• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CREDITELE pentru TERENURI CU GARANȚIE DE LA STAT. Cum funcționează și cum pot fi accesate!

    Roxana Dobre -

    Susținere de la stat ce vine în sprijinul producătorilor agricoli care vor să achiziționeze teren agricol. Producătorii agricoli cu ferme mici își pot crește exploatațiile până la maxim 750 de hectare cu credite luate de la bănci, garantate de stat. Agrointeligența -www.agrointel.ro vă spune în ce stadiu se află acum Ordonanța de Urgență nr. 22 din 16 martie 2017 pentru achiziția de terenuri agricole, dar și care sunt capcanele și beneficiile acestei măsuri! 

    Fermierii pot cere finanțare de la bănci, cu garanții de la stat, în baza Ordonanței de Urgență nr. 22 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.43/2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare a fermierilor care a fost emisă de către Guvern pe 16 martie 2017.

    Veronica Toncea, directorul general al Fondului de Garantare a Creditului Rural, ne-a explicat în ce fază este acum aplicarea Ordonanței de Urgență  nr. 22 din 16 martie 2017 . 

    Ca să lămurim lucrurile: în primul rând că deocamdată produce efecte Ordonanța de Urgență 22 din 16 martie 2017. Din punctul nostru de vedere este operațională dar noutatea pe care o introduce această lege care aprobă Ordonanța se referă la majorarea suprafeței de teren de la 250 ha la 750 ha și introduce o îmbunătățire în ceea ce privește comisionul de garantare redus. Au fost publicate și normele de aplicare iar la ora actuală s-a semnat convenția între noi, Fondul de Garantare a Creditului Rural, și Ministerul Agriculturii prin care se reglementează modul de implementare a garanțiilor pentru terenuri în contextul noii Ordonanțe și ca urmare la ora actuală noi suntem în proceduri de semnare a convențiilor cu băncile comerciale. Deja suntem într-o fază avansată cu patru bănci comerciale și suntem în procedură ca să poată să devină operațională Ordonanța”, a explicat Veronica Toncea în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Ordonanța nr. 22 din 16 martie 2017 de fapt aduce doar câteva modificări pentru o altă Ordonanță și anume OUG nr.43/2013. 

    Iată care sunt principalele noutăți ale Ordonanței nr. 22 din 16 martie 2017:

    – S-a trecut de la 1.000 ha la 750 ha ca suprafață maximă pentru creditele de achiziție garantate de stat. Inițial în proiectul de lege al MADR suprafața minimă garantată era de 250 ha dar apoi, în final, s-a trecut la 750 ha;

    – Procentul de garantare este de maxim 80 % din valoare creditului, diferența de 20 % din valoarea creditului și dobânda aferenta se acoperă cu terenul achiziționat din credit. În vechea ordonanță statul garanta doar 50 % din valoarea creditului!

    Atenție! Diferența de 20% din valoarea creditului și dobânda (aferentă perioadei de creditare) se asigura de către împrumutați cu garanții proprii/terți garanți (culturi, stocuri, efective de animale, ferme, utilaje etc.)

    Spre exemplu, dacă un  fermier cere un credit de 10.000 de lei înseamnă că pentru 80 %, adică 8.000 de lei garantează statul, iar pentru restul de 20 %, adică 2.000 de lei, trebuie să aducă documente justificative prin care să garanteze restul sumei. Exact cum scrie și mai sus garanțiile pot consta în culturi, stocuri, afective, ferme sau utilaje asta în funcție de decizia băncii cu care încheiați contractul. 

    -Dobânda: maxim 2% peste ROBOR;

    Mare atenție! Dobânda finală poată fi de fapt de 4 – 5 % sau chiar mai mult. În Ordonanța de Urgență se specifică foarte clar că banca nu are voie să vă perceapă mai mult de 2% peste ROBOR dar dobânda poate varia în funcție de cum încheiați dvs. contractul și anume cu ROBOR pe 3 sau 6 luni. 

