Ştiri agricole

OAIA – NOUL BRAND DE ȚARĂ? Ministrul Petre Daea: ”OI CA ÎN ROMÂNIA NU ARE NIMENI”

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a susținut inițiativa de marți a ministrului Turismului pentru înlocuirea frunzei cu oaia pe post de brand de țară, declarând că „oi ca în România nu are nimeni”, conform HotNews.ro.

Oaia este o statuie vie. Aceasta este doar o definiție. Argumentele se găsesc în străfundul analizei pentru fiecare și pentru orice loc. Uitați-vă în orice parte a țării, cât de frumos e acest animal pe pășunile verzi ale țării românești. Frunza o are toată lumea, dar oile ca-n România, nu. Lângă oaie, găsești o frunză, dar lângă frunză nu poți să găsești o oaie”, a declarat Petre Daea, întrebat de reporter dacă frunza trebuie înlocuită cu oaia ca brand național.

Marți, mai mulți operatori din turism au declarat pentru profit.ro că ministrul Turismului, Marcel Dobre, a avansat ideea înlocuirii frunzei cu oaia ca brand de țară, cu scopul de a păstra turiștii români în țară. Conform acestora, Dobre ar fi avansat ca fiind oportună folosirea baladei populare ”Miorița” pe post de simbol/legendă națională în turism, în cadrul unor ședințe consultative.

Ministrul Transportului a declarat ulterior că a cerut doar folosirea unor simboluri naționale în materiale de promovare turistică și că frunza nu poate fi înlocuită ca brand de țară până în 2020, deoarece s-au folosit fonuri externe pentru realizarea acesteia.

Franta are cocoșul galic, avem Olanda cu vaca și Spania care are taurul. Eu nu pot să vorbesc despre un simbol cum este Miorița?”, a spus ministrul pentru HotNews.ro.

Actualul logo de țară al României, ce conține o frunză și mesajul ”România – Explore the Carpathian Garden” ( ro – Exploră grădina Carpaților) a fost adoptat în 2010, în timpul mandatului de ministru al Turismului Elena Udrea.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


12 comentarii

  1. Atunci cand te gandesti sa creezi un brand de tara, trebuie sa iei in calcul orice inteles al acelui simbol. Intre oaie si capra neagra, oare ce ar trebui sa alegem, oaia care are un inteles de lipsa de gandire sau capra neagra care are un inteles de libertate, de aspiratii spre inaltime, de putere, frumusete, unicitate. Cu ce e unica oaia din Romania? Oare am depasit cumva oaia din Australia si nu stim noi?? Daca ii plac oile, ministrul ar trebui sa lase pe altul sa conduca ministerul si sa se faca cioban…

    1. Buna ideea, ar putea sa foloseasca atat de multe simboluri, imi vine acum in gand capra neagra, la care Romania chiar a fost si probabil mai este campion mondial.

    1. De fapt guvernantii ne vad pe noi ca pe niste oi, ca trebuie sa urmam orbeste tot ce ne spun ei. Stiti cum se spune, daca o oaie cade/se arunca in prapastie, toate o urmeaza fara sa gandeasca. De aici si expresia “prost ca oaia”. Si tocmai oaia vor sa fie brandul de tara!? Cu asta vor ei sa promoveze … ce? Oamenii astia nu sunt in toate mintile!

    1. Miorita, Baltagul – intodeauna a existat un ,,mit” prin care se dezvaluie ca dusmania intre ,,oite” s – a transmis si la ,,omulcaraptin”. Ati vazut vreodata oita pe o hainuta, un camasuta, insigna sa poata fi purtata cu mandrie la gulerul hainutei de la opincar pana la parlamentar? Nu. Ati vazut vreodata langa stalpul portii sa fie sculptata si o oita sau un berbecut? Nu. Daca o oita se ,,duce” sub rotile unei masini sau trenulet toate se ,,sacrifica”. Fara caine si cioban oaia ar exista numai sporadic sau nu ar fi posibila existenta lor niciodata.Oaia isi pierde lanuta, ce in vremurile de azi s- a pierdut valoarea. Oaia carpatina nu poate sa gandeasca sa fie autohtona sa fie mandra de flora carpatina ssi isi cauta combinari neadecvate locului, iar usor, usor si sigur, isi gaseste pieirea in viitorul apropiat. Si mai este ceva dovedit de practica: Unde pasuneaza oaia vacuta moare de foame. Adica mulgi la o vacuta cat de la o pisicuta! Si, daca este atat de draga unor oameni oita de ce nu se gaseste pe stagul tinutul carpatin, de ce nu se gaseste pe stema unei comuni din Romania?! Produsele oitei sunt ele valorificate la maxim de catre casta carpatina? Cati dintre romani poarta caciula de KARACUL!? Pe pamant au fost oameni ce au elogiat alte specii- s- au batut pe monede, s- au facut statui, s- au facut statui cu eterna femeie cu alte simboluri de animale, s – au facut achitari de biruri la cotropitori, etc. etc.
      Dar, fiind neam de pastori este bine, se cuvine sa asezam axceasta specie acolo unnde ii este locul, acolo sus in mintea si gospodaria taranului roman. Cu toate criticile ce i se pot aduce MIOARA este si va fi indragita de romani.

Scrie un comentariu