• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DOI CIOBANI – ATACAȚI DE UN URS când erau cu OILE LA PĂSCUT!

    agrointeligenta.ro -

    Încă o tragedie – ciobanii, din nou victimele animalelor sălbatice! Doi ciobani au ajuns în stare gravă, cu multiple leziuni muşcate, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc, după ce au fost atacaţi de un urs în timp ce se aflau cu oile la păscut.

    Directorul Asociaţiei de Vânătoare din zonă, Janos Zsolt, a declarat, sâmbătă, pentru Agepres, că cei doi ciobani se aflau cu oile la păscut pe o păşune, aflată la aproximativ opt kilometri de localitatea Mădăraş. La un moment dat, un urs a atacat turma şi când ciobanii au încercat să alunge animalul, acesta i-a atacat şi le-a provocat multiple răni muşcate.

    Janos Zsolt a precizat că cei doi au reuşit să scape după ce în ajutorul lor au venit câinii ciobăneşti, care au alungat ursul.

    Ciobanii au fost transportaţi cu două ambulanţe la UPU a Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc.

    Medicul de gardă Adrian Dobrică, specialist în chirurgie toracică, a declarat pentru AGERPRES că „unul dintre pacienţi a fost muşcat de scalp, de coapsa dreapta, de şoldul drept, de antebraţ şi de organe genitale”, iar celălalt „are o rană muşcată la mâna dreaptă”.

    Potrivit acestuia, starea celor doi este stabilă.

    Bărbatul care a suferit răni mai multe va rămâne internat la Secţia de chirurgie, iar celălalt este supus unor analize radiologice, întrucât este posibil să aibă şi fracturi la braţ, urmând să fie internat la Secţia de ortopedie.

    Şeful Asociaţiei de Vânătoare a precizat că în zonă a mai avut loc un atac în urmă cu două săptămâni, când un cioban a ajuns la spital şi nu este exclus să fie vorba despre acelaşi urs.

    Cei doi ciobani au ridicat la şapte numărul persoanelor rănite în urma unor atacuri de urs produse în Harghita de la începutul anului.

    Aproximativ 500 de persoane din Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov, primari, fermieri şi reprezentanţi ai composesoratelor, au protestat miercuri în faţa Ministerului Mediului şi au cerut derogare pentru împuşcarea urşilor periculoşi, respectiv a celor care fac pagube materiale şi pun în pericol vieţile oamenilor. După discuţia cu reprezentanţii protestatarilor, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat că va emite un ordin privind cota de intervenţie pe carnivorele mari.

    Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba a solicitat emiterea ordinului ministrului Mediului privind cota de intervenţie pentru urşii periculoşi să se facă imediat şi fără consultare publică, după ce trei persoane au ajuns la spital în ultimele trei zile în urmă unor atacuri ale urşilor, potrivit Hotnews.ro.

    ”Eu cred că ordinul de derogare privind extragerea acestor exemplare care atacă oamenii trebuie imediat eliberat şi luni vom transmite detaliat primului ministru Mihai Tudose o adresa prin care vom solicită că Legea 52 privind transparenţă decizională să fie modificată, astfel încât orice act normativ care prevede luarea unor măsuri urgenţe de salvare a vieţilor omeneşti să fie scos de sub incidenţa legii. Pentru că acum, dacă mai aşteptăm încă o luna şi jumătate, putem ajunge şi la peste 100 de oameni care sunt atacaţi de urşi, acei 50, 60, 70 de urşi din Harghita care sunt ştiuţi (că provoacă probleme – n.r.) şi împotriva cărora trebuie să se ia măsuri. De aceea, credem că această consultare este inutilă, nu cred că viaţă omului poate fi consultată şi este o greşeală a Guvernului dacă nu ia măsuri imediate”, a precizat Borboly Csaba.

    Acesta a opinat că nu este bine că o ţară să fie guvernată în urmă unor presiuni făcute pe reţelele de socializare şi în mass-media şi consideră că un stat normal trebuie să aibă grijă de propriii cetăţeni.

    ”Eu cred că orice ţară normală trebuie să aibă grijă de cetăţenii săi şi nu este normal că neputinţă Bucureştiului de a lua nişte decizii să pună în pericol viaţă oamenilor din aceste judeţe. Şi nici imaginea în exterior nu este una bună, pentru că nu poate ţară să îşi protejeze populaţia. Pentru că, la fiecare a două zi, este un atac asupra oamenilor şi cred că este o problema foarte gravă. (…) Rugăm urgent luarea unor măsuri. Rugăm că miercuri, la şedinţa de Guvern, să fie modificată Legea 52 şi tot miercuri ordinul ministrului Mediului să fie publicat în Monitorul Oficial, astfel încât deja joi să poată să fie intervenţii, care sunt urgenţe”, a conchis preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

    Sursa: romanialibera.ro


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”