• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • GRINDINA a făcut PRĂPĂD! MUNCA FERMIERILOR – PUSĂ LA PĂMÂNT!

    Roxana Dobre -

    Grindina a făcut prăpăd în două județe ale țării iar disperarea fermierilor atinge cote maxime când își privesc culturile distruse. În doar câteva minute, rapița, porumbul și floarea-soarelui au fost calamitate iar singura speranță a fermierilor este asigurarea privată dar care acoperă doar procent din costurile de înființare a culturilor și, în final, agricultorii nu se aleg cu mare lucru. 

    Unul dintre fermierii calamitați de căderea de grindină este Marian Clejanu din Vedea, județul Giurgiu. Administratorul societății Clemar spune că în doar câteva minute ploaia și grindina au pus la pământ culturile de rapiță și floarea-soarelui.

    ”Au fost probleme în tot sudul țării. Din fericire eu am recoltat rapița, dar am reușit să surprind imagini cu pagubele de la vecini fermieri care nu au reușit să recolteze. Sunt pagube însemnate mai ales la floarea-soarelui, unde chiar dacă nu este o suprafață foarte mare în zonă, dar undeva la 60 la sută este la pământ frântă de la jumătate. Ceea ce înseamnă i se întrerupe orice alimentare a semințelor, de la rădăcină. Și astăzi în numai o oră au căzut 100 de litri de apă pe metrul pătrat”,  a explicat Marian Clejanu pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

    Fermierul a postat pe pagina personală de Facebook și imagini care suprind culturile afectate:

    O furtună însoțită de grindină a reușit să distrugă în doar câteva minute munca de un an întreg a fermierilor din Călărași. Și în ferma din Chiselet a lui Emil Dumitru, președinte al Federației Naționale Pro Agro, pagubele depășesc la prima vedere 25 la sută dar evaluarea nu se oprește astăzi având în vedere că județul se află încă sub avetizare meteo de Cod Portocaliu.

    ”Nu ne putem pune cu natura. De dimineață a venit grindina și a afectat rapița. Ca procent afectat în momentul de față nu ne putem da seama deoarece nu am reușit să facem o evaluare – încă este ploaie și vânt. Dar ne-a luat din producție clar cam 20-25 la sută. Avem în vigoare un cod portocaliu, avem 75 de litri înregistrați pe metrul păstrat până la ora aceasta. Din cauza furtunii culturile sunt culcate la pământ, avem grâul care este lipit de asemenea de sol”, a explicat Emil Dumitru pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

    Acesta spune că nici asigurarea încheiată de fermieri nu acoperă pagubele întrucât asiguratorii acordă bani doar pentru sumele cheltuite la înființarea culturii.

    Aici decât asigurările culturilor agricole pot să ajute fermierul dar în condițiile în care știm foarte clar că se asigură suma de bani ca și investiție pe hectar și nu ca venit, deci vă dați seama că, din păcate, fermierul nu primește niciun fel de despăgubire”, a mai spus liderul fermierilor din Pro Agro.

    Emil Dumitru a subliniat că acum, mai mult ca niciodată, trebuie făcută o strategie astfel încât fermierul să fie protejat având în vedere că toate riscurile sunt suportate din propriul buzunar de fiecare producător agricol în parte.

    ”Este inadmisibil ca toate riscurile să cadă pe fermier, cel care investește toți banii în câmp și pierde toată munca de un an în câteva minute. Lucrul acesta nu este în regulă. Important este că trebuie să gândim o strategie ca din acei 200 de milioane de euro alocați pentru Fondul Mutual o parte consistentă să se ducă pentru suportarea în parte a primei de asigurare adică 100 de lei să zicem că ar costa un hectar asigurat, APIA să deconteze 65 la sută. Avem colegi fermieri care din cauza acestui dezastru riscă să intre și în incapacitate de plată pentru că în zonele în care au culturile au fost căderi masive de grindină. Sunt fenomene extreme: de la 43-45 de grade acum avem parte de ploi abundente. Este o situație atipică și de aceea cred că trebuie făcut ceva rapid”, a mai punctat liderul Pro Agro.

    Vă reamintim că până mâine, 4 iulie, la ora 10.00, potrivit meteorologilor, vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial mai ales în Oltenia, Muntenia, sudul Banatului şi local în Transilvania şi Moldova, iar noaptea, cu precădere în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi în sudul Moldovei. Ploile vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat grindină.

    În intervale scurte de timp sau prin cumulare, în județele Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Covasna, Vrancea, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomița și Călărași, în municipiul București și în zona de munte a județelor Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov se vor înregistra cantităţi de apă de 50…70 l/mpşi pe arii restrânse peste 80…90 l/mp, îndeosebi în județele Teleorman, Giurgiu, Olt, Argeș și Vâlcea. 


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!