• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! RECOLTE BLOCATE PE CÂMP! Laurențiu Baciu, LAPAR: CINE ÎI DESPĂGUBEȘTE PE FERMIERI?

    Roxana Dobre -

    Situația fără precedent în agricultura românească și un apel al producătorilor agricoli la care actualul Guvern se dovedește insensibil! Recoltele fermierilor – blocate în câmp, în plin seceriș. Decizia Guvernului de a interzice circulația camioanelor pe durata zilelor de caniculă afectează producătorii agricoli care nu au cum să își transporte grânele recoltate în aceste zile.

    CNAIR a anunțat că impune restricţii de circulaţie în 20 de judeţe, în urma avertizării meteo Cod Portocaliu de caniculă. Restricţiile sunt pentru autovehiculele cu o masă autorizată de peste 7,5 tone, care nu pot circula în intervalul intervalul orar 10.00 – 20.00, pe drumurile naţionale din Caraş Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi şi Vrancea.

    Aceste limitări coincid cu mijlocul perioadei de recoltare din aceste județe, când fermierii strâng de pe câmpuri cerealele și rapița, producții ce trebuie transportate și care, din cauza restricțiilor de circulație, sunt blocate în câmp!

    Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Laurențiu Baciu, solicită Guvernului să permită circulația camioanelor care vin în câmp goale, pentru a lua producțiile . Decizia de a interzice traficul lor în aceste zile ca o măsură pe perioada caniculei aduce pierderi uriașe fermierilor.

    Guvernul nu a făcut nimic altceva decât să oprească recoltatul în sudul țării prin interzicerea circulației mașinilor de capacitate mare pe drumurile publice între orele 10.00 și 20.00. Prin această interzicere, recolatul este practic oprit și în zilele următoare se anunță ploi. Se puteau lua măsuri altele decât cele care au fost luate și se putea continua recoltatul și, bineînțeles, respectarea restricțiilor. Măcar în această perioadă – intervalul orar 10.00 – 20.00, trebuiau să circule mașinile mari care veneau la recoltat – adică goale, să vină la încărcat ca apoi la ora 20.00, să plece pline. Numai că a fost sistat tot – că e mașină plină sau goală. Au închis totul. O măsură negândită. Recoltatul în sud-este este paralizat din cauza acestei măsuri luate pompieristic fără să se gândească. Se găseau soluții să meargă și recoltatul, să fie impuse și restricții, dar nu așa cum a fost gândită acum măsură”, explică președintele LAPAR blocajul din agricultură și ce măsuri trebuiau luate pentru a evita acest haos.

    Pericol de pierderi uriașe la rapiță

    Laurențiu Baciu subliniază să în aceste zile, fermierii riscă să piardă enorm din recoltele din acest an. ”În situația aceasta, cel puțin la rapiță, se produc pierderi foarte mari că nu e recoltată la timp din cauză că lipsesc mijloacele de transport”, vorbește liderul LAPAR despre cea mai vulnerabilă cultură, rapița, care trebuie recoltată la timp.

    Guvernul, insensibil la apelul fermierilor

    Președintele LAPAR a lansat deja semnalul de alarmă și la nivel instituțional, dar deși la nivelul Ministerului Agriculturii a găsit o cale de dialog, mai departe solicitarea fermierilor n-a mai fost ascultată.

    Am vorbit cu ministrul Petre Daea și el mai departe a vorbit cu cei care au dat interdicția. A vorbit probabil cu cei de la Drumuri probabil și nu s-a rezolvat nimic. În continuare fermierii vor avea de suferit și îmi pun întrebarea cine îi despăgubește pentru aceste măsuri negândite ce le aduc mari prejudicii. Cine plătește? Trebuie să existe o compensație. Nu înțeleg de ce când se iau aceste măsuri nu se fac consultări cu toți cei implicați, cu cei care vor fi afectați. Nu s-au gândit – au pus doar barieră și nu mai trece nimeni!”, este nemulțumit fermierul Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

    Vă reamintim că în aceste zile, meteorologii au emis avertizări cu privire vremea foarte călduroasă, cu temperaturi ce depășesc cu mult limitele normale ale acestei perioade. De astăzi, de la ora 10.00, a intrat în vigoare un Cod Roșu de caniculă, ”la pachet” cu o alertă de Cod Portocaliu tot pentru căldură extremă, conform hărții de mai jos.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!