    Ce înseamnă de fapt ROBOR? Așa cum se înțelege RO se referă la creditele în lei (EURIBOR se referă la creditele contractate în valută n.r). ROBOR este  rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele în lei iar aceasta se calculează pentru creditul dvs, la 3 sau 6 luni, exact cum am spus mai sus, în funcție de propria decizie. 

    Indicatorul ROBOR poată să scadă sau să crească la 3 sau 6 lunie în funcție de evoluția generală a economiei, de costurile la care băncile se pot refinanța de la banca centrală, etc. 

    Deci, rețineți! Să nu picați în capcana de a vă calcula că de fapt dobânda este de 2 %, ci banca este obligată să nu vă perceapă mai mult de 2 % peste indicatorul ROBOR. 

    -Comision garanție: diminuat de la 3,8% la 2%;

    Atenție! Aici intervine o mare problemă. Ordonanța nr. 22 din 16 martie 2017 prevede această diminuare a comisionului de garanție dar, după cum ne-a declarat șefa de la Fondul de Garantare a Creditului Rural, Comisia Europeană nu și-a dat acordul deocamdată pentru această modificare. 

    În acest context fermierii care contractează credite în prezent nu beneficiază de comision de garanție diminuat.  ”(…) Dar oricum comisionul de garantare redus nu poate fi aplicat fără o decizie a Comisiei Europene deci nu este operațional acel punct din Ordonanță care se referă la această reducere. Pentru că este reglementat legal la noi dar nu poate fi aplicat decât după obținerea acordului CE pentru elementul de ajutor de stat. În privința acordului așteptat de la CE pentru reducerea comisionului de garantare, până la soluționare sau dacă nu se va soluționa se merge pe comisioanele prevăzute în baza Regulamentul Comisiei Europene nr. 155 din 2008”, a punctat Veronica Toncea.

    Ce este de fapt acest comision de garanție? Fondul de garantare a creditului se angajează practic să achite suma datorată de fermier, în cazul acesta 80 % din credit, către bancă. Pentru această garanție, Fondul percepe un comision anual, prevăzut în contractul de credit.

    Atenție! Comisionul se plătește din valoarea totală a creditului iar pe măsură ce achitați din bani iar creditul scade și suma plătită pentru comision scade. Deci comisionul se calculează ca 3,8 % din valoarea creditului.

    Spre exemplu dacă creditul este de 10.000 de lei, comisionul se calculează ca 3,8 % din 10.000 de lei. După ce ați achitat ratele să spunem un an, datoria către bancă scade la 9.000 de lei iar comisionul se calculează de această dată ca 3,8 % din 9.000 de lei, ș.a.m.d.

    Fermierii pot merge la bancă pentru a cere această finanțare? 

    Potrivit Veronicăi Toncea, în acest moment sunt bănci care în paralel cu tot ce a însemnat procedura Fondului de Garantare cu ministerul agriculturii și-au făcut proceduri proprii și lucrează deja sau primesc cereri, după aceste reguli noi. ”Eu vă spun ca dovadă că avem deje o solicitare de garantare a creditului. S-a semnat astăzi convenția și deja ni s-a și transmis solicitarea pentru că noi înainte de a semna vă dați seama că parcurgem o procedură de negocieri, confruntare, de înțelegere a conținutului convențiilor. Adică nu începem de ieri de astăzi acest stil de semnare a convențiilor, noi l-am început odată ce a apărut în luna actul normativ. În plus, suntem pe proceduri și semnăm deja cu 4 bănci comerciale convenții și ulterior bineînțeles că fiecare bancă comercială va proceda la acordarea de credite în condițiile ordonanței”, ne-a spus Veronica Toncea din cadrul MADR.

     Concluzii:

    -Puteți întreba la bănci despre această achiziție de terenuri cu garantare de la stat dar MADR încă nu a făcut publică o listă a băncilor care participă deci o puteți lua doar pe ghicite;

    -Dacă ați găsit totuși banca câștigătoare aveți mare grijă la comisionul de garantare care, exact cum am explicat mai sus, ÎNCĂ nu a fost redus la 2%;

    -Aveți mare grijă la dobândă, nu faceți confuzie că aceasta ar fi de  2%;

    Asigurați-vă că dispuneți de 20% garanții pentru credit. 


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat