• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cele mai gustoase roșii. Topul unui cultivator de tomate care vinde în Piața Obor

    agrointeligenta.ro -

    Cele mai gustoase roșii, un clasament personal al unui cultivator de tomate. În privința gustului, consumatorii caută tomatele zemoase, dulci, aromate și cu acel gust ”al copilăriei”, fapt pentru care și legumicultorii își adaptează în fiecare an ”portofoliul” de semințe din care vor obține recolta de tomate.

    Florin Paraschiv, legumicultor cu ani de experiență în spate, a realizat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO un top a celor mai gustoase roșii dintre cele 14 soiuri și hibrizi pe care le are în solarii. Totodată a vorbit și despre cele mai consumate roșii, dar și despre cele 3 soiuri de tomate terapeutice pe care le cultivă în solariile din comuna Berceni, județul Ilfov.

    Florin Paraschiv cultivă soiuri și hibrizi românești dar și străine

    Cu toate soiurile și hibrizii pe care îi cultivă așezați pe un platou, Florin Paraschiv ne-a prezentat mai întâi cele 14 tipuri de roșii inedite pe care le-a cultivat anii trecuți. „Avem aici 3 soiuri de roșii românești, avem 3 soiuri turcești, deși foarte mulți clienți fug când aud de Turcia. Avem roșia Tiger, roșia ciocolatie și roșia roz, care este soi turcesc. Mai avem încă o roșie Tiger, care este tot turcească. Avem roșia italienească galbenă, soi italienesc. Avem și roșii crețe. Mulți spun că sunt inimă de bou, dar nu sunt inimă de bou, nu au nicio treabă cu inima de bou. Avem și inimă de bou, avem roșii Cherry galbene, roșii Cherry rotundă, roșii Cherry perișoare și aici am două roșii soi bulgăresc, pe care le-am pus ca să vedem cum se comportă la noi. Eu sunt mulțumit ca și vegetație și ca și rod”, a spus fermierul.

    Topul celor mai gustoase roșii din solarul cultivatorului ilfovean

    Odată încheiată prezentare, Florin Paraschiv a alcătuit un top 3 a celor mai gustoase roșii. Primul loc din top este împărțit de soiul Tiger și de hibridul Cherry, prunișoară sau rotundă. Fermierul a explicat și de ce nu se poate decide între cele două tipuri de roșii, dar și despre beneficiile și costurile pe care cultivarea acestora le implică.

    „Acum ca și gust, să facem un top. Pentru mine, ar fi roșia Tiger de top și Cherry prunișoară, Cherry rotundă, acestea sunt pe primul loc. Adică nu pot să pun una pe primul loc și alta pe locul doi, pentru că ambele sunt la fel de gustoase. Roșia Tiger, de exemplu, este o roșie medicinală. E bună pentru diabetici, pentru că are un conținut foarte mic de zahăr, conține foarte mult licopen, foarte mulți antioxidanți, iar la roșia asta găsim absolut tot: gust, fruct tare, zemos și cu pulpă. Apropos de ce caută clienții în piață, pentru că vor roșii cu gust. Deci la asta găsești absolut tot față de roșia normală. Cherry este cea normală, autohtonă, dar ca și gust, nu se poate compara cu roșiile autohtone care sunt pe piață. Într-adevăr, este un hibrid foarte scump, o sămânță ajunge la 2,50 lei. Deci ca s-o duci în cultură, te duce undeva la un cost de 3 lei și ceva. Deci astea sunt pe primul loc”, a spus Florin Paraschiv pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro. 

    Cultivatorul din Berceni a ținut să explice mai pe larg de ce roșia Cherry se detașează de restul topului realizat de el. „La Cherry găsești tot, așa cum spunea un domn client ce a mâncat el la bunici acum nu știu câți ani. Deci la roșia Cherry rotundă este exact roșia care era odată”, a mai subliniat cultivatorul de legume.

    Pe locul 2 în preferințele lui Mihai Paraschiv se află o roșia roz

    Surprinzător, locul doi în topul fermierului din comuna Berceni este ocupat de o roșie roz. ”Pe locul 2, pot să spun că e roșia roz, care nu mă așteptam să fie atât de bună. Pot să spun că concurează cu inima de bou a noastră, doar că inima de bou este mai zemoasă”, a adăugat fermierul.

    Locul 3 în topul celor mai gustoase roșii din solariile fermierului din comuna Berceni este ocupat de o roșie medicinală și anume roșia ciocolatie. „Avem roșia ciocolatie, terapeutică, medicinală, foarte bună pentru diabetici, tot la fel, pentru că are un conținut mic de zahăr, foarte mult licopen și antioxidanți, asta e pe locul 3”, a mai spus Florin Paraschiv.

    Deși în topul celor mai gustoase roșii, primul loc este împărțit de roșiile Cherry și Tiger, atunci când vine vorba despre consum, roșia Cherry este de departe câștigătoare, în timp ce roșia Tiger oferă unele benficii pentru diabetici.

    „Cele mai consumate sunt roșiile Cherry, pentru că sunt mai gustoase, dulci și zemoase decât roșia autohtonă. Roșia Tiger, despre care pot spune că este și o roșie zemoasă, texturoasă, pulpoasă, gustoasă, e bună pentru diabetici, pentru că are un conținut foarte scăzut de zahăr, are foarte mulți antioxidanți, foarte mult licopen”, a explicat legumicultorul.

    Produsele din solariile cultivatorului din Berceni sunt vândute în Piața Obor, pentru că, spune Florin Paraschiv, dacă ar apela la retaileri nu ar reuși să își acopere cheltuielile luând în considerare prețul oferit de aceștia. „Marfa o desfacem în Piața Obor. Nu am apelat la retail, pentru că nu îți oferă prețul real și necultivând o suprafață mare, nu este rentabil să vinzi de pe o suprafață mică la retaileri. Adică nu îți scoți nici măcar investiția”, a spus Florin Paraschiv.

    Pretențiile clienților, care vor să mănânce bine, dar pe bani puțini, pun fermierii în dificultate. Florin Paraschiv are o gamă largă de produse și de aceea prețurile roșiilor sunt cuprinse între 5-15 lei. „Prețul roșiilor pleacă de la 5 lei și ajunge la 12-15 lei, cel mai scump la ora actuală. Clientul este destul de mofturos. Vrea să mănânce bine, dar să plătească prost. Stăm foarte prost la capitolul ăsta. Adică vrem să mâncăm bine, vrem, să mâncăm sănătos dar ieftin”, a adăugat fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Plantare bujori. Când și cum se plantează bujorii Păduchele alb de ceară, un nou dăunător pe pomi. Cum se combate

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte