• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CU COMBINELE ÎN CÂMP LA FLOAREA-SOARELUI. Gabriel Mațoi, fermier: ”Am recoltat P64LE25 cu producție de peste 4.400 kg/ha”

    agrointeligenta.ro -

    Ing. Gabriel Mațoi este printre primii fermieri care au intrat la recoltarea culturii de floarea-soarelui în acest an. La ferma sa din comuna Islaz, județul Teleorman, agricultorul se apropie deja de închiderea brazdelor, iar calculele îl mulțumesc, producția medie obținută depășind 4.400 de kilograme la hectar.

    Inginer de profesie, fermierul de 36 de ani lucrează terenul agricol în cadrul societății Mațoi SRL, totalizând 750 de hectare ce se întind în două județe – Teleorman și Olt. Pe lângă cultura de floarea-soarelui, agricultorul are în asolament și grâu, orz, rapiță, mazăre furajeră și porumb.

    Recoltarea timpurie a culturii de floarea-soarelui este o tradiție pentru ing. Gabriel Mațoi care spune că anul acesta a început chiar mai târziu, iar acum, pe 14 august, când a vorbit cu reporterii Agrointeligența se pregătea să închidă ultimele brazde. Este drept, la Islaz, și semănatul are loc mai devreme, anul acesta semănătorile făcându-și treaba pe 24 martie pentru suprafețele recoltate la mijlocul lunii august.

    Gabriel Mațoi în mijlocul câmpului de floarea-soarelui acum două luni, în iunie

    Pe solele pe care recoltarea s-a făcut deja, Gabriel Mațoi ne-a mărturisit că a avut un hibrid de floarea-soarelui de la Pioneer, hibridul P64LE25, de care se declară foarte mulțumit. ”Pe alocuri, producția a ajuns la 5.000 de kilograme la hectar, iar producția medie pe întreaga suprafață este de 4.400-4.500 de kilograme”, a declarat fermierul pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Recoltarea florii-soarelui la Islaz s-a făcut la o umiditate de 14%

    În ferma Mațoi SRL din Islaz, floarea-soarelui reprezintă 25% din suprafața exploatată, respectiv 180 de hectare, iar ca și tehnologie, tânărul fermier mizează pe ”rețeta” clasică: arătură, combinator, îngrășăminte chimice, semănat în densitate de 72.000 de semințe germinabile la hectar.

    Anul 2017 a fost unul bun, dar numai parțial: adică pământul din Teleorman a primit apă, cel lucrat în Olt, a fost vitregit și a primit ploi puține. ”Slavă Domnului, noi nu am avut probleme cu piatra, cu grindina. Probabil datorită faptului că pământul nostru este între Olt și Dunăre și terenul este la o altitudine mai joasă, am fost feriți de necazuri”, ne-a împărtășit fermierul.

    La floarea-soarelui recunoaște că nu a avut de furcă nici cu Lupoaia (Orobanche cumana), nici cu Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum). ”Am avut însă altă bătaie de cap, dar pe un procent nesemnificativ la solele mari, unde am avut un pic de mucegai pe capete, acolo unde nu s-au aplicat tratamentele cum ar fi trebuit”, a declarat Gabriel Mațoi pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    O investiție importantă în ferma din județul Teleorman este cea în mecanizare, ceea ce îi permite fermierului ca dacă ia decizia să intre la recoltat, să termine lucrarea foarte repede. ”La capitolul mecanizare duc lejer 2.000 de hectare. Avem două combine noi de la CLAAS – un Tucano 420 și un Lexion 670, ambele cu echipamente speciale pentru floare, pentru porumb separat, nu cu echipament și de porumb și de floare”, ne-a spus Gabriel Mațoi. Pentru aceste mașini de recoltat, fermierul ne-a precizat că nu a apelat la fondurile europene, ci le-a achiziționat cu resursele proprii.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!