența și una deasupra.

  Atenție! Nu mergem mai sus de ultima inflorescență! Posibil ca la prima inflorescență să avem frunze în contact cu solul care trebuiesc eliminate. Atunci se poate lăsa o frunză sub inflorescență și două deasupra, dar în rest aplicam regula ”două jos și una sus” sau trei frunze între inflorescențe.

  Defolierea după formarea gogonelelor

  Defolierea continuă și după formarea fructelor. Când gogonelele încep să își schimbe culoarea, cele trei frunze rămase pot fi eliminate pe rând pentru că oricum ele nu mai sunt hrănite, ci planta se concentrează în înroșirea roadelor sale.

  Concomitent cu defolierea, tomatele se și copilesc, operație despre care puteți citi AICI.  Determinatele nu se copilesc, dar frunzele care ating solul este bine să fie înlăturate.

  După o defoliere mai masivă, se recomandă stropirea roșiilor cu zeamă bordeleză care, pe lângă faptul că acționează contra manei, are și un efect cicatrizant.

  Surse selective: rosiidingradina.ro, paradisverde.ro

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  9 MARTIE: ÎNTÂLNIRE DE GRAD 0 LA BUCUREȘTI PE TEMA AGRICULTURII DIGITALE! Top 20 culturi profitabile pe suprafețe mici în 2020 Bile albe și negre: Evaluarea controversatului program de milioane de euro pentru ”cooperativizarea” fermierilor

  Ultimele știri

  Ministrul Adrian Oros îi liniștește pe români: Producătorii români pot produce mai mult decât este acum cererea de alimente! Fabrica de brânzeturi care plătește fermierilor 1,5 euro pentru un litru de lapte de capră! ȘEFUL APIA ANUNȚ pentru FERMIERII CARE VOR SUBVENȚII!

  Căutare în articole