• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PROGRAMUL DE IRIGAȚII LA ZI. ANUNȚUL MINISTRULUI AGRICULTURII pentru FERMIERII CARE IRIGĂ!

    Roxana Dobre -

    Program la zi pentru irigații! Ministrul agriculturii, Petre Daea, a explicat astăzi, 29 iunie, în fața celor 27 de parlamentari reuniți la Comisia de Agricultură pentru a-i da avizul pentru funcția de ministru, care sunt cifrele la zi privind programul de irigații. Acesta a ținut să sublinieze că în momentul în care a preluat portofoliul, în mandatul trecut, de la Ministerul Agriculturii nu era nicio documentație tehnică introdusă în Consiliul tehnico-economic ceea ce a făcut ca munca să fie începută de la zero!

    ”Vrea să vă spun că tot programul pe care l-am început este la zi. În momentul în care am preluat portofoliul de la Ministerul Agriculturii nu era nicio documentație tehnică introdusă în Consiliul tehnico-economic. La ora actuală sunt toate documentațiile tehnice trecute pentru 31 de amenajări având în vedere faptul că am pornit la reabilitarea sistemului în 3 etape: prima reprezintă cele 40 de amenajări care înseamnă 1,3 milioane de hectare care se localizează zona unde avem organizații astfel încât să putem pune în mișcare sistemul în mod integral. A doua etapă este cea care se referă la organizațiile care sunt în formare și a treia etapă – acolo unde nu avem organizații. Vă informez că la această dată în agricultura din România, în evidențele noastre, sunt începute acțiunile! Lipsind inițiativa locală am impus Direcțiilor agricole să intervină în acest cuplaj de interes major pentru zonă astfel încât alături de proprietarii de terenuri să realizeze aceste organizații. Pentru că sunt două componente principale ale sistemului care cuprind elementele concrete ale desfășurării programului și anume este partea principală a sistemului care înseamnă stațiile de pompare și repompare cu canalelele de aducțiune care intră în programul național și a doua parte a activității concrete sunt unitățile hidraulice care înseamnă stațiile de punere sub presiune până la hidrant în interiorul asociațiilor”, a explicat astăzi Petre Daea.

    Acesta a subliniat că finanțările pentru irigații vin atât din bugetul național dar și din PNDR, prin Măsura 4.3 care a fost lansată de curând. ”Pe primele le alimentăm de la bugetul național al statului iar pe cea de-a doua parte o alimentăm din Planul Național de Dezvoltare Rurală pe Măsura 4.3 căreia i-am dat drumul și la ora actuală avem din 435 de milioane aproape 100 de milioane depuse proiecte pentru a dat drumul la activitate. În câmpurile țării la această dată sunt 1.239,9 de kilometri de canal plin cu apă. Astăzi!”, a mai precizat ministrul agricultură.

    Apă gratuită pentru fermieri pe 100.168 de hectare

    Petre Daea a adus în discuție și proiectul prin care fermierii primesc apă gratuită de la stat și a mulțumit parlamentarilor pentru că au dat aviz pozitiv acestui act normativ. ”De ce spun acest lucru? Pentru că prin Parlamentul României am trecut un act normativ care se referă la acordarea gratuită a apei pentru consumatori, pentru fermieri. Lucrum acesta ne-a permis ca să introducem apă pe canale astfel că alimentate din Dunăre sunt pe 872 de kilometri, din Siret 120 de kilometri, din Prut 60 de kilometri, din Olt 17 kilometri, alte râuri 109 kilometri și din lacuri și acumulări – 67 de kilometri. Întrebare se pune: dar cât irigați astăzi? În momentul acesta avem 100.168 de hectare acoperite cu apă, deci irigate o dată sau de două ori. De zilele acestea Direcțiile Agricole au primit misiunea ca pe canalele de irigații acolo unde există apă să controleze dacă în stânga și în dreapta există culturi care pot să fie alimentate direct din canal astfel încât să se folosească această sursă de apă pe care noi i-am dat drumul pe canal în așa fel încât apa să fie asigurată pe culturile respective prin indiferent ce metode”, a mai punctat Daea.

    Refacerea și extinderea sistemului de irigații, printre prioritățile actualului Guvern

    În tandem cu cele spune de ministrul agriculturii este și programul de guvernare care își propune să reabiliteze infrastructura principală, de la priza de apă până la stațiile de punere sub presiune, pentru cca. 2 milioane de hectare. Programul se va desfășura în trei etape, urmând a fi reabilitate în total un număr de 86 de amenajări de irigații: în prima etapă, 2017-2020 vor fi reabilitate 40 de amenajări deservind o suprafață de 1,3 milioane hectare;
    în a doua etapă, 2018-2020, vor fi reabilitate 37 de amenajări deservind o suprafață de 90 mii hectare; în a treia etapă, 2019-2020 vor fi reabilitate 9 amenajări deservind o suprafață de 190.000 hectare.

    De program ar urma să beneficieze 484 organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații, cu peste 200.000 de utilizatori care dețin exploatații agricole în amenajările de îmbunătățiri funciare. Dacă obiectul va fi îndeplinit efectele s-ar putea vedea, conform programului de guvernare, în creșterea producțiilor și sporirea calității acesteia; îmbunătățirea condițiilor de mediu; reducerea costului de producție prin creșterea randamentului și reducerea cheltuielilor pentru apă; extinderea suprafeței irigate; creșterea randamentelor de funcționare ale sistemului de irigații.

    În prezent randamentul de funcționare al stațiilor de pompare și repompare este de 40%, gradul de degradare al
    canalelor și construcțiilor hidrotehnice fiind de 80%, iar pierderile de apă pe canale se ridică la 60%. După reabilitare, randamentul de exploatare va crește, astfel că stațiile de pompare și repompare vor avea un randament de 79%, gradul de degradare al construcțiilor hidrotehnice nu va depăși 20%, iar pierderile de apă pe canale nu vor fi mai mari de 20%, datorându-se exclusiv evapotranspirației. Prin reabilitarea sistemului de irigații se obține
    un beneficiu net de 196 euro/ha/an, ceea ce conduce la un beneficiu de 392 milioane euro/an la 2 milioane de hectare reabilitate. 

    Guvernul ar urma să cheltuie  1,143 miliarde euro pentru perioada 2017-2020 plus 342 milioane euro fonduri europene, finanțare din bugetul de stat și FEADR.)


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial