Fonduri europeneŞtiri agricole

VESTE BUNĂ: AFIR ar putea aloca mai MULȚI BANI pentru SUBMĂSURILE DE INTERES PENTRU FERMIERI!

Șeful agenției de plăți, întâlnire cu fermierii interesați de proiecte și bani europeni! Producătorii agricoli au avut șansa să spună direct directorului general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Adrian – Ionuț Chesnoiu, în cadrul unei întâlniri care a avut loc joi, 20 iulie, în Satu Mare, care sunt problemele cu care se confruntă în Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). În plus, producătorii agricoli au primit și o veste bună: submăsurile  unde a existat un interes foarte mare și fondurile disponibile s-au epuizat rapid ar putea să primească realocări financiare de la submăsurile care nu s-au bucurat de un interes mare și unde banii au rămas necheltuiți. Această posibilitate este deja în atenția MADR și se caută rezolvare.

„Am constatat o oarecare reticență în accesarea fondurilor europene din diverse motive (controale, legislație rigidă, teamă de a reziliere a contractului de finanțare). Rolul nostru este să creăm punți de legătură și să redăm încrederea celor care doresc să investească în agricultură și mediul rural, să construim un parteneriat care să ducă la atingerea scopurilor comune, reușita proiectului. Vreau să știți că, așa cum pe dumneavoastră, beneficiarii, vă interesează să îndepliniți obiectivele din proiect, la fel de mult ne interesează și pe noi ca aceste obiective să fie atinse. Dezvoltarea României, cel puțin pe zona rurală, nu se va putea face în următoarea perioadă decât prin atragerea acestor fonduri europene și menținerea lor în țară”, a declarat directorul general al AFIR.

La sediul Prefecturii Satu Mare a avut loc o primă sesiune de discuții cu beneficiarii proiectelor finanțate de AFIR, unde aceștia au prezentat problemele întâlnite în implementarea proiectelor derulate prin PNDR 2020 în vederea soluționării acestora.  Dintre problemele aduse în discuție, cele mai stringente s-au referit la acordarea de credite necesare pentru asigurarea cofinanțării și termenele prea lungi în desfășurarea procedurii de achiziții publice. De asemenea, cei prezenți au solicitat realocarea fondurilor între submăsuri (de exemplu să se ia fonduri de la submăsurile mai puțin populare și să fie suplimentate alocările pentru submăsurile care au prezentat un interes foarte mare, iar fondurile disponibile s-au epuizat rapid). Această posibilitate este deja în atenția MADR și se caută rezolvare. O altă observație a vizat simplificarea procedurii de acordare a avansului pentru beneficiarii publici ai PNDR și de emitere a scrisorilor de garanție bancară.

Tema discuțiilor a reprezentat-o, ca și în cazul celorlalte întâlniri din țară, eficientizarea fluxului procedural în vederea atingerii obiectivelor propuse pentru acest an și pentru obținerea unui grad de absorbție cât mai ridicat a fondurilor europene derulate prin PNDR 2020.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

 1. am declarat la APIA o suprafata de teren conform planurilor cadastrale existente care determina o suprafata foarte clara de 1.512 ha. (din care eu am declarat 1,5 ha)
  am primit subventie in primii 3 ani de la declarare deci eu consider ca s-a verificat si totul a fost corect
  dupa 4 ani APIA imi atrage atentia ca suprafata este incorecta (mai mica cu citiva metri patrati) si ma amendeaza si solicita subventia inapoi
  desi am contestat la comisia care a facut doar aerian verificarea si decizia lor a ramas valabila doar pentru ei, iar eu am dat banii inapoi si penalizarea
  suprafata a ramas aceasi adica cea declarata de mine (nu a crescut nu a scazut)
  APIA afirma ca nu se poate lua in considerare suprafata declarata si stabilita prin masuratori topo confirmate in planuri cadastrale inregistrate si confirmate de autoritatile abilitate deoarece de la Bucuresti se vede o alta suprafata
  vazind aceste abuzuri m-am decis sa renunt la tot si sa ma duc in lumea larga unde metru este metru, unde laptele este alb, etc dar nu inainte de a actiona APIA in instanta
  cine ma indruma ce si unde trebuie sa ma adresez ca sa am sorti de izbinda nu ca sa imi pierd ultimii ani de viata pe la cozi, ghisee, etc.
  cu multumiri

Scrie un comentariu