• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 12.000 DE FERMIERI – ÎN PLUS LA CONTROL! Cine sunt aceștia și DE CE VOR FI VERIFICAȚI DE APIA ȘI ÎN ACEST AN!

    Roxana Dobre -

    Explicațiile directorului general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Adrian Pintea despre listele suplimentare cu fermieri, liste ce au fost trimise centrelor teritoriale, pentru a fi incluși în baza exploatațiilor ce vor fi verificate de inspectori în Campania 2017.

    Suplimentarea numărului de 104.146 de fermieri care au fost anunțați inițial că fac parte din eșantionul de control extras după metodele specifice a fost completată în acest an cu acei producători agricoli care au primit ”cartonaș galben” în 2016.

    ”Sunt într-adevăr 12.000 de fermieri care se află în afara eșantionului. Dar ce este asta? O implementare nouă din 2016 care prin regulament european prevede că cei care anul trecut au avut o eroare, automat au primit un cartonaș galben. Iar acum inspectorii APIA trebuie să verifice dacă fermierii cu cartonaș galben au remediat sau nu problema. Despre asta este vorba! Adică fermierii trebuie să înțeleagă clar că nu este vorba despre nicio suplimentare ca în anii trecuți sau nicidecum vreo nouă extragere de eșantion”, a explicat șeful APIA , Adrian Pintea.

    „Cartonașul galben” a fost anunțat la începutul anului 2016 de către comisarul european Phil Hogan ca o soluție pentru a reduce povara controalelor în fermele unde se constată pentur prima dată abateri de la informațiile declarate și asumate în cererea unică.  Acordarea de către funcționarii APIA a acestei ”penalizări” i-a ajutat pe fermierii care au primit ”cartonașul galben” să aibă redusă la jumătate sancțiunea decisă de inspectorii agenției de plăți. Singura condiție era ca fermierii să fi supradeclarat sub 10% din suprafața determinată pentru plată. Odată cu primirea cartonașului și înjumătățirea sancțiunii fermierii însă erau obligați să intre automat din nou la control în anul următor celui în care au primit cartonașul.

    Concret, câte cartonașe au pus inspectorii APIA în județul respectiv atâția fermieri au primit de verificat pe lângă eșantion acum. Cartonașele au fost puse de județe, în niciun caz nu au fost impuse de APIA Central. Dacă un județ a pus 200 de cartonașe galbene atunci normal că anul acesta are de verificat 200 de fermieri în plus, dacă a pus 20 atunci controlează 20”, a mai adus lămuriri directorul general al APIA.

    Din declarațiile directorului APIA se înțelege că acești fermieri se știa că vor intra din nou la control, însă ei au făcut obiectul unei situații particulare care nu a fost inclusă în numărul total de exploatații anunțate inițial ca făcând obiectul verificărilor din acest an. Mai mult, nici ulterior, când a fost în discuție situația fermierilor care au intrat și anul trecut, și în acest an, la verificările inspectorilor APIA.

    Vă reamintim că scopul verificărilor la faţa locului este acela de a controla condiţiile în care se acordă subvenţiile în conformitate cu legislaţia europeană. Fermierii selectaţi la control au obligația să permită accesul consilierilor APIA pe terenul fermei; să le prezinte toate documentele legate de obiectul controlulu și să delimiteze parcela la faţa locului.

    Controlul se poate face şi în lipsa fermierului dacă scopul pentru care a fost selectat fermierul la control nu impune acest lucru. Prezenţa fermierului este necesară doar în cazul în care acesta a picat la control pentru agromediu şi pentru controlul cerinţelor de ecocondiţionalitate.

    Important! În cazul în care fermierul refuză sau restricţionează accesul reprezentanţilor APIA în fermă, cererea sa de sprijin nerambursabilă devine neeligibilă.

    Agenția de plăți are ca termen-limită data de 1 octombrie 2017 pentru a finaliza controlul la faţa locului pentru cererile unice de plată eșantionate la verificările pe teren, iar controlul aferent al unor obligatii specifice, în iarna sau în primăvara anului următor. Plata avansului pentru anul de cerere 2017 ar urma să fie efectuată începând cu data de 15 octombrie 2017 iar plata regulară între 1 decembrie 2017 – 31 martie 2018.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial