• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SOLUȚII DE IRIGARE de la IRIDEX: Ce trebuie să știi despre SISTEMUL PIVOT ȘI CEL LINIAR

    agrointeligenta.ro -

    Sistemele de irigare liniare și cele de tip pivot sunt în topul preferințelor fermierilor români. Care sunt caracteristicile fiecărei astfel de tehnologii, cum funcționează și care sunt aspectele care dictează alegerea unui sistem de irigații aflăm de la ing. Cristina Feodorov, Director Marketing IRIDEX GROUP PLASTIC.

    Ne-am propus să vă oferim răspunsuri la orice întrebare aveți legată de achiziția unui sistem de irigații, așa că pentru informații suplimentare accesa site-ul www.iridexplastic.ro sau puteți lua direct legătura cu specialiștii Iridex la numerele de telefon: 0757.063.801 sau 021.241.55.13.

    Pentru această vară, previziunile meteorologice indică, în România, episoade de secetă și temperaturi, pe alocuri, foarte ridicate. Deloc surprinzător, acesta fiind trendul ultimilor ani. Fie că este vorba despre sudul și estul țării, fie că aceste episoade de secetă ating zonele în mod obișnuit mai echilibrate din nord și vest, unde pot alterna cu perioade de ploi abundente, realitatea este că, pentru marea majoritate a agricultorilor, a se baza exclusiv pe agricultura neirigată nu mai reprezintă o opțiune. Culturi sigure, sănătoase și profitabile se pot obține doar în condițiile în care plantele primesc apa și tratamentele de fertilizare în funcție de necesități, de-a lungul întregului proces de răsărire, creștere și fructificare. Este necesar, deci, ca aportul natural din precipitații să fie completat pe alocuri cu ajutorul irigațiilor, prin metode de udare adaptate surselor locale de apă existente, tipului de cultură cu necesarul specific de apă/fertilizare, profilului solului precum și prin folosirea de tehnologii combinate de aplicare a udării care să contribuie la creșterea eficienței irigației și la realizarea unei agriculturi durabile.

    “Irigația reprezintă atât o secvență tehnologică importantă în agrotehnologia plantelor de cultură, cât și cel mai important mijloc tehnic de eliminare a deficitului hidric din sol, constituind infrastructura dezvoltării durabile. Tehnologiile de irigare au evoluat în sensul reducerii consumului de apă la plante (picurare, microaspersiune), al valorificării superioare a apei prin reducerea pierderilor, asocierii cu alte lucrări (fertilizare, erbicidare etc.) și utilizării altor surse de apă (uzată provenită de la animale sau din mediul rural, urban și industrial.” [1]

    Ideală ar fi demararea unui program de investiții semnificative în modernizarea infrastructurii de irigație și desecare-drenaj, dar aceasta nu mai este obligația exclusivă a Statului. În condițiile economiei de piață, irigațiile, asemenea altor măsuri având ca scop final profitul privat, ar trebui percepute drept o componentă de business. [2]

    Unii specialiști tind să considere că “oricât de scăzute ar fi costurile și oricâte avantaje/subvenții ar primi fermierul, o activitate de irigații eficientă poate fi desfășurată doar dacă sunt îndeplinite cumulativ condițiile de mai jos:

    • Există o structură a culturilor adecvată irigațiilor, astfel încât să se asigure un spor de producție ce acoperă costurile de exploatare și asigură un profit consistent fermierului;

    • Existența unei experiențe/tradiții în irigații.

    Ambele condiții ar putea fi compensate de capacități economice. Fără aceste condiții nu se poate vorbi decât de entuziasm fără fundament, iar în cazul celor care propun irigațiile cu orice preț în perioadele secetoase este doar o manifestare demagogică. La nivelul celor implicați în sectorul irigațiilor (instituții, fermieri) este necesară recunoașterea faptului că irigațiile nu sunt pentru toți fermierii. Structurile agrare sunt mult schimbate față de momentul proiectării și execuției vechilor sisteme de irigații. Irigațiile reprezintă o treaptă superioară în dezvoltarea fermelor, nu se pot oferi unui fermier irigații prin sistemele ANIF, dacă respectivul fermier nu a atins un nivel de dezvoltare economică care să-i permită să administreze irigațiile.” [1]

    Pe lângă aspectul financiar, fermierul se confruntă adesea și cu lipsa cunoștințelor necesare configurării unui sistem de irigații eficient și sustenabil.

