ROMÂNIA, PARADIS FISCAL pentru TRADERII DE CEREALE: Fac afaceri de miliarde și raportează PIERDERI AN DE AN!
agrointeligenta.ro -România, adevărat paradis fiscal pentru traderii de cereale. O analiză realizată de Ziarul Financiar arată că deși marii comercianți de cereale care activează pe piața noastră au cifre de afaceri amețitoare, raportează anual pierderi sau profituri neglijabile. Experții fiscali spun că acest lucru ar trebui să atragă atenția autorităților.
Doi dintre primii trei traderi de cereale din România, ADM Trading şi Cargill, companii cu acţionari americani, realizează anual rulaje de miliarde de lei pe piaţa românească, dar raportează constant pierderi.
ADM România Trading, parte a grupului american cu acelaşi nume, a depăşit vânzări de 3,3 mld. lei (746 mil. euro) anul trecut din comerţul cu cereale, însă compania a raportat pierderi de peste 7 mil. euro, potrivit datelor publice. Anul 2016 este cel de-al şaptelea an din ultimul deceniu în care gigantul american îşi declară divizia din România neprofitabilă.
„Şapte ani de pierderi din zece ar trebui să atragă atenţia Fiscului. Orice om normal la cap care are mai mulţi ani cu pierderi închide businessul pentru că nu face nici muncă patriotică, nici nu este ONG. Ca economist, explicaţia mea pentru aceste pierderi este exportul profitului“, a declarat pentru ZF consultantul fiscal Valentina Saygo.
Businessul traderilor este bazat pe revânzare şi nu este supus unor riscuri la fel de mari precum cele din producţie. ADM, liderul exportatorilor de cereale din România, are doar 77 de angajaţi. În ultimii cinci ani, ADM România a raportat pierderi cumulate de circa 38 mil. euro.
Elveţienii de la Ameropa Grains, care ocupa locul doi în topul celor mai traderi de cereale din România după cifra de afaceri obţinută în 2016, nu au raporat pierderi în ultimii cinci.
Americanii de la Cargill au raportat pierderi în patru din ultimii cinci ani, acumulând în perioada 2012 -2016 pierderi de circa 263 mil. lei (52 mil. euro), potrivit datelor publice.
Piaţa comerţului cu cereale este dominată de companii cu acţionariat străin în care puţini comercianţi cu capital autohton precum Brise Group sau Cerelacom Dolj. Cele trei companii cu capital local au fost pe profit în 2016, după cum arată datele de la Finante.