Soluții pentru grădinăŞtiri agricole

POZIȚIONAREA LEGUMELOR. Care sunt plantele-prietene și care ”nu se suportă”

Amplasarea plantelor legumelor în grădină nu se face întâmplător iar o așezare greșită poate compromite de cele mai multe ori producția. Chiar dacă, spre exemplu, în salată merg foarte bine împreună, în grădină roșiile nu suportă compania castraveților. În schimb, morcovul păstârnacul, pătrunjelul și mărarul sunt benefice culturii de roșii pentru că atrag gărgărițe, călugărițe și păianjeni care se hrănesc cu dăunatorii roșiilor.

Există și flori precum crăițele și condurul doamnei care fac bine multor legume printre care este bine să le plantați. Aplicarea acestor cunostințe vă poate aduce recolte mai bogate cu mai puțin efort pentru combaterea dăunătorilor. Și, extrem de important, evitați aplicarea tratamentelor chimice și obțineți culturi sănătoase.

Iată cum așezăm legumele în grădină să fie aproape de prieteni și departe de dușmani

Cum așezăm legumele în grădină. Roșiile

Tomatele cresc bine pe lângă sparanghel, busuioc, fasole, morcovi, țelină, mărar, salată verde, pepene și ceapă, dar nu pe lângă castraveți, broccoli, conopidă, varză sau proumb.

Cum așezăm legumele în grădină. Castraveții

Castraveții îi puteți pune pe lângă fasole, varză, conopidă, porumb, salată verde, mazăre, ridichi și floarea-soarelui, evitând însă zonele cu ierburi aromatice, pepeni și cartofi.

Cum așezăm legumele în grădină. Varza

Varza nu crește bine pe lângă broccoli, conopidă, căpșuni și roșii, dar are în schimb mulți “prieteni”: fasolea, țelina, castraveții, mărarul, salata, ceapa, cartofii, spanacul, salvia și cimbrul.

Cum așezăm legumele în grădină. Fasolea

Are de asemenea numeroși prieteni (sfecla, broccoli, varza, morcovi, țelina, conopida, porumb, castraveți, dovlecei, vinete, roșii, cartofi, ridichi și mazăre) și câțiva dușmani (ceapa, usturoiul, ardeiul și floarea-soarelui).

Cum așezăm legumele în grădină. Alte legume

Mai este bine să știți că nu trebuie să puneți morcovi pe lângă mărar și pătrunjel, salata pe lângă broccoli, ceapa pe lângă fasole, mazăre și salvie și ardei pe lângă fasole.

Flori în straturile de legume

După cum am menționat, crăițele și condurul doamnei fac bine multor legume, pentru că atrag insecte care le polenizează. Vă veți bucura astfel de recolte mai bogate de roșii, cartofi, castraveți, dovlecei, mazăre și multe altele. În plus, condurul doamnei este o floare comestibilă, care arată bine în salate și care era cultivată la scară largă în America de Sud pentru rădăcina sa hrănitoare.

Sursa: www.casepractice.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

Scrie un comentariu