    Dimensionarea regimului de irigare presupune o abordare complexă, pe coordonatele cantitate – timp, a modului de aplicare a udărilor, respectiv norma de irigație, norma de udare, momentul udării, intervalul dintre udări și schema udărilor.

    Regimul de irigare diferă nu numai de la o cultură la alta, ci el trebuie diferențiat în funcție de zona climatică și de condițiile climatice din fiecare an, precum și în funcție de însușirile hidrofizice ale solului, de condițiile hidrogeologice, de nivelul agrotehnicii aplicate, de diverse condiții specifice sistemului de irigație respectiv (regimul de exploatare a sursei de apă, tehnica aplicării udărilor folosită, condiții economice și organizatorice etc.).

    Norma de irigație reprezintă cantitatea de apă ce trebuie adusă suplimentar în sol față de aportul natural, pentru a acoperi consumul total de apă al culturii irigate. De aceea, calculul regimului de irigație comportă cunoașterea bilanțului apei din solul irigat și a consumului total de apă al platelor pentru obținerea producției planificate. Se urmărește prin aceasta să se administreze prin irigare cantitățile de apă strict necesare și la momentul optim, iar pe de altă parte evitarea producerii unui exces de umiditate (deci pierderi inutile de apă prin infiltrarea în profunzime, urmate adeseori de înmlaștinarea și sărăturarea secundară a solului.” [1]

    În vederea corectei dimensionări, este indicat să se apeleze la consultanță specializată.

    Pe de altă parte, rezervele legate de costurile mari pe care le presupune un proces de irigare eficient sunt parțial rezolvate printr-o vastă gamă de soluții, adaptabile condițiilor de caz și care să genereze și un minimum de profit.

    În sprijinul fermierilor din România, compania Iridex Group Plasctic vine cu două principale direcții: comercializarea de produse pentru irigații sau închirierea acestora pe perioade de timp determinate. Ambele variante sunt susținute de suport tehnic gratuit la stabilirea tipului de utilaj necesar fiecărui proiect, respectiv cu situația concretă din teren.

    Pentru a implementa pe piața din România cele mai noi tehnologii în domeniul agriculturii, fără însă a renunța la soluțiile accesibile ca preț și ușor de utilizat, Iridex a devenit distribuitorul oficial pentru piața românească al grupului IRRIMEC/OTECH, nume de referință și lider mondial în domeniul echipamentelor pentru irigații. Grupul este o prezență puternică în Europa încă din 1974, exportând în întreaga lume produse din fabricile sale amplasate în Italia și Franța. Specialist cu experiență în producerea tamburilor cu furtun și a sistemelor de pompare, IRRIMEC este capabilă să acopere o vastă plajă de cerințe în domeniul irigațiilor. Gama de produse din portofoliul companiei a fost permanent extinsă astfel încât, în prezent, include și rampe cu deplasare laterală și pivoți, țevi de aluminiu, pompe verticale, pompe pentru ape uzate, sisteme de cuplare, sprinklere și sisteme subterane. Încă din 2001 Iridex a adus pe piața din România tehnologia IRRIMEC, aceste echipamente funcționând și astăzi cu succes. Echipa noastră de specialiști furnizează suport pentru proiectarea, instalarea și întreținerea acestor sisteme de irigații. În funcție de sursele de apă și de debitele disponibile, clientului i se indică ce supafață poate fi irigată din fiecare sursă, iar ținând cont de tipul de cultură cu necesitățile sale specifice și de proprietățile apei de irigare, se vor recomanda cele mai potrivite echipamente/modele.

    Oferta Iridex Group Plastic în domeniul echipamentelor pentru irigații cuprinde:
    • Sisteme autodeplasabile tip pivot
    • Sisteme autodeplasabile cu deplasare liniară
    • Sisteme cu tambur și furtun
    • Motopompe și pompe acționate la priza de tractor
    • Pompe cu alimentare solară
    • Echipamente de irigat pentru terenuri de sport, spații verzi și grădini

    Vom trece în revistă grupele principale de produse cu mențiunea că, la cerere, oferim toate detaliile tehnice necesare.

