Burse şi preţuriŞtiri agricole

PREȚ FLOAREA-SOARELUI 2017: Ce oferte primesc fermierii și ce indică BURSELE!

Prețuri pentru floarea-soarelui din recolta 2017. Fermierii fie că au intrat deja la recoltat, fie pregătesc combinele să intre în câmp, așa că prețul de valorificare pentru semineț îi preocupă cu atât mai mult cu cât nu se obișnuiște stocarea oleaginoasei, ci se merge pe valorificarea imediată.

Anul 2017 a fost unul cu suișuri și coborâșuri pentru agricultorii români. Cultura de floarea-soarelui nu a făcut excepție întrucât dacă prima junătate a anului a fost una propice, cu ploi sufieciente, a doua parte a verii a adus o secetă pedologică greu de suportat de oleaginoasa semănată primăvara.

Reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro au luat legătura cu mai mulți fermieri care cultivă floarea-saorelui pentru a afla care sunt prețurile în regiunea lor, fie că vorbim despre Muntenia, Dobrogea, Banat sau Moldova.

În Moldova, în județul Neamț la TCE 3 Brazi, recoltatul nu a început la floarea-soarelui, după cum ne-a declarat ing. Vasile Iacob.

”La floarea-soarelui o să intrăm la recoltat în jurul datei de 13 septembrie. La cum arată acum, cultura promite o producție bună. Noi la floare constant facem peste 4.000 kg la hectar și sperăm și anul acesta să realizăm această producție pe care o ducem la siloz”, ne-a declarat inginerul agronom care coordonează exploatarea celor 3.500 de hectare de la TCE 3 Brazi.

În Neamț, potrivit ing. Iacob, prețul pentru un kilogram de floarea-soarelui contractat în această perioadă este de 1,3 lei.

În Bacău, inginerul Daniel Ciobanu, în calitatea sa de președinte al Asociației Producătorilor Agricoli din județ, dar și de vicepreședinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, este la curent cu evoluția pieții regionale și nu numai.

”La floarea-soarelui, traderii și-au făcut din nou socotelile în felul lor. Au făcut la precontracte un preț de 1,30 lei pe kilogramul de semințe. Anunțaseră acum câteva zile 1,26-1,27 lei/kg, ca să ne pedepsească că nu am făcut antecontracte, dar se pare că nu e floare în sud și prețul de la noi va crește peste 1,30 lei kg. Repet, nu sunt producții mari în sud unde fermierii au intrat deja la recoltat și unde a fost seceta mai puternică, arșița mai puternică”, a declarat ing. Daniel Ciobanu pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

În Constanța, fermierul Gheorghe Lămureanu se pregătește să intre la recoltatul florii-soarelui. Despre preț spune că la acest moment, se discută în jurul a 350 de dolari pe tona de semințe.

În Vrancea, în ferma lui Constantin Bazon, floarea-soarelui a fost scoasă anul acesta din rotația culturilor, preferâdu-se rapița. ”Dat fiind suprafața mare de rapiță pe care o cultiv, nu mai pot prin rotația culturilor să cultiv floarea-soarelui. Dar așa, la colegii din județ, probabil undeva în jur de 25 august se va intra la august fără doar și poate”, ne-a declarat inginerul, vicepreședinte LAPAR. Despre prețuri mărturisește că nu știe detalii.

De recoltatul florii-soarelui se pregătește și fermierul timișean ing. Samson Popescu. ”La floarea-soarelui se vehiculează cam 1,3-1,4 lei/kg. Noi ne deosebim de restul țării care are producții mai bune, că au fost precipitații. La noi, în Banate o situație mai delicată și mai puțin întâlnită. Triunghiul nostru, de câte ori mă uitam la prognoză, rămânea neatins de ploi. De aceea nici nu sperăm la prețuri mai bune, pentru că în rest, în țară sunt producții mai bune și atunci și cumpărătorii profită”, ne-a declarat Samson Popescu despre cum merge piața pentru floarea-soarelui în zona sa.

Mai aproape de Capitală, în județul Ilfov, fermierul Ilie Dan a contractat deja recolta de floarea-soarelui pe care se pregătește acum să o și recolteze. A mizat pe hibridul Pioneer P64LE25 care a început să se usuce și îl îmbie să intre cu combinele. ”Noi am încheiat contractul cu 1.340 lei/tonă, a fost până la 1.400 lei pe tonă în zona noastră, dar a depins de perioada când s-a făcut contractul. Acum a scăzut sub 1.300, pentru că a scăzut și dolarul și probabil e și producție mai mare”, ne-a spus ing. Ilie Dan.

În județul Brăila, fermierul Vasile Datcu preconizează că va recolta floarea-soarelui în jurul datei de 15 septembrie, chiar 20 septembrie, pentru că a semănat târziu. ”Arată excepțional floarea. Ne scoatem pagubele de la culturile de toamnă și sper să nu se întâmple niciun fenomen, că acum s-a cam dus perioada instabilităților meteo, de regulă la sfârșit de august se mai potolește și natura asta. Să sperăm să fim feriți de vijelii sau grindină până recoltăm”, ne-a spus agricultorul brăilean. Despre prețul la floarea-soarelui, Vasile Datcu declară că el merge cam la 1,3 lei pe kilogram, 1,4 lei pe kilogram, în funcție de cum negociezi.

