DOCUMENTE care TREBUIE DEPUSE URGENT LA APIA pentru A NU PIERDE SUBVENȚIA!
Roxana Dobre -Termene importante pentru fermierii care cer subvenții de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)! Producătorii agricoli care au bifat în cererea unică Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) pentru leguminoase boabe pentru industrializare/procesare – mazăre boabe şi fasole boabe sau cânepă sprijinul cuplat pentru lucernă și soia, trebuie să depună la agenția de plăți documente justificative. În caz contrar, plata subvenției nu poate fi efectuată! Pentru sprijinul cuplat vegetal, fermierii trebuie să prezinte la APIA o serie de documente doveditoare prin care demonstrează că au realizat producția minimă impusă de regulamentele europene dar și pentru alte condiții de eligibilitate.
Pentru luna septembrie fermierii au de reținut termenele pentru 2 culturi importante care beneficiază de SCV:
1 SEPTEMBRIE – Sprijinul cuplat pentru leguminoase boabe pentru industrializare/procesare – mazăre boabe şi fasole boabe
Documente de prezentat OBLIGATORIU la APIA:
Documentele doveditoare specifice:
-contractul cu o unitate de industrializare înregistrată pentru siguranţa alimentelor; în cazul în care cultivatorii sunt şi procesatori, dovada procesării producţiei proprii, prin documente contabile interne;
-factura fiscală de livrare a producţiei contractate sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor agricole, în cazul persoanelor fizice;
documente privind utilizarea seminţei certificate:
– factura fiscală de achiziţie a seminţelor şi
– documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială, cu menţiunea „Sămânţă admisă pentru însămânţare”, ori Buletinul de analiză oficială cu menţiunea „Necesar propriu” şi „Interzisă comercializarea” sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate, emis într-un stat membru al Uniunii Europene ori într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE din 16 decembrie 2002 privind echivalenţa inspecţiilor în câmp la culturile producătorilor de seminţe, efectuate în ţări terţe şi echivalenţa seminţelor produse în ţări terţe sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate.
Pentru Campania 2016, sprijinul cuplat la mazăre boabe pentru industrializare a avut un cuantum de 88,8627euro/ha și sprijinul cuplat – fasole boabe pentru industrializare – 1.857,2825 euro/ha.
15 SEPTEMBRIE – autorizaţie de cultivare emisă de Direcția Agricolă Județeană (DAJ) pentru cultivatorii de cânepă
Fermierii care accesează acest sprijin trebuie să deţină autorizaţie de cultivare emisă de DAJ şi să respecte condiţiile specifice privind cultivarea cânepei, conform legislaţiei privind cultivarea plantelor ce conţin substanţe stupefiante şi psihotrope. În conformitate cu legislaţia în vigoare, inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi a materialului săditor recoltează probele pentru determinarea conţinutului de tetrahidrocanabinol (THC) la soiurile de cânepă cultivate şi transmit Laboratorului Regional pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului Blaj probele preluate, însoţite de datele de identificare ale fiecărui fermier (numele şi prenumele, codul numeric personal/codul unic de înregistrare, adresa, sediul) şi datele de identificare ale fiecărei parcele cultivate (dimensiunea, parcela/lotul), până la data de 15 septembrie a anului de recoltă.
Pentru SCV cânepă, fermierii trebuie să facă și dovada producției minime de 500 kg semințe/ha sau 5000 kg tulpini uscate/ha. În cazul în care cultivatorii sunt şi procesatori, înregistrați la Oficiul Național al Registrului Comerțulu, aceștia fac dovada procesării producţiei proprii, prin documente contabile interne.
În Campania 2016, APIA a plătit cultivatorilor de cânepă pentru SCV un cuantum de 2.080,6217 euro/ha.