• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANALIZA UNUI PROFIL DE SOL. Care sunt semnele unui PĂMÂNT FERTIL

    Andreea Elefterie -

    Profilul de sol este instrumentul cu care specialiștii și fermierii pot evalua starea pământului și mai ales problemele care stau în calea unui randament mai mare la hectar. Elementele invizibile la suprafață, dar care se află la baza diferenței de producții între un fermier care obține șase tone la hectar și altul care recoltează nouă tone, au fost evidențiate în cadrul evenimentului Agroforum organizat de către compania Maisadour în localitatea Belciugatele, județul Călărași.

    Lise Grimoux, Key Account Maisadour Semences România, a realizat pentru fermierii participanți la eveniment o analiză a profilului de sol.

    ”Vom descoperi aici de ce un fermier face nouă tone și de ce unul face șase tone. O parte din explicație o găsim aici – prin rădăcină, pentru că explicația nu este doar genetica. Puteți vedea că genetica este o parte din producție, nu face totul și culturile sunt o reflectare a stării rădăcinilor. Ai o cultură frumoasă, ai și o rădăcină destul de dezvoltată. Aici ce vedem este destul de uscată, a fost greu de desfăcut și de asta am pus un pic de apă”, a vorbit specialista Maisadour în deschiderea prezentării sale.

    Schema unui profil de sol cu cele patru orizonturi principale
    Primul orizont de sol este cel din care plantele își iau 80% din nutrienți

    Grimoux a arătat că primul aspect la care fermierii trebuie să acorde atenție este legat de orizonturile de sol. Ca și definiție, orizontul de sol sau orizontul pedogenetic constituie stratul din profilul solului, aproximativ paralel cu suprafata terenului, care are unele proprietati specifice rezultate din procesele de pedogeneza, ce diferă de ale straturilor supra- și subiacente. Astfe, orizonturile genetice care se succed de la suprafața solului până la roca mamă alcătuiesc profilul solului.

    ”Primii centimetri, la 5 centimetri vedem în acest caz că este orizontul organic, unde avem multă materie organică, humusul. Al doilea orizont, orizontul A este cel structurat unde se vede că utilajele au lucrat, este ușor de desfăcut. Este nivelul unde planta găsește nutrienți: 80% din nutrienți sunt aici. Apoi urmează orizontul B, de aici până jos, scopul fiind de a observa cât de profund în sol merg rădăcinile. În cazul nostru, avem aici rădăcini de la porumb, care merg până la 1,3-1,4 metri în profilul de sol. Acolo vor capta apa, nu și nutrienții care sunt mai puțini”, e vorbit Lise Grimoux de la Maisadour.

    Analiza bulgărilor de pământ dă informații despre structura solului

    În analiza profilului de sol, următorul aspect de evaluat este structura solului – cum sunt bulgării, cum sunt ei agregați. ”Se vede aici că pământul se desface destul de bine, nu se face praf. Este strucuturat, vedem rădăcina, vedem că este bine comasat și asta formează o structură solidă, rezistentă la apă, la presiunea de la cauciucuri etc.”, a vorbit reprezentanta producătorului de sămânță.

    Afânarea este și ea un element care semnalează gradul de fertilitate din sol. ”Cum evaluăm afânarea solului? Prin culoare. Vedem că aici avem culoarea maro, asta înseamnă că e bun. Adică avem 25% apă, 25% aer în sol, avem un echilibru destul de bun. Dacă aș fi avut un gri-albastru ar fi însemnat că solul este compactat, nu mai sunt mulți oxidanți în sol și atunci avem un efect de oxidație”, a explicat Lise Grimoux.

    Viața microbiană din sol poate fi observată imediat după săparea profilului de sol

    Al patrulea lucru de urmărit este activitatea biologică din sol. „Se vede observă imediat în primii cinci cetimentri săpați, locul unde găsim 80% din viața microbiană (…) Primul lucru este să vedem cum s-au descompus resturile vegetale. Vedem că aici găsim un pic din resturile vegetale – a fost porumb, dar pe majoritatea nu le vedem, s-au descompus destul de bine. Al doilea este să vedem aici pe unde trec râmele. Uite aici o gaură, au fugit, dar dimineața am găsit, înainte să se usuce profilul”, a mai punctat Lise Grimoux, Key Account Maisadour România.

    Analiza profilului de sol îi ajută pe fermieri că își gândească mai apoi strategia de fertilizare pentru culturile agricole. Astfel, în afară de pH-ul solului, îngrășămintele trebuie să aibă în vedere și cantitatea de humus și prezența, nivelul activității microbiene din pământul arabil.

    Citiți și:

    PATRICK LAFON, Maisadour: ”Piața de PORUMB SILOZ ESTE ÎN CREȘTERE”. Ce soluție au fermierii pentru A SEMĂNA ÎN PERIOADA OPTIMĂ!


    Te-ar mai putea interesa

    Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor