Pinzgau de Transilvania, rasa de vaci de lapte și de carne ce se crește la munte
agrointeligenta.ro -Vacile de lapte din rasa Pinzgau de Transilvania au ajuns o raritate. Sunt bovine rezistente, care pot fi crescute cu succes pe munte, la altitudini mari, cu costuri reduse.
Această rasă de bovine s-a format începand cu anul 1860 în Transilvania și Bucovina, prin încrucişarea de absorbţie a raselor locale Sura de stepă și Mocănița ) cu tauri de rasa Pinzgau importaţi din Austria.
Producția de lapte a vacilor din rasa Pinzgau de Transilvania poate varia între 1.500 și 3.000 de kilograme pe lactație, cu o grăsime de circa 3,85%. nu este una mare – 7-8 litri pe lapte pe zi. De precizat că această rasă manifestă aptitudini slabe pentru lapte: viteză redusă de muls şi economicitate slabă conversia furajelor fiind de 1,6 UN/kg lapte.
Rasa Pinzgau de Transilvania, foarte rezistentă
Marele avantaj al acestor vaci este rezistența, ele fiind recomandate pentru creșterea animalelor la altitudini ridicate – peste 1.500 de metri chiar. În acele locuri unde alte rase nu pot urca și nu pot rezista.
În afară de producția de lapte, literatura de specialitate menționează că de la vaca Pizgau de Transilvania se poate valorifica și carnea. Se merge pe tăurași crescuți în sistem semiintensiv, cu sporuri de creștere de 700-900 de grame pe zi per animale și un randament de sacrificare de 52%.
Greutatea medie a femelelor din această rasă este în jur de 400 kg, în zona de munte și 500 kg, în zona de podiș, iar taurii 650-700 kg.