• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tehnologia de cultură pentru gălbenele, planta cu care o familie de clujeni dezvoltă o afacere profitabilă în spatele casei

    Andreea Elefterie -

    Tehnologia de cultură pentru gălbenele, planta cu care o familie de clujeni dezvoltă o afacere profitabilă în spatele casei. Cultura de gălbenele – afacerea din spatele casei care poate asigura unei familii un venit în plus, fără eforturi considerabile. Tot mai mulți români prind curaj și decid să iasă din zona de confort, pentru a face ceva nou. Printre aceștia se numără și soții Daniela și Cătălin Strâmbu, în vârstă de 28 de ani, respectiv 31 de ani.

    Familia Strîmbu a decis ca pe lângă locurile de muncă pe care le au în multinaționale să facă și ceva în domeniul agriculturii, o mică afacere care să le aducă bani în plus. Astfel au ales să înființeze o cultură bio de gălbenele în localitatea Săndulești, județul Cluj, acolo unde locuiesc și părinții lor.

    Cultura de gălbenele aduce un venit în plus familiei Strîmbu

    „Noi aveam o bucată de pământ la țară, aici locuiesc părinții noștri și era nefolosită de mai mult timp. Având în vedere că petrecem destul de mult timp și aici, ne-am gândit să facem ceva, pe lângă serviciu, să ne ocupăm de ceva în plus. E mai întâi un experiment, ca să zic așa, nu știu cât de profitabil o să fie până la urmă”, ne-a spus Daniela Strîmbu.

    Astfel au ajuns să cultive cu gălbenele cei 3.000 mp pe care îi au în localitate. Au ales o cultură despre care afirmă că nu este nici grea, nici ușoară. Avantajul pe care aceasta îl are este că nu necesită o prezență permanentă, permițându-i astfel familiei Strîmbu să își respecte obligațiile și să o scoată la capăt și cu cultura de gălbenele în paralel cu serviciul de la oraș.

    „De mai mult timp ne gândeam să plantăm ceva, dar având în vedere că avem un serviciu și nici nu avem foarte mult timp, adică nu ne dedicăm 100% agriculturii, am căutat ceva care să nu presupună un cost foarte mare la început și care să ne permită totuși cât de cât să mergem și la serviciu. Este un pic mai grea decât am crezut, dar nici nu e ceva care îți solicită prezența 100%. Dar oricum e un pic mai mult de muncă decât ne-am așteptat”, a declarat Daniela Strâmbu.

    Investiția în cultura de gălbenele a fost de 2.000 de lei

    Investiție în înfiițarea plantației de gălbelene: doar 2.000 lei

    Pentru că nu aveau experiență în agricultură și nici timp suficient să se dedice culturii, familia Strîmbu a decis să nu riște o sumă mare pentru investiția inițială. Banii alocați de familia de clujeni nu au fost mulți, sămânța de origine germană fiind procurată online, o sămânță mai scumpă, dar care își merită toți banii.

    „Până acum investit cam 2.000 lei. Am cumpărat o sămânță care este de proveniență din Germania și pe care am procurat-o de la un agricultor de la Ocna Mureș, am citit online despe el. Și am vrut ca dacă tot punem, să punem ceva de calitate și într-adevăr am cumpărat o sămânță un pic mai scumpă, dar și florile sunt ceva mai mari decât cele care se găsesc în mod normal în grădină. Pentru suprafața asta ne-a costat 500 lei sămânța”, a povestit tânăra din Săndulești.

    Singurele lucrări efectuate în cultura de gălbenele bio lipsită de probleme din Săndulești au fost arat, discuit și săpat, în timp ce la semănat au fost respectate anumite norme.

    „Este o cultură bio. Am presărat semințele pe rânduri, între rânduri am lăsat cam 60 cm și între fiecare plantă cam 15-20 cm. În rest, am arat pământul și l-am discuit, am săpat manual și în rest nu am mai folosit nimic, nici îngrășământ, nimic altceva. Până acum nu am avut probleme cu boli sau dăunători. Nu am folosit absolut nimic, dar nici nu am avut deocamdată probleme”, a spus cultivatoarea de gălbenele.

    Vânzarea florilor în stare proaspătă – mai profitabilă

    Preț pentru gălbenele – 30 lei/kg flori uscate

    În ceea ce privește valorificarea producției, familia din Săndulești spune că întâmpină probleme în vânzarea gălbenelelor în stare proaspătă, deși așa afacerea ar fi mai profitabilă.

    „Deocamdată nu am vândut decât plante uscate. Bănuiesc că ar fi mult mai profitabil să o vinzi crudă, fiindcă uscată scade foarte mult. Nici noi nu ne așteptam să scadă atât de mult. Dar momentan nu am găsit niciun cumpărător care să fie interesat să cumpere proaspăt culeasă. Există mai multe companii interesate să cumpere, dar ei cumpără cantități mai mari, ceea ce noi deocamdată nu avem, iar piața e între 20-40 lei/kg dacă vinzi pentru uz domestic. Noi am vândut deocamdată la 30 lei/kg de floare uscată”, a declarat Daniela Strîmbu.

    Condițiile meteo nefavorabile au afectat și cultura de gălbenele, frigul și înghețul întârziind recoltarea plantelor.

    „Deocamdată nu aș ști să spun ce producție avem. Anul acesta a și debutat un pic prost. După cum știți, la început a fost perioada aia cu frig și îngheț, care ne-a întârziat un pic. În sensul că trebuia să începem să recoltăm undeva în iunie, pe la începutul lui iunie, iar noi abia de vreo lună pot să spun că am început să recoltăm mai mult din cauza vremii. Ne-a întârziat un pic cu producția de gălbenele din acest an”, a spus tânăra din Săndulești.

    Cătălin Strîmbu a construit o uscătorie doar cu ce aveau prin curte

    Și-au construit o uscătorie doar cu ce aveau în gospodărie

    Oameni inventivi, soții Strâmbu au reușit să își construiască chiar și o uscătorie, ajutându-se în mare parte de ceea ce aveau deja în gospodărie.

    „Ne-am făcut noi o uscătorie. Adică soțul acasă, în gospodăria părinților a construit niște rafturi, care ne permit să uscăm florile de gălbenele. Nu pot să zic că a fost nevoie de o investiție foarte mare. Adică noi mai aveam și materiale, plasă, sârmă, mai aveam și în gospodărie, dar oricum nu cred că era nevoie de o investiție foarte mare”, a spus cultivatoare de gălbenele.

    Dacă situația financiară vă permite trebuie să știți că uscarea se poate realiza și în uscatorii cu aer cald, la temperaturi de 40-50 C, după ce, în prealabil, florile au fost uscate la umbra 2-3 zile. Florile uscate în condiții bune trebuie să-și mențină culoarea naturală. În mod normal, la soiurile autohtone, randamentul mediu de uscare este de 8-10: 1 pentru florile ligulate, 7-8: 1 pentru inflorescențe și 5: 1 pentru herba.

    Daniela Strîmbu vrea să adauge plus valoare investiției

    Vor să scoată pe piață produse cosmetice bio din gălbenele

    Familia Strîmbu a continuat să aibă idei bune de afaceri și de valorificare a producției de gălbenele bio. Astfel că în acest moment se pregătesc să producă în casă produse precum creme sau balsamuri pentru buze, produse care, bineînțeles, vor fi unele naturale.

    „Vrem să începem să facem și creme și balsamuri de buze și produse din gălbenele acasă. Chiar acum ne interesăm de mai multe rețete și suntem în stadiul experimental și cu faza asta, în sensul că știu că există mai multe rețete. Noi deocamdată ne-am gândit să le încercăm pe cele pe bază de ulei de măsline, dar suntem la stadiul de experiment deocamdată. Avem de gând să facem totul acasă. Adică am achiziționat ceva ulei de măsline, tot așa, din cultură ecologică. Avem nevoie de recipientele în care să le punem, dar pot să fie de plastic ori de sticlă, precum cele în care cumperi un unguent de la farmacie. Nu necesită ceva în mod special. Folosim lucruri care se găsesc într-o gospodărie, în sensul că îți trebuie o sită, un tifon”, a explicat Daniela Strîmbu.

    Citiți și: Cultura de gălbenele – afacerea cu care un mic fermier din Ocna Mureș ”recoltează” profit din flori medicinale


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!