• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PESTA PORCINĂ AFRICANĂ ÎN ROMÂNIA: Federația Națională Pro Agro cere PREMIERULUI TUDOSE SĂ INTERVINĂ DE URGENȚĂ!

    Roxana Dobre -

    Scrisoare deschisă trimisă de către membrii Federației Naționale Pro Agro premierului Mihai Tudose și președintelui Autorității Sanitar-Veterinare, Geronimo Brănescu. În condițiile în care s-a confirmat existența pestei porcine pe teritoriul țării noastre, mai exact într-o gospodările din Satu Mare, se solicită aprobarea în regim de urgență a sumelor necesare acoperirii costurilor de despăgubire a fermierilor în caz de necesitate.  

    ”Membrii Federației Naționale Pro Agro sunt profund îngrijoraţi de pericolul pe care îl reprezintă pesta porcină africană pentru filiera porcului românesc și pentru toată economia României. Lipsa unei hotărâri guvernamentale aplicabile în regim de urgență face ca orice măsură să nu prezinte o acoperire legală. Fermierii au cheltuit din surse proprii sume imense pentru acoperirea programelor de biosecuritate din ferme. Serviciile veterinare au muncit ani de zile pentru ieșirea porcului românesc în spațiul comunitar și la export. Această boală poate duce în faliment pe toți crescătorii de suine, este alertă de gradul zero pentru sectorul suin din România!”, se arată într-un comunicat remis de Federația Națională Pro Agro pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro. 

    Aceștia reamintesc că focarele se extind rapid, nu există tratament sau vaccin pentru această boală iar porcii sunt uciși și cadavrele neutralizate.

    ”Statele vecine care trec prin această boală de ceva timp au incinerat zeci de mii de cadavre, costurile sunt enorme! În același timp, vă rugăm să aveți în vedere aprobarea de urgență a sumelor necesare acoperirii costurilor de despăgubire a fermierilor în caz de necesitate – conform H.G. 1214/2009 modificată. Semnalul de alarmă din județul Satu Mare impune Guvernului României să aprobe în regim de urgență actul normativ aflat în dezbatere publică și să demareze procedurile specifice în această situație”, se mai arată în textul citat.

    Se solicită să se dea undă verde și măsurilor pentru eradicarea virusului 

    Federația Națională Pro Agro mai solicită Guvernului să acționeze urgent, dând imediat undă verde proiectului de Hotărâre postat în consultare publică, pentru eradicarea virsului.

    ”Cerem și modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1156/2013 pentru aprobarea acțiunilor sanitar veterinare cuprinse în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor, a acțiunilor prevăzute în Programul de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor, precum și a tarifelor aferente acestora, precum și pentru modificarea și completarea Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 830/2016 pentru aprobarea Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

    Vă reamintim că Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat, luni, 31 iulie, primul focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gospodărie localizată la periferia municipiului Satu Mare, animalele fiind sacrificate şi incinerate.

    Citiți și:

    ALERTĂ DE GRAD ZERO: PESTA PORCINĂ AFRICANĂ – CONFIRMATĂ ÎN ROMÂNIA!


    Te-ar mai putea interesa

    Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei

    Ultimele știri

    Sprijin pentru micii producători! DAJ Giurgiu redeschide piața volantă! Terenuri agricole vândute cu 10.000 euro/ha pentru construirea unui parc fotovoltaic Egiptul și Algeria – achiziții masive de grâu din Rusia, Ucraina și Bulgaria