URȘII au FĂCUT PRĂPĂD ÎNTR-O FERMĂ: ANIMALE UCISE și PAGUBE DE 30.000 DE EURO
Roxana Dobre -Urșii au făcut prăpăd într-o fermă unde s-a înregistrat o pagubă fără precedent. Animalele sălbatice au mâncat 19 bovine, un mistreţ şi doi cerbi, dintre care unul era de trofeu. Este cea mai mare pagubă înregistrată în ultimii ani şi se pare că lucrurile sunt departe de a fi rezolvate. Necazul este că vacile valorau foartea mult având în vedere că erau din rasa Galloway.
Ferma în care urșii au făcut prăpăd este în Crinț, județul Sibiu, se află la o altitudine de 1.256 de metri, are în administrare circa 700 de hectare de teren, păşuni şi fâneţe, are complex de vânătoare, întins pe un perimetru de 175 de hectare, împrejmuit cu gard electric de 12 kilometri lungime, care înconjoară ţarcul. Aici sunt mistreţi şi cervide, iar pentru o protecţie maximă a animalelor au fost introduse, pe perioada verii, bovine de carne rasa Galloway, o rasă veche de bovine care provine din Irlanda, care rezistă la temperaturi extreme și nu necesită o îngrijire specială, ca la rasele autohtone clasice. De asemenea, ferma mai are şi patru bazine piscicole care sunt populate cu pește: păstrăv, crap, caras și novac.
Urşii au făcut gropi adânci sub gardul electric care împrejmuieşte Complexul de Vânătoare şi nimeni nu poate şti dacă aceştia au ieşit sau încă sunt printre animalele din ţarcul Fermei Crinţ. Situaţia este cu atât mai dificilă cu cât ursul, animal ocrotit de lege, nu poate fi împuşcat, deşi oamenii care au grijă de animale, sus, în munte, spun că nu o dată s-au întâlnit cu ursul.
Aproximativ 30.000 de euro pagubă
La sfârşitul lunii iunie, la Ferma de la Crinţ erau programate acţiunile sanitar-veterinare obligatorii pentru bovine şi atunci s-a constatat că există un minus de inventar de 19 vaci. Personalul care administrează ferma a început căutările susținute pe fondul de vânătoare pentru a identifica animalele. „Joi, 29 iunie, administratorul societății a anunţat către organele abilitate ale statului:, respectiv Primăria Sălişte, Ocolul Silvic Sălişte, Garda Forestieră Sibiu şi APM Sibiu că în incinta ţarcului de vânătoare au pătruns urși prin gropi săpate de circa un metru sub gardul care împrejmuiește complexul de vânătoare. În perioada 29 iunie – 2 iulie, au fost identificate un număr de 9 astfel de gropi prin care animalele sălbatice au intrat în complex. Prin adresa noastră, am solicitat ajutor în identificarea animalelor sălbatice prădătoare și îndepărtarea acestora pentru protecţia animalelor și a personalului din fermă. În data de 3 iulie s-a deplasat la ferma Crinț o comisie constituită din reprezentanţi ai Primăriei Săliște, APM Sibiu și ai Fondului de Vânătoare Săroaia care au constatat pagubele înregistrate în cadrul Complexului de Vânătoare Crinț. Însă problema în fond a rămas nerezolvată pentru că nu știm dacă urșii au ieșit din complex, în zonă fiind atât noi, cât şi ciobanii cu oile”, spune Magda Horhat, administratorul societăţii.
Reprezentanţii Fermei Crinţ cer ca autorităţilor statului să ia măsuri pentru autorizarea vânătorii la urs sau pentru împrăştierea acestora, întrucât viaţa fermierilor, dar şi a animalelor pe care le au în administrare, îngrijire şi protecţie sunt în pericol iminent. „Dacă lăsăm urşii să se înmulţească atât de mult nu o să mai stea nimeni cu animalele în munte. Paguba poate o să o recuperez, dar eu nu pot distruge o fermă pentru că urşii sunt lăsaţi să zburde. Şi vânătorii au nişte acţiuni pe care pot să le facă pentru aceste animale de pradă. Să le dea de mâncare, de exemplu, fondurile au buget de hrană a animalelor, au norme, regulamente de gestionare a animalelor sălbatice de pradă. Paguba este extraordinar de mare, de aproximativ 30.000 de euro, este o pagubă fără precedent”, a mai spus Magda Horhat.
Ministerul Mediului a dat ordin pentru împușcarea a 175 de urși
Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat, miercuri, că va emite un ordin de ministru privind cota de intervenție pe carnivorele mari, pentru 175 de urși. „Astăzi se va emite un ordin de ministru care va fi și trimis spre avizare Academiei Române, ordin de ministru privind cota de intervenție pe carnivorele mari, intervențiile și cotele care vor fi date. Aceste cote au la bază studiul făcut în baza Directivei Europene pentru carnivore mari și în același timp are la bază decizia grupului de lucru dat prin ordin de ministru în 2016, decizie care stabilea cota de intervenție pe carnivorele mari — care pentru 2017, pentru urși, este de 350. Ținând cont că suntem la jumătatea anului, ar reveni cam 175”, a spus Grațiela Gavrilescu, la sediul ministerului, potrivit Agerpres. Ea a menționat că ordinul va fi pus, miercuri, pe site-ul Ministerului pentru dezbatere publică și va face referire directă la siguranța și sănătatea cetățeanului.
Continuarea pe www.tribuna.ro