• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • TEHNOLOGIA CÂȘTIGĂTOARE pentru porumbul cultivat de VASILE IACOB: ”Anul acesta o să fie PRODUCȚII-RECORD!”

    agrointeligenta.ro -

    De cinci-șase ani, inginerul Vasile Iacob de la TCE 3 Brazi pare că a găsit rețeta câștigătoare pentru tehnologia de cultivare a porumbului în zona Moldovei. Chiar și condițiile unui an secetos – așa cum a fost 2016, directorul tehnic al TCE 3 Brazi din Zănești, județul Neamț, a obținut recolte foarte bune. Așa că anul acesta, când a avut și ploaie, inginerul Iacob este mândru de porumbul său, de la care așteaptă producții-record la hectar.

    Inginerul Vasile Iacob a fost gazda evenimentului Pioneer Portfolio Farm ce a avut loc la Zănești, pe 25 august. În fața a peste 650 de colegi fermieri și specialiști din agricultură, directorul tehnic de la TCE 3 Brazi și-a prezentat tehnologia pe care mizează an de an pentru cultivarea porumbului în condițiile vitrege ale agriculturii din Moldova.

    Noi avem în cultură porumb 2.000 ha anul acesta, dintre care folosim șapte hibrizi. Dinșapte hibrizi, cinci sunt AQUAmax de la Pioneer. Anul trecut am avut în zonă secetă excesivă și, ca să nu avem probleme, am mers mai mult pe hibrizi AQUAmax. Am mărit un pic grupa de maturitate, mergem cu FAO 340-360. Cu cât e mai mare grupa de maturitate, știți că producția la hectar este mai mare„, apreciază ing. Iacob.

    La TCE 3 Brazi se merge pe arătură la adâncimea de 30 de centimetri la prelucrarea solului. ”În ultima vreme, mai mult de 60% din suprafață o scarificăm în toamnă, nivelăm, dăm cu 250 kg de uree în primăvară. Imediat după ce am administrat ureea, încorporăm cu combinatorul, semănăm și odată cu semănatul dăm îngrășământul, 200 kg/ha de îngrășământ complex 18:46:0. Această tehnologie despre care vă spun, eu o folosesc de 5-6 ani cu bune rezultate. Chiar și anul trecut când a fost secetă, pe 1.800 ha am făcut 9.200 kg porumb boabe stas la hectar”, a spus agricultorul. Acesta a dezvăluit și câteva dintre secretele sale tehnologice, produse pe care se bazează să îi asigure vigoarea culturii: ”În primăvară, la răsărit, folosim un îngrășământ foliar, când are porumbul 4-6 frunze. Am folosit anul acesta Terra Sorb de la Aectra în doză de 1,5 litri/ha”.

    Despre semănat, specialistul a spus că a început lucrările pe 10 aprilie și cultura a prins și stratul de zăpadă de la finele acelei luni: ”A rezistat. Înseamnă că a avut contextul bun. Nu era răsărit și cred că ar trebui să ne reorientăm mai atent și cu semănatul, deși ați văzut că timpul este foarte ciudat, cel puțin în ultimii ani”. Ca și densitate, s-a mers pe 72.000 de boabe germinabile la hectar și pe o distanță de 70 de centimetri între rândurile semănate la o adâncime de șase centimetri.

    La cum se prezintă acum porumbul de la TCE 3 Brazi, sunt șanse mari ca producția să fie excelentă. ”Zic eu că anul acesta o să fie producții record la porumb. A și plouat în zona asta, să nu-L supărăm pe Dumnezeu, au fost cam 350 litri pe metrul pătrat de la 1 martie până acum. Chiar dacă nu au fost uniforme, precipitațiile au fost suficiente pentru a se dezvolta planta de porumb. Pentru că știți că la porumb, în primul rând, factorul limitativ este apa și nu îngrășămintele pe care le dai”, a explicat ing. Vasile Iacob, precizând că anul acesta n-a fost nevoit să irige porumbul și nici nu a folosit fungicide sau insecticide în solele cu această prășitoare. ”Erbicid obligatoriu folosim imediat după semănat: Adengo 465 SC de la Bayer”, a vorbit ing. Vasile Iacob despre tehnologia pe care o aplică în ferma sa.

    Vă recomandăm și:

    Ing. Vasile Iacob, TCE 3 Brazi: ”ATONIK – unul din secretele obținerii producțiilor ridicate la cultura de cereale”

    CULTURĂ PROFITABILĂ – ÎN PERICOL! Ing. Vasile Iacob: NE TEMEM SĂ NU PIERDEM TOATĂ SUPRAFAȚA ÎNSĂMÂNȚATĂ!

    Secretul ing. Vasile Iacob: Un biostimulator pe care îl aplică cu succes la toate culturile din fermă

    Ing. Vasile Iacob, TCE 3 Brazi: ”În condiții de neirigare, am ajuns la concluzia că 72.000 de boabe de porumb la hectar este cea mai bună variantă în zona noastră”


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!