DESPĂGUBIRI pentru FERMIERII AFECTAȚI DE SECETĂ? RĂSPUNSUL LUI LIVIU DRAGNEA!
agrointeligenta.ro -Anul 2017 a fost unul dificil pentru fermieri în ciuda cifrelor care anunță producții istorice. Greu încercați de secetă dar și de înghețul târziu care a avut loc în primăvară, producătorii agricoli încearcă să tragă linie peste recoltele din acest an. Pentru cei unde seceta a lovit chiar crunt, statul ar putea decide să îi despăgubească, după cum a anunțat ieri, 22 august, Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților în cadrul unei vizite de lucru în Călărași!
”Este într-adevăr o zonă afectată de secetă, în Câmpia de Vest. Am vorbit cu domnul ministru, am vorbit ieri și cu primul ministru. Acolo se vor face niște evaluări și în cazul în care se va ajunge la concluzia că trebuie să fie despăgubiți se vor face despăgubiri. De asemenea, avansul pentru subvenții acolo, în zonele afectate, va fi mai mare”, a explicat Liviu Dragnea.
Codurile roşii de caniculă din această vara au pârjolit câmpiile şi au uscat mai mult de jumătate din lanurile de porumb, unde se estimează cele mai mari pierderi. Cultivatorii sunt disperaţi şi spun că nu îşi vor recupera nici măcar investiţia. Arşiţa a suflat nemilos şi în sudul ţării, unde, pe lângă distrugerea culturilor, a favorizat invazia omizilor.
Guvernul a decis deja să depăgubească mai multe unităţile administrativ-teritoriale din Botoșani pentru pierderile de anul trecut
Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri – 9 august, printr-o Hotărâre, alocarea sumei de 10,222 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, pentru unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Botoșani afectate de secetă, în anul 2016.
Fondurile sunt necesare pentru plata unor lucrări şi achiziții efectuate pentru reducerea efectelor secetei severe înregistrate în anul 2016 la nivelul mai multor localităţi din judeţul Botoșani. Nivelul foarte scăzut al precipitațiilor a determinat uscarea stratului solului, mii de gospodării au rămas fără apă în fântâni şi sistemele de captare a apei din pânza freatică nu au făcut faţă cerințelor.
Unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Botoşani care vor beneficia de aceste fonduri sunt următoarele: Adăşeni, Avrămeni, Blândeşti, Conceşti, Coţuşca, Dimăcheni, Drăguşeni, George Enescu, Havârna, Hăneşti, Hilişeu-Horia, Lozna, Mihălăşeni, Păltiniş, Ştiubieni, Văculeşti, Viişoara, Vlăsineşti.
Urmare a secetei prelungite, Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din unitățile administrativ-teritoriale afectate de secetă au solicitat anul trecut prefectului județului Botoșani declanşarea stării de alertă pe raza administrativ-teritorială a localităților respective.
Începând cu 26 septembrie 2016, Comitetul Județean pentru Situaţii de Urgenţă Botoșani a declarat starea de alertă, pentru 30 de zile, la nivelul unui număr de 35 de localităţi.