Rețeta pentru succes a celui mai mare exportator de ceapă din lume
agrointeligenta.ro -În spatele titlului de ”Cel mai mare exportator de ceapă din lume” stau câteva secrete de organizare ce fac posibil un cost minim pentru transportul producției în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, explică Jacob Wiskerke. A treia generație de fermieri a familiei sale, olandezul a vorbit despre afacerea cu ceapă și ceea ce o face atât de rentabilă.
Cel mai important element care stă la baza succesului afacerii cu ceapă fondată de familia Wiskerke în 1933 este infrastructura națională care permite transportul la cele mai mici costuri. Un mare aport îl au porturile Rotterdam și Anvers pe care producătorul de ceapă se bazează pentru a-și exporta marfa. Astfel, până în Franța, din depozitele sale, Jacob Wiskerke a calculat o distanță de 400 de kilometri. Cu un camion încărcat cu 25 de tone de ceapă și un cost de transport de 1.000 de euro, cheltuiala ajunge la 4 eurocenți per kilogramul de ceapă.
Aceeași ceapă, dacă pleacă în Santos – Brazilia, are de parcurs 10.000 de kilometri. Numai că pentru această livrare, compania Wiskerke oferă transportul aproape gratuit mulțumită posibilității de a trimite totul în cantități mari, pe vas. Îl costă mai mult transportul de la un depozit la altul – circa 500 de euro (sub 2 eurocenți pe kilogram).
Olanda exportă cea mai multă ceapă
În Olanda, sunt circa 3.000 de fermieri care cultivă ceapă, iar numărul lor este în creștere. În prezent, țara are 25.000 de hectare ocupate cu acestă cultură, reprezentând numai 2% din producția mondială de ceapă. Totuși, chiar dacă produce mult mai puțin decât India, China sau SUA, Olanda este numărul 1 la exportul de ceapă. Principalul motiv este că olandezii consumă numai 10% din producția națională, astfel că restul de 90% pleacă la export.
Infrastructură excelentă și logistică optimizată
Avantajul major al fermierilor olandezi pe piața internațională este tocmai cel al infrastructurii, care le permite să aibă costuri minime de transport, la pachet cu cheltuieli logistice rentabilizate – pentru selecție și ambalare.
Și, totuși, supremația cepei olandeze este amenințată. Nu pentru că alți fermieri ar reuși să se apropie ca preț de recolta lor, ci pentru că anumite state încep să ia măsuri pentru a proteja producătorii locali. Spre exemplu, olandezii se plâng că Senegal – stat care importa cantități uriașe de ceapă, a decis să închidă granițele pentru produsele de import care fac concurență fermierilor locali.
Anul acesta, în fermele familiei Wiskerke vor fi produse 172.000 de tone de ceapă care va fi exportată în peste 100 de țări.
În urmă cu doi ani, Jocob și soția sa Lenny au vândut fermele și compania de export pentru ceapă fiicei lor, Cayenne, care a devenit cea de-a patra generație a familiei cultivatoare de ceapă!
Surse: fermer.bg, hortconnections.com.au