URGENT: SE CERE APROBAREA HOTĂRÂRII pentru PROGRAMUL NAȚIONAL APICOL!
Roxana Dobre -Măsuri urgente pentru apicultori. Asociația Crescătorilor de Albine din România – ACA și Federația Națională Pro Agro solicită Guvernului să publice în regim de urgență Hotărârea de Guvern privind aprobarea Programului Național Apicol pentru ca apicultorii să poată beneficia de sumele prevăzute și aprobate de Parlamentul European.
”Atragem atenția că există riscul major ca datorită acestei amânări apicultorii să nu mai poată accesa aceste fonduri, ce reprezintă singura sursă de susținere a apiculturii, fonduri europene și naționale, prin decontarea anumitor cheltuieli efectuate, după publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii, dar nu mai târziu de 31 iulie. Timpul de aproximativ 1 lună până la data limită la care se poate depune documentația aferentă este foarte scurt, având în vedere că în anii anteriori apicultorii aveau 4 luni la dispoziție pentru a întocmi documentația necesară. Solicităm autorităților statului, implicit Guvernului României și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale să facă toate demersurile necesare pentru aprobarea în regim de urgență, în următoarea ședință de Guvern a Hotărârii privind Programul Național Apicol”, se arată într-un apel lansat de ACA și Federația Națională Pro Agro.
Precizăm că proiectul s-a aflat marți, 20 iunie, pe ordinea de zi a Executivului dar ședința a fost amânată pentru joi, 22 iunie, din cauza evoluțiilor de pe scena politică. Între timp, Guvernul Grindeanu a picat astăzi după ce Parlamentul a votat ieri, 21 iunie, moțiunea de cenzură împotriva Executivului.
Momentan nu s-a anunțat dacă Guvernul va mai ține sau nu ședință mâine deși premierul Sorin Grindeanu i-a îndemnat pe miniștrii cu care a format echipă ”să își facă datoria până la capăt”. În această situație, Guvernul mai poate da în această hotărâri dar nu mai are voie să inițieze legi sau să dea ordonanțe. Singura regulă pentru ca hotărârile de pe ordinea de zi să fie adoptate este ca toți miniștrii, sau reprezentanți ai ministerelor, să fie prezenți.
Vă reamintim că Uniunea Europeană sprijină apicultorii prin intermediul Programului Național Apicol ce prevede ca stuparilor să le fie decontate 50% din cele mai importante cheltuieli pe care le au în activitatea de creștere a albinelor, inclusiv pentru tratamente, hrană sau creșterea numărului de familii de albine.