• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Hibrizii de rapiță Euralis de Generația P3

    agrointeligenta.ro -

    Piaţa de rapiţă din Europa este plină de provocări, alimentată de o cerere susţinută pentru alimente şi furaje ce încearcă să îşi facă loc pe o piaţă globală a uleiului, guvernată de cei mai competitivi hibrizi. Cu noua sa gamă de hibrizi de rapiţă din GENERAȚIA P3, Euralis oferă hibrizi care vin în întâmpinarea nevoilor fermierilor, atât din punct de vedere al randamentului ridicat cât al calității.

    Primul criteriu important este valoarea agronomică a hibridului în stadiile cheie de dezvoltare: stabilitatea bună a culturii şi toleranta la condiţiile meteorologice dificile şi schimbătoare din iarnă, rezistenţa crescută la Phoma, toleranţa la boli (in general) şi, nu în ultimul rând, la scuturarea silicvelor. Al doilea criteriu este calitatea sub-produselor, care trebuie să satisfacă cerinţele pieţei printr-un aport generos de acizi graşi Omega 3 şi Omega 6. Ca parte a noii game de hibrizi din GENERAȚIA P3, Euralis lucrează simultan la îmbunătățirea a trei criterii importante: Performanţă, Protecţie şi Profitabilitate.

    „Pentru fermieri, performanţa (randamentul ridicat) rămâne aspectul cheie în alegerea hibrizilor de rapiţă. Protecţia culturii, cât şi profitabilitatea, consolidează şi susţin această alegere”, Euralis.

    Ce spun fermierii

    Andrei Brînceanu, Direcctor de Producție, Agrinatura SA (17.000 ha, dintre care 1.400 ha cultivate cu rapiţă de toamnă Euralis, hibrizii ES Imperio și ES Mercure) vorbeşte despre experienţa sa cu hibridul de rapiţă Euralis din GENERAȚIA P3, ES Imperio. Ferma este situată în sudul României, județul Teleorman, localitatea Nanov.

    ”Cultivăm în ferma noastră în continuare genetica Euralis deoarece avem încredere în hibrizii de la această companie. La rapiță de toamnă, anul trecut, am ales să cutivăm ES IMPERIO și ES MERCURE pe o suprafață foarte mare, de aproximativ 1.400 ha. Producțiile stabile, foarte ridicate și calitatea hibrizilor au menținut Euralis în preferințele noastre. Noi punem un accent foarte important pe tehnologia de cultură. Hibrizii Euralis ne-au oferit stabilitate, indiferent de condițiile de cultură pe care le-am avut de la an la an. Luând în considerare faptul că, în acest moment, cultura arată extraordinar, și nu am întâmpinat probleme legate de răsărire, rezistență la iernare sau boli, estimăm o producție ridicată. Recomandăm Euralis pentru calitatea și performanța hibrizilor de rapiță de toamnă”.

    Sandrine Legros, Manager Dezvoltare pentru cultura de rapiţă, Euralis: „Știm cum să concentrăm cercetarea pentru a putea oferi o gamă de hibrizi cu performanțe ridicate”

    “Scopul nostru este adaptarea strategiei de dezvoltare, sporind rigoarea selecţiei. De exemplu, în timp ce, actualmente, conţinutul de proteine nu reprezintă un criteriu de bază pentru producători, traderi sau procesatori atunci când vine vorba despre alegerea hibrizilor, acest criteriu va fi luat în considerare pe viitor. Îl considerăm o pârghie secundară, după randament şi conţinutul de ulei. Rolul nostru este acela de a direcţiona cercetarea într-un mod prospectiv”.

     

    CEI TREI PILONI AI GENERAȚIEI P3 ŞI CELE ŞAPTE CRITERII DE SELECȚIE

    PERFORMANŢĂ – Conferită prin randament ridicat și calitate ireproșabilă a uleiului.

    PROTECŢIE – Dată de toleranţa la Phoma și alte boli, și de rezistenţa ridicată la iernare.

    PROFITABILITATE – Exprimată prin stabilitatea producției și toleranţa la scuturarea silicvelor.

    10.000 de noi linii parentale de rapiţă sunt observate anual în pepiniere pentru a putea beneficia de progresul genetic.

    „ADN-ul programelor noastre de cercetare? Exploatarea la maximum a oricărei gene care poate spori performanța rapiţei, prin coordonarea generală a reţelei noastre experimentale în toată Europa.”

