TOT CE TREBUIE să știți despre CONTROLUL APIA. Ce obligații aveți față de INSPECTORII CARE VIN ÎN FERMĂ!
Roxana Dobre -Start controale! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început verificările la faţa locului pentru cererile unice de plată eşantionate la controlul pe teren – Campania 2017. Astfel, potrivit unei informări remise astăzi, 4 iulie, pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro, în perioada 01 iulie – 01 octombrie 2017, în conformitate cu Ordinul MADR nr. 18/03.02.2017 privind stabilirea modalităţii de coordonare a implementării schemelor de plăţi directe şi a ajutoarelor tranzitorii care se aplică în agricultură, APIA efectuează controlul la faţa locului pentru cererile unice de plată eşantionate la controlul pe teren, iar controlul aferent al unor obligaţii specifice va avea loc în iarna sau în primăvara anului următor.
Așa cum Agrointeligența-www.agrointel.ro, v-a informat în premieră încă de duminică, 2 iulie, eșantionul de control conține un număr de 104.146 dosare selectate pentru verificarea normelor de ecocondiționalitate, a schemelor de sprijin pe suprafață și în sectorul zootehnic, astfel:
- pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 28.547 fermieri;
- pentru controlul pe teren prin metoda teledetecției – 75.599 fermieri.
Potrivit agenției de plăți, scopul verificărilor la fața locului este acela de a controla condițiile în care se acordă ajutorul în conformitate cu art. 37 al Regulamentului (UE) nr. 809/2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr.1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul integrat de administrare măsurile de dezvoltare rurală și ecocondiționalitatea. Pe scurt, aceasta înseamnă verificarea fiecărei parcele declarate: eligibilitate, localizare, suprafață și aspecte privind utilizarea/acoperirea terenului.
Obligațiile fermierilor selectați la control sunt următoarele:
- să permită accesul inspectorilor pe terenul fermei;
- să prezinte inspectorilor informaţii şi documente legate de obiectul controlului;
- să delimiteze parcelele, la faţa locului, dacă pe parcelele învecinate a fost înfiinţată aceeaşi cultură.
Atenție! Controlul se poate face şi în lipsa fermierului dacă, scopul pentru care a fost selectat fermierul la control, nu impune acest lucru. Este necesară prezenţa fermierului atunci când acesta a fost selectat cu scop control agromediu şi de asemenea pentru controlul cerințelor de ecocondiționalitate.
În cazul în care fermierul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin devine neeligibilă.
Iată care sunt cele mai importante informații pe care trebuie să le rețineți despre controlul pentru Campania 2017:
Când aflați efectiv că vă aflați în eşantionul de control şi care este modul prin care vi se comunică acest lucru?
Conform art. 25 al Regulamentului (UE) nr 809/2014 perioada maximă de avertizare în avans trebuie să fie menţinută la nivelul minim necesar, pentru a nu pune în pericol controalele la faţa locului, şi, în orice caz, nu trebuie să depăşească limitele prevăzute la acest articol.
Ce obligaţii are fermierul în timpul acestor controale?
Fermierul are următoarele obligații:
- să permită accesul inspectorilor pe terenul fermei;
- să prezinte inspectorilor informaţii şi documente legate de obiectul controlului. Exemplu: Documentele necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic, precum și a animalelor;
- să delimiteze parcelele, la faţa locului, dacă pe parcelele învecinate a fost înfiinţată aceeaşi cultură.
Atenție! În cazul în care fermierul deşi notificat, nu poate fi prezent, acesta este obligat să împuternicească o altă persoană în baza unei declaraţii pe propria răspundere şi a unei copii după buletinul sau cartea de identitate a beneficiarului exploataţiei, documente care vor fi anexate dosarului de control.
Ce obligaţii are inspectorul APIA care efectuează controlul?
Inspectorul APIA are următoarele obligații la efectuarea controlului:
- să prezinte scopurile controlului, să facă referire la informaţiile asigurate în timpul informării fermierului cu privire la realizarea controlului (dacă fermierul a fost informat şi este prezent),
- să solicite fermierului, accesul în exploataţie pentru verificare magazie, verificare platformă gunoi de grajd, verificare utilizare apa pentru irigat etc,
- să solicite fermierului, acolo unde este cazul, informaţii şi documente referitoare la control,
- să execute fotografii digitale pentru a documenta realizarea controlului.
Fermierul trebuie să fie prezent sau controlul se poate face şi în lipsa acestuia?
Controlul se poate face şi în lipsa fermierului dacă, scopul pentru care a fost selectat fermierul la control, nu impune acest lucru. Este necesară prezenţa fermierului atunci când acesta a fost selectat cu scop control agromediu şi de asemenea pentru controlul cerințelor de ecocondiționalitate.
Fermierul poate să conteste rezultatele controalelor dacă acesta consideră că nu sunt reale? Care este procedura?
În cazul în care fermierul este nemulţumit de datele înscrise în Raportul de control, acesta are dreptul să întocmească şi să transmită contestaţie la Centrul Judeţean/Local APIA în termen de 30 de zile de la primirea raportului.
Când află efectiv fermierii care a fost rezultatul controlului şi care este forma de comunicare, merg ei la APIA sau agenţia de plăţi îi informează?
După ce s-a realizat controlul, o copie a raportului de control se transmite către fermier, conform Regulamentului (CE) 809/2014, art.72 (3),, Orice caz de neconformitate constatat este adus la cunoștința beneficiarului în termen de trei luni de la data controlului la fața locului.” Transmiterea raportului de control către fermier se face prin poşta cu confirmare de primire, sau pe bază de centralizator cu semnătura fermierului (sau reprezentantului acestuia).
La controlul prin teledetecție rezultatul controlului este prezentat fermierului prin Raportul de teledetecție și clarificare cu fermierul, în cadrul acțiunii de follow-up care are drept scop clarificarea cu fermierul a neconformităților identificate de prestatorul care execută controlul prin teledetecţie. Înștiințarea fermierilor, de neconformitățile constatate la controlul prin teledetecție, se face de centrele județene/locale APIA printr-o solicitare de clarificare (Notificare) prin care fermierul este invitat la CL/CJ pentru acțiunea de follow-up (de urmărire a rezultatelor controlului).
Citiți și:
EXCLUSIV AGROINTELIGENȚA: EȘANTIONUL DE CONTROL – FERMIERII ce vor fi VERIFICAȚI DE APIA!