• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CE SCHEMĂ DE TRATAMENTE se recomandă la VIȚA DE VIE ÎNTR-UN AN DIFICIL!

    Andreea Elefterie -

    Tratamente în podgorie. Sfaturi prețioase și avizate venite chiar de la specialiști pentru viticultori. Sorin Petrache, directorul de marketing pe culturi horticole al Bayer, le-a explicat astăzi, miercuri – 12 iulie, în detaliu viticultorilor prezenți la un eveniment care a avut loc la Drăgășani, județul Vâlcea care sunt secretele unei producții bune de struguri chiar și într-un an climatic dificil cum este 2017.

    Sorin Petrache atras atenția în cadrul evenimentului dedicat viticulturii de la Drăgășani, din județul Vâlcea, asupra condițiilor climatice dificile din anul 2017.

    „Nu a fost, nu este și nu cred că va fi un an ușor acesta. Este un an care a plecat destul de dificil și cred că va continua așa. Spre exemplu, astăzi nu aveam o prognoză cu ploi în zona dumneavoastră. Am avut această surpriză”, a afirmat Sorin Petrache.

    Acesta a subliniat că temperaturile negative din luna aprilie au sensibilizat și au făcut ca vița de vie să plece mai târziu în vegetație.

    Să avem lăstari din mugurii secundari sau dorminzi. O să avem un an dificil, pentru că va trebui să apelăm la o recoltare eșalonată, anul ăsta mai mult decât în oricare an de până acum. Am apelat la o bază de date a unui institut de cercetare din pomicultură. Este vorba de Mărăcineni. Mi-au spus că nu am mai avut aceste condiții climatice în ultimii 50-60 de ani. Deci este un an deosebit, este un an unde trebuie să fim atenți”, i-a avertizat Sorin Petrache pe viticultorii prezenți la evenimentul organizat de Bayer.

    Atac de putregai acid foarte virulent în unele zone

    Specialistul de la Bayer a atras atenția că sunt zone unde a văzut o prezență destul de intensă a putregaiului negru și mai ales a putregaiului acid.

    ”Știm că aici nu sunt foarte multe produse omologate. Sunt zone unde se dezvoltă în momentul de față un putregai acid foarte virulent. Sunt lucruri pe care trebuie să le luăm în considerare. Ne aflăm într-o fază de vegetație avansată, ne apropiem, nu mai este mult timp până în august. Ne apropiem de perioada în care vița de vie, diferitele soiuri, vor începe să intre în perioada de coacere și trebuie să avem grijă ca ceea ce avem și am reușit să menținem, să nu pierdem pe final de sezon”, i-a mai sfătuit Sorin Petrache pe viticultori.

    Plan de bătaie pentru înlăturarea acarienilor

    În cadrul evenimentului dedicat viticulturii a fost prezentat și un lot demonstrativ unde a fost folosită tehnologia Bayer pentru înlăturarea acarienilor.

    ”Ca să revin la lotul din spate, am spus că am păstrat întocmai tehnologia Bayer. Am aplicat tratamentul pentru acarieni. Produsul Invigor este un insecticid cunoscut. Avem cele 40 de zile de protecție împotriva acarienilor. Am combinat acest produs cu Antracol și Falcon. Produsul de contact pentru mană, Falcon, produsul pentru făinare, cu cele trei substanțe active”, a mai spus specialistul.

    Avertizare pentru viticultori: perioada secetoasă anunțată este prielnică pentru mană

    Recomandările specialistului de la Bayer au continuat cu o avertizare legată de făinare, o boalăpăguboasă care compromite uneori chiar și în totalitate culturiile. ”Discutam mai devreme cu colegii noștri, ai dumneavoastră, și cădeam împreună de acord că în ultimii ani făinarea capătă o amploare din ce în ce mai mare și o virulență din ce în ce mai mare. Dacă vorbind de mană, putem spune că e o doamnă, ei bine, făinarea este chiar opusul acestui cuvânt. Nu pot să-l pronunț, însă trebuie să fim foarte foarte atenți, pentru că urmează o perioadă, din ceea ce am înțeles, o perioadă secetoasă, ce va favoriza dezvoltarea virulentă a făinării. După Invigor, Antracol și Falcon, am început tratamentul de dinaintea înfloritului. Cred că cel mai cunoscut produs împotriva manei în momentul de față în România, dar și cel mai folosit, după datele pe care noi le-am primit de la firmele avizate, este produsul Profiler. Am menționat și voi menționa în continuare, pentru că este un avantaj al companiei noastre, faptul că avem produse ce au la bază fosetilul de aluminiu” , a mai subliniat specialistul.

    Secretul pentru a evita problemele cauzate de îngheț

    Există însă și un secret al folosirii foselilului de aluminiu pe care Sorin Iordache l-a împărtășit viticultorilor.

    Spre exemplu domnul Iordache (viticultorul în a cărei podgorie a avut loc evenimentul de astăzi n.r) a avut probleme aproape zero cu înghețul. Merge pe tehnologia Bayer de ani buni de zile. Nu a renunțat niciodată la fosetilul de aluminiu. Am menționat mereu despre calitățile acestei substanțe active, sunt multe, însă printre acestea se numără și calitatea de a crea un foliaj matur, verde închis, de a crea o maturitate an de an, o maturitate a plantației, o maturare a lemnului. Cu o singură condiție: să oprim tratamentul cu fosetil în faza de compactare, intrare în pârgă. Adică dacă mai doriți să aplicați, acesta este ultimul moment de aplicare. La începutul înfloririi am aplicat produsul Profiler împreună cu FeedMax. FeedMax are omologări atât pe făinare, cât și pe putregaiul negru. Acesta a fost un an tipic pentru putregaiul negru, an cu umiditate, an cu temperaturi reduse, dar și cu perioade de lipsă a precipitațiilor”, au mai fost observațiile specialistului de la Bayer.

    Acesta a mai adus în completare că o caracteristică a putregaiului negru este alternanța între umiditate și temperatură ridicată, ceea ce coincide cu perioada climatică pe care o traversăm în prezent. Mai mult, tot legat de temperaturi, specialistul le-a explicat viticultorilor prezenți care este temperatura maximă până la care se pot aplica produsele.

    ”Spre exemplu dacă ne referim la aplicarea unui insecticid, cum ar fi Decis și nu numai, la toată familia de piretroizi trebuie să fim atenți la temperaturi. Să nu aplicăm peste 25 de grade, pentru că aplicăm produsul degeaba, el se va volatiliza în aer și nu vom avea eficacitatea dorită. La sfârșitul înfloritului am venit și am continuat chiar cu produs pe bază de fosetil de aluminiu, Folicur Solo, și tratament împotriva putregaiului cenușiu, este vorba de Teldor. Menținerea concentrației de fosetil de aluminiu eu cred că este un lucru pe care, dacă îl respectați, problemele cu mana se reduc la 60-75% la al doilea tratament. Fosetilul de aluminiu ne-a dat satisfacții. Nu am avut în niciun an niciun caz de nemulțumire din partea fermierilor. Cred eu că acesta este secretul”, le-a mai spus specialistul de la Bayer, viticultorilor.

    Fosetilul de aluminiu a fost descoperit în 1974 iar momentan compania Bayer încă nu are pe piață în portofoliul competitoriu un produs similar. ”Nu avem cu cine să purtăm o competiție în acest domeniu. Asta nu înseamnă că nu recomandăm alternarea și altor produse”, a conchis Sorin Petrache .

    Vă reamintim că Bayer a organizat miercuri, 12 iulie, un eveniment dedicat viticulturii și soluțiilor pe care le are în portofoliu și care pot veni în sprijinul cultivatorilor de viță de vie. Reuniunea cu fermierii a avut loc în Drăgășani, în județul Vâlcea și a fost transmisă în direct pe pagina de Facebook Agrointeligența și pe site-ul www.agrointel.ro

    Puteți revedea transmisia aici: 

    https://www.facebook.com/agrointeligenta/videos/804332826402865/


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!