Ştiri agricole

Un antreprenor din Galaţi rezistă de ani buni pe piaţa uleiului

Firma Prutul Galaţi, fondată de Marian Andreev, are afaceri de peste 115 mil.euro şi activează în comerţul cu materii prime agricole, distribuţia de îngrăşăminte şi pesticide şi în producţia de ulei vegetal. In Top Agrointel 50 fermieri, Marian Andreev ocupa locul 45 cu o avere estimata la 8-10 milioane de euro.

Prutul Galaţi deţine o reţea importantă de silozuri şi baze de preluare a cerealelor de-a lungul Dunării şi în Moldova cu o capacitate de stocare de 365.000 de tone, astfel că a intrat în atenţia traderului de cereale Glencore.

Compania americană este mai puţin interesată de fabrica de ulei deţinută de Prutul, ci mai mult de reţeaua de silozuri care i-ar asigura traderului american dublarea capacităţilor de stocare la aproximativ 1,1 milioane de tone.

Prutul îşi desfăşoară activitatea de depozitare a cerealelor, leguminoaselor boabe şi seminţelor oleaginoase printr-un număr de 21 silozuri situate în judeţele Brăila, Călăraşi, Dolj, Iaşi, Galaţi, Olt, Constanţa, Teleorman şi Ialomiţa.

Potrivit ultimului raport financiar al companiei, Prutul avea la sfârşitul anului 2011 active imobilizate şi circulante în valoare de peste 84 de milioane de euro.

Marian Andreev a preluat în 2002 cea mai veche fabrică de ulei din România. În anul 1893, în actuala fabrică, pe atunci Fleming Oil&Chemical Company, se produceau primii litri de ulei obţinuţi prin presarea seminţelor de in cu ajutorul tehnologiei engleze. Producţia de ulei vegetal de consum a început în 1923, odată cu înfiinţarea fabricii de ulei Fleming. Pe vremea aceea se prelucrau seminţe de floarea-soarelui, rapiţă, in, cânepă şi chiar nuci de cocos. La momentul actual, industria autohtonă este reprezentată de doar câteva unităţi de producţie, Andreev numârându-se printre cei câţiva antreprenori locali care au rezistat pe această piaţă.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu