• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • BUSUIOCUL PENTRU SALATĂ: Are frunzele cât palma și POATE FI CULTIVAT UȘOR, FĂRĂ CHIMICALE!

  agrointeligenta.ro -

  Un nou busuioc își face loc în rândul culturilor de nișă cu mare potențial de profit. Tehnologia de cultivare deloc complicată transformă busuiocul pentru salată, un busuioc cu frunza mare cât o palmă de om, să trezească imediat interesul.

  Busuiocul de salată este rezultatul muncii cercetătorilor de la Stațiunea pentru Legumicultură de la Buzău, specialiști coordonați de dr. ing. Costel Vînătoru. Acesta este încrezător că noul busuioc va cuceri cultivatorii de plante aromatice și pe cei care caută culturi profitabile pentru suprafețe mici de teren agricol. Pentru că nu vorbim despre o plantă decorativă, ci de o plantă cu un potențial uriaș de consum într-o perioadă în care se pun mare accent pe hrana sănătoasă, bogată în salate.

  “Acesta este un busuioc pentru salată, Ocimum bulatum, o varietate nouă cultivată în România și obținută la Stațiunea legumicolă Buzău. Așa cum vedeți are o frunză foarte mare, cât palma. Frunza este suculentă, crudă, cu o aromă discretă și poate fi folosită la salate. Este busuiocul ideal pentru salate”, ne prezintă dr. ing. Costel Vînătoru noul tip de busuioc.

  Despre tehnologia de cultură a busuiocului-salată, cercetătorul spune că nu pune probleme și că se respectă aceiași pași ca la busuiocul convențional. ”De regulă, noi o cultivăm la 70 cm între rânduri și undeva pe la 35-40 cm între plante pe rând. Așa cum vedeți, planta are o talie medie, bogată în frunze ce pot fi recoltate periodic. Nu este recomandată ca plantă decorativă, ci ca plantă alimentară”, ne spune dr. ing. Vînătoru.

  Cultura de busuioc cu frunze mari poate fi folosită și în sistem ecologic deoarece planta nu este atacată de boli sau de dăunatori și nu avem nevoie de tramente chimice la această cultură. Ba mai mult, ea protejează și celelalte culturi de eventuale boli și dăunători.

  ”Atunci când o cultivăm în spații protejate, producția este mult mai mare față de câmp, dar în același timp, aroma și mirosul sunt mai persistente dacă plantele sunt crescute în câmp. Singurul lucru este să se respecte tehnologia de cultură. Practic, să înființăm cultura la timp, undeva pe la 1 aprilie în spații protejate și în jurul datei de 1 mai, în câmp”, sunt indicațiile prețioase pe care cultivatorii le primesc de la cercetătorul care a lucrat ani buni la noul busuioc.

  Nu vă gândiți însă că pentru a obține busuiocul-salată nu trebuie să faceți, totuși, un minim de efort. Iar acest efort se numește ”irigații”. ”Este o plantă sensibilă, necesită să fie irigată pentru că altfel poate pieri. Cultura nu poate fi înființată fără sistem de irigație. Ar fi indicat să alegem corect terenul pentru a fi bine irigat”, ne spune cercetătorul.

  În final, dr. ing. Costel Vînătoru alege cu grijă frunzele mari de busuioc, le potrivește în palmă și subliniază încă o dată: ”Nu sunt cerințe deosebite la această cultură. Această specie ar trebui cultivată și mai mult promovată pentru că nu este suficient de cunoscută și are mare potențial”.

  Pentru detalii despre busuiocul pentru salată, precum și pentru a comanda semințe, vă puteți adresa specialiștilor SCDL Buzău, la tel. 0238.722.593 sau pe adresa de e-mail:  scdl_buzau@yahoo.com.

  Citiți și:

  Ce trebuie să știi despre BUSUIOCUL GRECESC LA GHIVECI!

  Cultivarea busuiocului: Dacă tai inflorescențele, vei avea mereu frunze verzi

  POZIȚIONAREA LEGUMELOR. Care sunt plantele-prietene și care ”nu se suportă”

  Rețetă de INSECTICID BIO pentru cultura de legume

  Idei de afaceri: Cultivarea mentei, o soluție pentru a obține profit de pe suprafețe foarte mici

  LISTA plantelor medicinale pentru care se pot încasa subvenții de la APIA

  Idee de afacere care încolțește frumos: Ghivecele bio cu plante medicinale și aromatice


  Te-ar mai putea interesa

  Înregistrarea fermierilor bio 2023 – termenul limită a fost prelungit Dan Motreanu, eurodeputat: Planul de acțiune al UE pentru dezvoltarea producției ecologice, votat la Strasbourg O cunoscută cooperativă din România își face propria rețea de magazine!

  Ultimele știri

  Ministrul Energiei despre Azomureș: Au vândut gazele de pe stoc când prețul gazului era foarte mare, iar acum nu reiau producția integral deși prețul gazelor a coborât la nivelul de dinaintea crizei APIA a încheiat campania de cereri pentru subvenții. Vineri, ultima zi de depunere – situația la nivel național! MADR azi: Ordonanță de Urgență pentru banii crescătorilor de animale, plătiți prin APIA