    Sistemele pivot și liniar

    Sistemul de irigații pivot și cel liniar sunt sisteme cu anvergură mare, concepute în vederea automatizării aplicării udărilor, cu randament și uniformitate ridicate, compensând, astfel, costurile de achiziționare/folosire/întreținere. Produse de OTECH și distribuite în România de Iridex Group Plastic, aceste instalații de irigat beneficiază de ranforsări puternice pentru condiții de climă dificile și de cea mai bună protecție anticorozivă disponibilă în industria modernă, datorată execuției din oțel acoperit prin zincare termică.

    Ca surse de alimentare cu apă, instalațiile pot folosi atât rețelele de hidranți, cât și sursele naturale (lacuri, râuri); în acest sens, echipa de tehnicieni de la Iridex vă stă la dispoziție pentru configurarea optimă a sistemului de irigat și a instalației de pompare.

    Sistem pivot
    Sistem liniar
    Sistem liniar – aripi

    Ambele sisteme permit irigarea cu ușurință a suprafețelor cuprinse între 2 și 150 ha. Aplicarea apei pe suprafața de udat este controlabilă în proporție de 95%. Automatizarea udării duce, la ambele sisteme, la randamente mult îmbunătățite, astfel încât:
    • se realizează o economie de 70% a forței de muncă
    • se realizează o economie de 70% a apei și de 50% a substanțelor chimice administrate concomitent cu udarea, datorită schemelor flexibile și eficiente de aplicare
    Ca accesorii de ultimă generație, oferim:
    • prelungitorul pendulant – pivotare dublă sau aripi gemene – conceput pentu a reduce consumul de energie și posibilitatea defectării echipamentului, întrucât aripile lucrează independent
    • pivoți HD – nu necesită conexiune la sursa de curent electric; autopropulsați de o turbină care transformă energia apei în mișcare mecanică a pivotului; un astfel de pivot poate fi folosit pentru o suprafață de irigare de până la 4 ha
    • aripi pliabile cu pivotare dublă – complet automatizate, cu o rotație de până la 170°, putând fi montate pe orice turn al pivotului

    Modele

    Speedy Rain – irigă ca un pivot și se deplasează ca o liniară; sistemul poate fi exploatat de o singură persoană și poate fi pus în mișcare telecomandat; opțional poate fi echipat cu un sistem de ghidare cu mutare automată.

    Speedy Rain

    Modelul 4RMVE – numit și “liniara rotativă”, combină deplasarea liniară cu cea circulară datorită sistemului de cot articulat montat pe un lagăr.

    Linie rotativă 4RMVE

    O metodă de sporire a eficienței și de reducere a costurilor lucrărilor agricole o reprezintă fertirigația. Procedeul constă în administrarea îngrășămintelor chimice concomitent cu apa de udare. Alegerea corectă a echipamentului de injecție este la fel de importantă ca alegerea substanțelor nutritive.

    În portofoliul Iridex există, pentru fertirigare, modelul 2RM1 sau polivalentul 4RMG – 4RMG-D, care pot fi echipate cu generator și fertilizator.

    4RMG în câmp

    În cazul în care alimentarea instalației trebuie realizată dintr-un canal de irigații, soluția ideală este modelul 4RM1-2.

    Alimentare la modelul 4RM1-2

    Vom continua, într-un articol următor, prezentarea soluțiilor de irigare din portofoliul Iridex Group Plastic, prin detalierea ofertei de pompe și sisteme cu tambur și furtun.

    Bibliografie:
    [1] BIOLAN, Ilie, ȘERBU, Ion, TUȘA, Corneliu George, MARDARE, Florica – Irigarea culturilor agricole. Tehnologii, Editura AGIR, București, 2016
    [2] Fidman Merk – Strategia Investițiilor în Sectorul Irigațiilor, București, 2011


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Ce putem planta lângă sau sub un nuc Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!