În privința burselor internaționale, de referință pentru prețul la floarea-saorelui din România sunt cotațiile de la Bursa din Budapesta (BSE). Conform AgroChart.com, cele mai recente date BSE, cele din 18 august, arată un preț de 372,48 de dolari pe tona de semințe. La un curs valutar mediu la BNR de 3,90 de lei pentru un dolar, prețul pentru o tonă de floarea-soarelui tranzacționată la Budapesta este de 1.452,672 lei.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


14 comentarii

  1. Vrem sau nu vrem asta este realitatea din satele din tara noastra. Saracie , abandon scolar, oameni betivi, lipsa locurilor de munca , lipsa unui plan de dezvoltare pe plan indelungat va duce la disparitia multor sate. Toti suntem de vina pentru acest fenomen . Am distrus CAPurile care produceau si unde multi oameni aveau un loc de munca . La sate pensionarii din agricultura nu vor mai exista. Problema cea mai mare ca agricultura a intrat pe mana afaceristilor care urmaresc profituri uriase fara sa se intereseze de cei din jur.

  2. O fi Ioan nebun nu zic nu dar adevarul e undeva la mijloc. Foarte adevarat ca fermierul are cheltuieli isi asuma foarte multe riscuri dar nici nu poti lua in deradere proprietarul de teren cu arenda modica. Proprietarul de teren plateste impozitul la terenul respectiv si are niste drepturi. Trebuie facute contracte ferme anual iar cand partile nu se inteleg sa nu mai incheie alt contract. Contractele pe perioade mari sunt in detrimentul proprietarului de teren .

  3. la o productie medie de 4000 kg/ha ori 1,3/kg rezulta 5200 lei/ha o suma frumusica iar fermierul da o arenda de 40 litri de ulei la ha ulei luat din en gros cu 3 lei litru si rezulta o arenda de 120 de lei ha cum vine asta ? umilitor nu ? de aia fermerii imping ulei la arendaca este convenabil doar ptr fermieri si retineti un lucru ca unii fermieri nici arenda asta nu o dau. eu nu vreau ca fermierul sa imparta averea cu mine dar nici asa nu e omenie. arenda ar trebui sa fie cat valorea subventiei . fermierul ia si toata subventia si banii din subventie pe motorina plus subventia de la inverzirea a2a pe acea suprafata ia si toata productia si tot se plang ca nu e rentabila agricultura problema este ca mangleala asta de recidivisti au luato toti fermierii. oamenii de la tara nu au altceva de facut ca sunt batrani iar tineretul pleaca peste hotare. doresc ca toti fermierii sa fie putrezi de bogati numai sa fie si la sate locuri de muca de pe urma lor. nu ca pana acum fermierii in vile si masini de lux iar de oameni se folosesc ca de sclavi doar in campanii zi lumina pe sume mizere fara forme legale. DNA ar trebui sa intre pe fir si sa ia la purificat averile fermierilor.

    1. Ai uitat ca aia 5200 lei nu ii raman fermierului. Ca mai trebuie platite samanta, motorina, pesticidele, salariile, impozite si taxe. Toti vedeti doar cat se scoate din camp, uitati de facturile care trebuie platite pentru recolta respectiva!

    2. Du-te si pune matale un hectar de floarea soarelui si sa-mi spui daca scoti 4 tone la hectar ca e atat de bun pamantul matale care l-ai dat in arenda cand a fost plin de buruieni si l-ati secatuit numai cu porumb fara nici un ingrasamant. Ia si apuca-te de munca si lasa gargara pe net in necunostinta de cauza ca sunt destui ca tine care cred in ce le spune PSDul. Vreti numai sa stati degeaba si sa traiti fara munca ca ati mostenit voi pamantul.Eu v-as lua tot pamantul inapoi ca este al Romaniei de care trebuie sa beneficieze toti romanii si cei care abia se nasc sa fie lucrat si venitul sa ramana in tara.Spala-te pe gura nataraule dupa ce ati vandut pamantul la straini .Vrei subventia idiotule in Franta subventia este 320 euro la hectar si arenda 150-160 iar la noi arenda e mai mult de jumate de subventie si asa mica, plus toate inputurile sunt mai scumpe ca in afara ca fabricile de ingrasamant le am distrus cu psdu care l-ai votat si aducem ingramant din bulgaria lituania deci suportam tot noi transportul. Alea erau locuri de munca baaa nu in agricultura la CAP ca de aia sunt pensii de CAP. Agricultura e mecanizata prostule trezeste te, nu sa stai la coada vacii ca nu iti permiti sa platesti nici curentul la un bec… Desteapta te romane ca prost mai esti.

    3. Ioane total gresit .de unde ai scos tu 1.30 lei pe kg ?? Si fermierul nu pune numai foarea soarelui .asa se calculeqza pret grau cu o medie de 4500 kg pe hectar×0.63 bani.calculeaza

Scrie un comentariu