• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • TAXĂ SUSPENDATĂ timp de DOI ANI! Care sunt sumele CARE NU MAI TREBUIE ACHITATE!

    Roxana Dobre -

    Decizie a Guvernului cu impact pentru toți românii, inclusiv pentru fermieri! Executivul a hotărât să suspende până în 2019 o taxă pe care producătorii agricoli trebuiau să o achite pentru deşeurile organice depuse la groapa de gunoi. Suma, adică 80 de lei pe tonă, echivaleaza cu cei aproape 20 de euro pe care agricultorii îi primesc la hectar ca Ajutor Național Tranzitoriu plătit anual din bugetul național, pe lângă subvențiile din fonduri europene.

    Autoritățile române au decis suspendarea taxei, care trebuia aplicată de la 1 ianuarie 2017, până în 2019. În aceste condiții, România ar putea intra în infringement pentru nerealizarea reducerii cantității de deșeuri depozitate cu 50% până în 2020, urmând să plătească penalități până la 200.000 de euro pe zi din anul 2021, avertizează Coaliţia pentru Economia Circulară în România, o iniţiativa privată şi apolitică a unor experţi de mediu.

    ”Suntem singura țara din Uniunea Europeana care încurajează depozitarea deșeurilor la groapa. Este o evidență de necontestat ca introducerea acestei măsuri penalizatoare și creșterea graduală a valorii acesteia a dus, în toate statele membre ale UE, fără excepție, la creșterea gradului de reutilizare și reciclare a deșeurilor municipale, crearea de resurse pentru economie precum și noi locuri de muncă. Trecerea la obiectivele prevăzute în foaia de parcurs privind utilizarea eficientă a resurselor ar putea crea peste 34.200 de noi locuri de muncă. Practic, în acest moment, prin încurajarea depozitării, infringementul pentru nerealizarea reducerii cantității de deșeuri depozitate cu 50% până în 2020 nu mai poate fi evitat, din 2021 România urmând să plătească până la 200.000 de euro/zi”, se arată în comunicatul Coaliției.

    Potrivit sursei citate, poziția surprinzătoare a Ministerului Mediului, „care pare că a uitat că principala sa obligație este  protejarea mediului înconjurător și a României de penalitățile de infringement” are ca efect direct accelerarea umplerii depozitelor de deșeuri și așa insuficiente, distrugerea a mii de hectare de teren și afectarea pânzei freatice, conducând, în cele din urmă, ” la îngroparea României sub un munte de gunoaie”.

    Ordonanța de Urgență 48/2017, emisă vineri seara de Guvernul României, fără consultare publică și intrând în vigoare imediat, care modifică și completează OUG 196/2005, privind Fondul pentru Mediu suspendă aplicarea taxării la groapă a deșeurilor, până în data de 1 ianuarie 2019. Prin această măsură forțată, după doar câteva luni de normalitate, depozitarea la groapă nu se mai penalizează, până în anul 2019, cu 80 de lei pe tona, generând efecte devastatoare asupra mediului înconjurător, asupra poziției României în statisticile europene și asupra eforturilor de reciclare din România”, se arată în comunicatul Coaliției.

    Vă reamintim că taxa pe gunoi urma să fie adăugată în bilanțul companiilor și persoanelor fizice care se ocupă cu agricultura, zootehnie, procesare, producție și orice alt tip de activitate din care rezultă deșeuri organice sau deșeurile menajere, ale primăriilor. Dintr-o analiză a Ministerului Mediului, statul român spera să colecteze prin acest nou impozit o sumă de aproximativ 200 de milioane de euro, anual, bani ce urma să fie colectaţi de Administraţia Fondului de Mediu (AFM).

    În țara noastră, nu se plăteşte în prezent nicio taxă de mediu pentru depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi. Introducerea unei astfel de taxe avea drept scop încurajarea reciclării deşeurilor.

    Sursa: agerpres.ro


    Te-ar mai putea interesa

    CMVRO: Creșterea rapidă a puilor din fermele românești nu se face cu hormoni sau antibiotice! Permisele pentru tractoare – lege nouă. A apărut un nou tip de permis pentru tractoriști Vine ciclonul în România! ANM anunță vreme rece și furtuni

    Ultimele știri

    Fermierii din Matca s-au unit într-o cooperativă și își fac propria fabrică de procesare a legumelor Republica Moldova și-a triplat exporturile de floarea-soarelui. România, principala destinație Exporturile de cereale prin Portul Constanța au scăzut drastic