• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții agricole: sumă-record autorizată de APIA

    Roxana Dobre -

    Sumă-record autorizată de APIA! Anunțul a fost făcut astăzi – miercuri, 28 iunie, de către directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Adrian Pintea, în cadrul unui eveniment aniversar organizat cu Siveco la împlinirea a 10 ani de la darea în folosință a softului informatic de la APIA.

    ”Este o onoare să fiu alături de cel mai important partener al Agenției astăzi, la această aniversare, partener alături de care am realizat performanțe extraordinare în ceea ce privește absorbția fondurilor europene destinate susținerii fermierilor români”, declarat, în deschiderea cuvântării sale, Adrian Pintea.

    ”Aș dori să încep prin a puncta faptul că de la aderarea României la U.E. în anul 2007 și până în prezent, instituția pe care o conduc a derulat fonduri europene și naționale destinate susținerii agriculturii românești și fermierilor români de peste 20 de miliarde de euro. Partenerii noștri (Siveco – n.r.) vă spuneau de 17 miliarde de euro prin sistemul IACS, dar APIA, cum au cunoscut și dânșii derulează și alte forme de sprijin în afara acestui sistem, deci în total APIA a adus peste 20 miliarde de euro, având o rată medie anuală de absorbție a fondurilor de peste 96%”, a vorbit directorul APIA despre bilanțul plăților către fermieri.

    Adrian Pintea a arătat că ”numai dacă ne oprim la plățile anului 2016, pot să vă spun că începând din octombrie și până la data curentă, s-au autorizat la plată, zic eu, o sumă record, chiar și pentru APIA, de peste 2,5 miliarde euro din Fondul European de Garantare Agricolă, Fondul European de Dezvoltare Rurală și din Bugetul Național, bani pe care încercăm să îi acordăm în timp util pentru ca fermierii să își desfășoare la timp lucrările, aspect bineînțeles care este foarte important în sectorul agricol”.

    ”Și bineînțeles că aceste cifre nu ar fi putut fi fără un partener puternic și fără un sistem complex și performant, poate cel mai complex sistem informatic instituțional din țară și printre cele mai performante din statele membre ale U.E. Trebuie de asemenea să știți că instituirea Sistemului Integrat în Administrare și în Control IACS este o condiție obligatorie pentru toate statele membre ale U.E., în contextul derulării formelor de sprijin din sistemul agricol. Deci, dacă îmi permiteți și o metaforă, sistemul IACS este cumva inima care pune în mișcare acest organism viu, numit APIA”, a declarat Adrian Pintea la evenimentul aniversar.

    Șeful APIA a mai precizat că la momentul 2007, când sistemul IACS a fost instituit, acesta a funcționat cu un număr de 3 forme de sprijin, iar trecerea la noua politică agricolă comună a reprezentat o provocare administrativă, tehnică și umană majoră, care a presupus eforturi susținute atât din partea APIA, cât și din partea dezvoltatorului de soft, pentru a asigura cadrul necesar de implementare în vederea finalizării tuturor procedurilor operaționale și modificării complete a structurii sistemului informatic existent, în sensul adaptării la noile prevederi comunitare.

    ”În consecință, după introducerea noii PAC în anul 2015, numărul schemelor și măsurilor gestionate de APIA, a crescut semnificativ, astfel încât, la momentul actual numărul acestora a ajuns la peste 100. Așadar, vorbim de sisteme informatice și bază de date extrem de complexe, cu un volum de date de peste 10 TB de informație și care răspund de asemenea cerințelor de interoperabilitate, având interfețe cu alte insituții ale statului, precum AFIR, ANAF, ANPIS și ANSVSA. De asemenea, numărul utilizatorilor este foarte mare, cifrându-se la peste 4.000 de utilizatori concurenți, care accesează zilnic aplicațiile informatice”, a explicat Pintea.

    Conform datelor APIA, anual, se depun în medie aproximativ 900 000 de cereri de plată pentru o suprafață de aproximativ 9 milioane de hectare. ”Așadar, experiența noastră și unele pratici instituite sunt rezultatul a 10 ani de activitate, în care am înregistrat rezultate deosebite alături de partenerii noștri de la SIVECO, dar în care a trebuit de asemenea să facem față provocărilor și să surmontăm dificultățile apărute pe parcurs, având în vedere dimensiunea și particularitățile mediului agricol și spațiului rural românesc”, a concluzionat directorul general al APIA, Adrian Pintea.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului