• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Berbec German – rasa de iepuri ușor de crescut

    agrointeligenta.ro -

    O singură rasă care lasă impresia unei specii întregi. Rasa de iepuri berbec german este cea mai eterogenă ca aspect, exemplarele având atât diferite culori, cât și diferite modele de blană. Aceasta, precum și faptul că sunt mai puțin pretențioși decât alte rase, a determinat un pasionat de iepuri bihorean să-și dedice timpul creșterii berbecilor germani.

    Liviu Iștoc crește aceeași rasă de iepuri de aproape cinci ani în localitatea Ștei, fostă Dr. Petru Groza, în județul Bihor. Însă o privire la contul de Facebook destinat animalelor  sale ar spune altceva: iepurii săi au modele și culori de blană total distincte. Este ceea ce l-a atras la rasa berbec german, la care a trecut după ce crescuse anterior exemplare din rasa uriaș german.

    ”Creștem în mare pentru consumul familiei. Am vreo 15 femele și 10 masculi, doar berbec german. Am cumpărat de la cunoștințe două femele și doi masculi, acum vreo cinci ani, și am pornit de acolo. M-am axat pe această rasă pentru gama variată de culori pe care o are. Sunt mult mai puțini sensibili decât, de exemplu, uriașii germani. E o rasă un pic mai mică, cresc până pe la 8 kg și nu fac bătături așa repede ca și uriașii germani, care sunt și mai sensibili la dușumea, la mai multe. Am avut înainte uriaș, dar văzând ce sensibil e m-am schimbat pe uriaș german”, a declarat Iștoc pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

    Foto: Facebook/Iepuri Bihor

    Coloritul divers nu reprezintă singurul avantaj al berbecilor germani, ci și faptul că sunt mult mai puțin pretențioși sau sensibili în ceea ce privește mediul în care sunt crescuți. Secretul iepurilor sănătoși constă, însă, și în alimentație, iar crescătorul bihorean ne-a spus că esențială este înlocuirea hrănii verzi cu cea uscată. Liviu Iștoi recomandă hrănirea cu furaje concentrate doar până pe la vârsta de 2 luni jumătate -3, pentru a le spori ritmul de creștere.

    ”Eu îi țin cam până pe la 4 ani, 4 ani jumate, dar nu-i stresez cu fătările într-un an – maxim două, rar a treia fătare într-un an. Cu cât sunt fătările mai puține pe an, cu atât e durata lor de viață mai lungă. E o rasă mai productivă per total decât uriașii germani și pentru că nu sunt la fel de pretențioși. Un mascul poate ajunge la 8 kilograme la vârsta de un an jumate; majoritatea sunt cam de 6-7 kg”, a precizat crescătorul de iepuri.

    ”Ei nu sunt vulnerabili la boli dacă le dai o hrană adecvată; aici mă refer la a le da totul uscat. Le dau verde doar pătrunjel, frunze de salcâm și frunze de salcie. Le dau o dată pe săptămână frunză de salcie și o dată pe săptămână frunză de salcâm. Dacă le dai o hrană adecvată, n-o să ai nicio problemă cu ei. Singura problemă e că la separarea de femele, puii se mai stresau și câte unul se mai îmbolnăvea și murea. Eu până anul ăsta nu le-am dat concentrație, că am vrut să-i cresc natural. Dar dacă nu le dai concentrație, atunci porneau greu de mici. Acum până pe la 2-3 luni le dau concentrație, cam 10-15%, in amestec cu orz, triticale și porumb, și apoi trec dieta pe natural: pe lucernă și grăunțe de orz și ovăz. Lucerna, după ce o usuc, o urc, o balotez sau o duc acasă și apoi le-o dau uscată. Mai am o grămadă de cunoștințe și prieteni care le dau (hrană verde – n.r.) și apoi se plâng că unul e balonat, că unu e așa și tot așa. În general, iepurii sunt sensibili la hrana verde, în special puii”, a adăugat acesta.

    Foto: Facebook/Iepuri Bihor

    Pentru a minimiza riscul de boli, este necesară aplicarea vaccinurilor și tratamentelor – în special Baycox împotriva coccidiozei, la care iepurii sunt susceptibili în general -dar și alte măsuri pentru a evita stresarea acestora. De exemplu, femelele necesită o boxă mai lată, iar puii trebuie lăsați să crească mai mult pe lângă femele, până la vârsta de două luni și jumătate.

    ”Eu am făcut boxele de 80 cm adâncime, 90 cm lățime și 60cm înălțime la mascul. La femelă sunt 1,30 m lățime, 80 cm adâncime și 60 cm înălțime. Puii cresc cu femela până la două luni jumate, după care îi separ. Mulți îi separă la o lună jumate, dar e bine atunci când cresc mai mult cu femela, pentru că sunt mai sănătoși și cresc mai viguroși.  Un vaccin e 50 de lei la 120 de iepuri și se vaccinează din 6 în 6 luni, iar pe lângă asta se aplică și Baycox, care costă 10 lei pentru 10 ml și se folosește până la trei luni jumate, deci undeva cu tot în jur de 5-10 milioane pe an pe toate exemplarele”, a specificat bihoreanul.

    Liviu Iștoc îi crește mai mult din pasiune și pentru sacrificare și arareori îi vinde, și pentru că nu are cu ce asigura transportul. Prețul unui mascul dezvoltat normal fiind de 150 de lei.

    ”De vândut nu prea vând, doar ce dau la cunoștințe sau prieteni, nu prea ai nici transport să-i iei. Ar fi cam la 150 de lei masculii. Îi cresc mai mult de plăcere, și așa mâncăm și ceva mai natural”, a conchis crescătorul bihorean.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA – anunț pentru fermierii care încasează subvenții pe hectar și animale Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă Cât costă o casă cu patru camere în satul Viscri

    Ultimele știri

    Asprimea iernii – raport ANM: Iarnă blândă în cea mai mare parte a țării Plăți APIA 2025. Fermierii care nu au primit niciun ban din subvenții De ce nu se pun roșiile lângă castraveți. Vecini compatibili în grădina de legume