• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • agrointel.ro
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Agribusiness
  • Anunțuri
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Putrezirea roșiilor: cauze, prevenire și tratamente eficiente

    agrointeligenta.ro -

    Putrezirea roșiilor dă bătăi de cap legumicultorilor în fiecare an. Condițiile meteo pe care le traversăm în această vară sunt atipice iar din cauza acestora cea mai frecventă dereglare fiziologică este carența de calciu, fenomen favorizat de temperaturile ridicate și deficitul de apă. Putrezirea tomatelor intervine atunci când din nutriția plantelor lipsește sau este insuficient un element chimic necesar. Din fericire există și soluțiie de prevenire sau, când evoluția putregaiului nu este avansat, de tratare.

    Calciul este unul din elementele de bază ale nutriției plantelor, care asigură rezistența mecanică a țesuturilor și turgescența (umflarea n.r) celulară, fiind implicat și în procese fiziologice, cum ar fi circuitul apei și al sărurilor prin pereții celulari. De asemenea, calciul ajută la dezvoltarea structurii rădăcinilor și reduce gradul de salinitate al solului.

    Semne ale carenței de calciu

    – putregaiul apical al fructelor (tomate, ardei capia, gogoșar, gras, vinete);
    – avortarea fructelor (la castraveți);
    – căderea și avortarea florilor la tomate;
    – putrezirea apicală pe interior la tomate
    – putregaiul fiziologic”inima neagră” (la țelină);
    – brunificarea frunzelor din interior (la varză);
    – piticirea cepei și a cartofului;
    – arsura marginală (salată, legume frunzoase).

    Cauzele apariției carenței de calciu

    Apariția carenței de calciu este determinată de cumularea simultană a unor condiții și factori de mediu. Dacă temperaturile sunt ridicate (peste 45 grade C, determină oprirea completă a funcției de fotosinteză la plante).

    Alte cauze:

    – luminozitatea este în exces;
    – există o aprovizionare deficitară cu apă (puțină sau în valuri mari – o data la câteva zile foarte călduroase);
    – umiditatea mică a aerului(aer uscat în solar ce determină rate excesiv de mari de transpirație);
    – niveluri mari de azot nitric și amoniacal prezente în sol;
    – absorbție scăzuta a calciului;
    – nivel de salinitate ridicat;
    – pH solului este mai mare de 7,5;
    – lipsa sau imposibilitatea absorbției microelementului Mangan.

    Cum prevenim putrezirea roșiilor și cum o tratăm

    Indicate sunt metodele de prevenire întrucât cele de tratare pot fi uneori fără efect. Pentru a evita putrezirea roșiilor este recomandat să folosiți o de irigare prin picurare, prin care se poate asigura o aprovizionare corespunzătoare și constantă a plantelor cu apă sau să creșteți frecvent udările, menținând aceeași normă de udare.

    Alte măsuri:

    – măsuri pentru o mai bună aerisire a spațiilor protejate prin defoliere treptata, desime de plantare corespunzătoare;
    – ridicarea solurului, deci creșterea volumului de aer, aerisire frontală și laterală;
    – mușuroirea plantelor pentru a favoriza creșterea rădăcinilor adventive (rădăcină care se dezvoltă pe diferite părți ale plantei n.r);
    – aplicarea periodică (uneori de intervale de 3-5 zile, mai ales în perioadele cu insolație puternică) a unor îngrășăminte pe bază de calciu.

    Toate aceste măsuri, dar mai ales aplicarea unor îngrășăminte pe bază de calciu, reduc pierderile de producție, fructele sunt mai rezistente la transport și la păstare.

    Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

    CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

    Te-ar mai putea interesa

    Soiul de roșii românești Cristinica, mândria cercetătorului Costel Vînătoru SUBVENȚII APIA 2021-2027: Banii în plus pe hectar garantați pentru fermierii români! Drumul unui apicultor român până la 2000 de stupi, forțat apoi să se restrângă la 450

    Ultimele știri

    A murit fermierul Gheorghe Alexandru! Conducerea APPR, îndurerată de pierderea suferită! Corneliu Idu, proprietarul celui mai mare siloz de cereale de la Marea Neagră, a murit! Mihai Moraru, Agro-Est Muntenia: Mulți fermieri români nu știu ce înseamnă agricultura ecologică, se sperie că pierd bani