• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • TERENURI AFECTATE DE GRINDINĂ. CE SPUN AUTORITĂȚILE despre DESPĂGUBIRI!

    Roxana Dobre -

    Terenuri afectate de căderile de grindină! Fermierii au pierdut aproape în totalitate recoltele și acum așteaptă sprijin din partea autorităților. Mulți fermieri afectatți sunt din județul Olt care a fost puternic afectat de grindina ce a căzut în ultima perioadă iar producătorii agricoli au început deja să înregistreze pagubele. În numai două săptămâni, fermierii din Olt au raportat aproximativ 2.000 hectare de culturi afectate de fenomenele meteo. Pentru pagubele raportate în urma grindinei care a căzut în weekend autorităţile se vor deplasa astăzi, 20 iunie, în judeţ.

    Cele mai grav afectate de grindina căzută în judeţ sunt localităţile Sprâncenata şi Radomireşti, de unde au fost raportări că aproape 1.000 de hectare de culturi ar fi fost afectate peste 40%. Directorul Direcţiei Agricole Olt, Emil Marinescu, spune însă că situaţia va trebui investigată în teren înainte de a se concluziona că sute de hectare de culturi sunt compromise.

    „Deocamdată avem raportări doar din Sprâncenata, unde se vorbeşte de 350 hectare, floare, porumb, mazăre şi rapiţă. Aşteptăm şi din cea de-a doua localitate, dar comisia judeţeană se va deplasa în teren să verifice. Problema este alta: dacă marii fermieri au asigurări pentru culturi, persoanele fizice, nu, şi nu ştiu cine va suporta aceste pagube“, a spus directorul Emil Marinescu.

    Aproape 2.000 hectare de culturi în câmp la nivelul întregului judeţ

    Ploile cu vijelii şi grindină căzute în ultimele săptămâni au afectat, în proporţii variabile, aproape 2.000 hectare de culturi în câmp la nivelul întregului judeţ. Au fost afectate zone din localităţile Cezieni, Icoana, Coloneşti, Şerbăneşti, Bărăşti. Asociaţiile agricole mari vor primi pentru pagubele înregistrate despăgubiri din partea socităţilor la care şi-au asigurat culturile, însă micii fermieri, deşi au fost şi ani în care au primit despăgubiri, ce-i drept mai mult pentru culturile afectate de secetă, au şanse mici, spun chiar oficialii instituţiilor din agricultură. Grindina este cel mai temut fenomen meteo întrucât, în fața ei, oamenii nu pot face nimic pentru a-și proteja culturile care pot fi puse la pământ în numai câteva minute.

    Fermierii nu primesc depăgubiri de la Ministerul Agriculturii

    Fostul ministru al agriculturii, Petre Daea, a subliniat de câte ori a avut ocazia că fermierii nu vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite din cauza condițiilor meteo. În schimb, Petre Daea a trimis un ordin extrem de important către toate Direcțiile agricole din țară. Acesta i-a avertizat pe funcționari să trateze cu maximă atenția diminuarea normei de venit, în cazul fermierilor care au suferit pierderi în 2017.

    ”Am spus-o și o repet că toți fermierii din țară, pe baza Comisiilor pe care le-au făcut și determinărilor respective, am transmis la direcții să fie atenți la calcularea normei de venit în așa fel încât pe fiecare zonă în parte și pe fiecare cetățean acestea să fie reduse. Dar doar norma de venit”, a subliniat ministrul în cadrul emisiunii Viața Satului de la TVR 1, care a avut loc pe 11 iunie.

    Tot în cadrul unui interviu, acordat de această dată pentru Radio Iași, ministrul Petre Daea a anunțat că la MADR se lucrează la Fondul Mutual ”pentru a putea avea instrumente concrete de intervenție atunci când situația o cere”. ”Avem, în acest sens, un suport destul de important de la Uniunea Europeană. Am spus-o foarte clar că acolo unde sunt situații, colectivele mixte organizate în baza ordinului de prefect vor stabili gradul de afectare și trebuie să stabilească norma de venit care să îi scutească de obligațiuni față de stat. Pentru plantațiile viticole care au fost afectate, și sunt exemple în țară, viticultorii au avut posibilitatea de a se asigura cu un suport prin prima de asigurare de 80 la sută, dat de către stat”, a punctat Petre Daea.

    Potrivit Codului Fiscal, pentru veniturile din activități agricole realizate de persoanele fizice, individual sau într-o formă de asociere, în cazul în care s-au înregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile ce pot fi asimilate dezastrelor naturale și care afectează peste 30% din suprafeţele destinate producţiei agricole vegetale/animale deţinute, norma de venit se reduce proporțional cu pierderea respectivă, potrivit prevederilor art.73 alin.(7) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare. La pierderi se înscriu fenomene precum înghețul, grindina, poleiul, inundațiile, ploaia abundentă, seceta, dar și pagubele produse de animalele sălbatice. Impozitarea se realizează prin depunerea Declarației 221 „Declarație privind veniturile din activități agricole impuse pe bază de norme de venit”.

    Constatarea pagubelor și evaluarea pierderilor se face:

    Ce formulare trebuie să depună fermierul

    • Cerere pentru constatarea pagubelor și evaluarea pierderilor produse de calamitățile naturale în cazul culturilor agricole/efectivelor de animale. Aceasta este întocmită de persoanele fizice/asocierile fără personalitate juridică care desfăşoară activităţi agricole pentru care venitul anual se stabileşte pe bază de norme de venit. Cererea se depune la unitatea administrativ – teritorială pe raza căreia s-a întâmplat evenimentul, în cel mult 72 ore de la data producerii acestuia, în cazul distrugerii ori vătămării culturilor agricole, plantaţiilor ori a rodului viilor, plantaţiilor pomicole, de hamei şi de arbuşti fructiferi, pieirii animalelor, păsărilor şi familiilor de albine. În cazul pagubelor care privesc efective de animale, păsări sau familii de albine, la cerere se anexează și certificatul sanitar-veterinar eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în care să se precizeze că pieirea s-a datorat efectelor produse de evenimentele prevăzute la art.73 alin.(7) din Legea nr. 571/2003;
    • Proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor;
    • Cerere privind reducerea normei de venit, în cazul activităților agricole;
    • Referat privind reducerea normei de venit, potrivit art.73 alin.(7) din Legea nr.571/2003. 

    Sursă selectivă: www.gds.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial