Ştiri agricoleUtilaje și tehnologii

CULTURILE AGRICOLE după care SE POATE SEMĂNA RAPIȚA FĂRĂ GRIJI!

Rapița este una dintre culturile agricole preferate de fermierii români. Pentru a obține producții bune, dar mai ales pentru a avea o cultură sănătoasă, ferită de boli și de dăunători, agricultorii trebuie să respecte o serie de recomandări tehnologice, inclusiv cele legate de planta premergătoare sau de perioada de ani ce trebuie lăsată între recoltele de rapiță. 

Rapița în rotația culturilor

Un element esențial de cafe fermierii trebuie să țină cont la semănatul rapiței este rotația culturilor. Astfel, potrivit specialiștilor de la compania EURALIS, cele mai bune plante premergătoare pentru rapiţa de toamnă sunt plantele care se recoltează cât mai timpuriu, pentru a se putea pregăti terenul până la semănat în condiţii bune și a se acumula apa necesară răsăririi. Culturile după care se poate semăna rapița fără griji sunt: cerealele păioase, mazărea, cartoful extra timpuriu și timpuriu, borceagul, trifoiul roșu după prima coasă.

Rapiţa nu se va cultiva:
✔ În monocultură
✔ După floarea-soarelui, soia, fasole, năut – plante care sunt atacate de putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum)
✔ După specii de plante cultivate din familia Cruciferae. Rapiţa trebuie să revină pe același teren după minimum 3 – 4 ani.

Rapiţa este o foarte bună premergătoare pentru majoritatea plantelor de cultură, din următoarele motive:
✔ Eliberează terenul devreme
✔ Lasă terenul curat de buruieni

În zonele din sudul ţării, după rapiţă se pot amplasa culturi succesive (porumb pentru boabe, porumb pentru siloz etc).

Conform specialiștilor de la EURALIS, calendaristic, perioada optimă de semănat este în intervalul 15 august-15 septembrie, în funcţie de zona geografică.

Pentru mai multe informații despre cultura de rapiță sau pentru a achiziționa hibrizi de rapiță din portofoliul EURALIS, puteți lua legătura cu Directorul Național de Vânzări – Emil Budică, la telefon:  0758.085.664 sau prin e-mail – [email protected].

Lista cu toți reprezentanți regionali ai companiei Euralis 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. este adevarat ca rapita distruge pamantul, in sensul ca-l secătuieste de substantele nutritive??????????????? (din declaratia unui mare latifundiar din zona Calarasului

  2. Dl Ion are perfecta dreptate vin tot felul de firme exploateaza terenurile la maxim administrand ingrasaminte nerespectand tehnologii sau protejarea mediului incojurator. Nu isi fac treaba autoritatile statului care trebuie sa controleze aceste probleme.

  3. Se respecta aceste indicatii la culturile de rapita de catre strainii care detin terenuri la noi? Nu, terenurile sunt exploatate an de an cu rapita pana la secatuire. Dupa ei potopul. Si-au umplut conturile cu bani si se intorc sa-i cheltuie in tarile lor. Ce spune ministerul de resort? Nimic, statul nu mai are niciun rol in economia capitalista!

Scrie un comentariu