MODIFICĂRI LA APIA. Fermierii vor putea SĂ ÎNCASEZE MAI UȘOR O SUBVENȚIE MARE!
Roxana Dobre -Noi propuneri pentru modificarea Ordinului subvențiilor, nr. 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condiţiilor specifice şi a modului de implementare a schemelor de plăţi. Ministerul agriculturii propune printr-un ordin de ministru care se află în dezbatere publică pe site-ul MADR, modificări care îi vizează pe fermierii care cultivă soia.
Astfel modificările propuse vizează articolul 42, alin. (1) litera a) care seschimbă şi va avea următorul cuprins:
- „a) valorificării unei producţii minime anuale de 1,3 tone boabe soia/ha către unităţi de procesare autorizate/înregistrate la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor și/sau a utilizării acesteia în consumul propriu la nivelul fermei pentru hrana animalelor deţinute, înscrise în Registrul naţional al exploataţiilor, şi a păsărilor, situaţie în care prezintă dovada că la nivelul fermei deţin animale, respectiv păsări, și/sau a valorificării pe bază de contract comercial de vânzare/cumpărare a mărfii. În cazul loturilor semincere, fac dovada livrării către menţinătorul sau deţinătorul soiului a cantităţii minime de 1,3 tone sămânţă, pe bază de aviz de expediţie şi/sau cantitatea minimă de 1,3 tone/ha se livrează către terţi ale căror exploataţii sunt situate pe teritoriul naţional, pe bază de factură şi/sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol.
De precizat că până la propunerea de modificare a acestui articol, fermierii trebuia să facă dovada că la nivelul fermei dețin instalații tehnologice de obținere a șrotului de soia pentru animale, respectiv păsări.
Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Laurențiu Baciu, organizația care a și tras un semn de alarmă la MADR pe marginea acestei probleme, ne-a precizat că orice crescător de animale/păsări trebuia să dovedească că deține fabrică de ulei (instalație tehnologică cum este trecută în Ordinul subvențiilor n.r).
”Era o aberație. Adică fiecare crescător de animale trebuia să aibă fabrică de ulei ca să proceseze șrotul de soia. Chiar era absurd. Fermierii nu folosesc șrotul ci soia pe care o dau ca hrană animalelor. Cum fac dovada? Prin înregistrările din contabilitate, este foarte simplu. Vă repet: era o aberație pentru că singurele care fac șrot sunt fabricile de ulei, despre ce vorbim? Deci fiecare crescător trebuia să aibă vaca și fabrica de ulei. După această schimbare cerută de LAPAR, această condiție restrictivă este eliminată”, a declarat în exclsuivitate pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro, Laurențiu Baciu.
Altă modificare vizează art. 42 alin. (3), lit. c) care va avea următorul cuprins: „c) Contractul comercial de vânzare/cumpărare a mărfii, în cazul în care valorificarea producției minime de 1.300 kg/ha s-a facut în baza acestuia, însoțit de documentele prevăzute la lit. a).
În vechea legislație se prevedea că fermierul trebuie să prezinte factura de achiziție a instalației de procesare sau, în cazul în care fermierul nu mai deține factura de achiziție a instalației de procesare, trebuie să prezinte extras din documentele contabile din ultimul an prin care dovedește că instalația este înregistrată ca mijloc fix.
Ordinul va intra în vigoare doar după publicarea acestuia în Monitorul Oficial.