    Selecția și ameliorarea presupune înființarea a peste 50.000 de loturi experimentale

    Generația P3

    Experimente pentru dovedirea performanțelor 

    Cele şapte criterii de selecţie pentru alcătuirea gamei de hibrizi de rapiţă din GENERAȚIA P3 sunt studiate şi monitorizate printr-o reţea extinsă de loturi în toată Europa. Protocolul de lucru, stabilit pe baza metodelor oficiale, face posibilă identificarea a 15 sau a mai multor hibrizi cu caracteristici promițătoare dintre sute de variante care sunt verificate anual. Un hibrid de rapiţă este acceptat ca parte a GENERAȚIEI P3 atunci când toate datele tehnice sunt disponibile cu un an înainte de lansarea comercială.

    Rezultate de producție și stabilitate 

    Hibrizii din GENERAȚIA P3 trebuie să realizeze producții mai mari decât cel mai bun hibrid de rapiţă cultivat în Europa. Standardul este ridicat pentru a trece cu succes de toate etapele preliminare înregistrării, care se întinde pe durata a 2 ani, şi de perioada următoare de dezvoltare, de 3 ani. Studiile de evaluare a produsului sunt organizate în 13 ţări europene pentru a confirma stabilitatea rezultatelor în diferite regiuni. Nivelurile ridicate de performanţă trebuie menţinute de-a lungul timpului. În fiecare lot experimental se compară rezultatele hibrizilor Euralis cu alți 2 hibrizi martor dar şi cu unul dintre cei mai vânduți hibrizi din acea ţară.

    Rezultatele multianuale din reţelele de cercetare şi dezvoltare, analizele locale şi rezultatele oficiale alimentează baza de date Euralis. Informaţiile suplimentare de la departamentele de marketing, precum și testarea alături de hibrizi competitori îmbunătăţesc această bază de date, asigurând astfel, atât cea mai bună viziune asupra potenţialului de producție şi stabilităţii varietale, cât şi asupra beneficiilor pentru fermieri.

    Toleranță la Phoma 

    Răspunsul excelent la Phoma al hibrizilor de rapiţă din GENERAȚIA P3 este un punct forte major al acestei game. Acest lucru este asigurat de rezistenţa dublă, ce asociază prezenţa genelor specifice, precum RLM 7 şi RLM 3, cu rezistenţa cantitativă.

    Testul pentru validarea nivelurilor de performanţă a hibrizilor selectaţi este organizat în Franţa, în staţiile de cercetare de la Mondonville (lângă Toulouse) şi de la Blois, în baza metodei oficiale Note G2 (notarea în stadiul G2). Solul este inoculat cu cele mai comune rase de Phoma pentru a accentua riscul de boală. Metoda Note G2 se referă la dimensiunea necrozelor în interiorul tulpinilor plantelor.

    Testele se efectuează cu 2-8 săptămâni înainte de recoltare, pe o mostră de 40 de plante/lot. Aceste date, convertite prin indicele G2, arată nivelul de toleranță varietală la Phoma.

    Pentru hibrizii care prezintă niveluri bune ale rezistenţei, verificările vizuale sunt suplimentate prin analiza moleculară, pentru a detecta şi caracteriza genele specifice prezente.

    Rezistența la iernare 

    Decizia de a desfăşura teste de rezistenţă la temperaturi scăzute în Ucraina garantează rezultate solide pentru toate ţările europene. Evaluările desfăşurate de către organismele oficiale, în Polonia şi Lituania, adaugă importanţă acestor rezultate.

     Toleranță la scuturarea silicvelor

    Un test pentru rezistenţa la scuturarea silicvelor a fost dezvoltat de către Euralis pentru a determina indicele de rezistenţă la scuturarea silicvelor (PSRI). Acesta este un test mecanic, desfăşurat în stațiile noastre de cercetare și dezvoltare, și stabileşte un indice pentru clasificarea nivelului de rezistenţă a hibridului. Cu cât valoarea indicelui este mai mică, cu atât rezistenţa silicvei la şocuri este mai mare.
    ≤ 5 = foarte mare, 5-7,5 = mare, ≥7,5 = mediu.

    Cel mai mare indice de rezistenţă la scuturarea silicvelor a fost 3,5 și face ca hibrizii de rapiță Euralis să fie extraordinar de performanți din acest punct de vedere!


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!