• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sincronizarea montelor la ovine: tehnica unui medic veterinar din Harghita

    agrointeligenta.ro -

    Metodă nouă folosită de un medic veterinar din Harghita pentru inducerea căldurilor (estrului – n.r) la oi în vederea obținerii de fătări în aceeași perioadă de timp. Practica este folosită mai ales pentru ”programarea” fătărilor de produși într-o perioadă în care crescătorii au nevoie de aceștia sau când cred că pot obține un preț mai mare. În plus, metoda acesta îi scutește pe fermieri de munca ce este necesară pentru ținerea sub observație a femelelor care fată!

    Foto: Dan Negrila/Facebook

    Fătările la ovine sunt importante pentru crescătorii de oi iar de cele mai multe ori aceștia trebuie să depună un efort mare pentru a se asigura că mieii sunt sănătoși sau că sunt fătați în siguranță având în vedere că majoritatea ciobanilor țin animalele pe pășune.

    Crește ovine Suffolk și Texel

    Medic veterinar de profesie, Magyari Szabolcs, în vârstă de 36 de ani, din localitatea Vlăhița, județul Harghita, crește două rase inedite de ovine: Suffolk – pe care crescătorul o exploatează încă din 2006, și rasa de ovine Texel pe care a decis săo aducă acum un an.

    ”Cu oile Suffolk am început cam din 2006 și anul trecut am importat primele oi Texel din Olanda, dar am adus linie englezească”, a declarat crescătorul de ovine în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro. 

    A experimentat în fermă sincronizarea montelor la ovine

    Experiența și cunoștințele sale în calitate de medic veterinar l-au ajutat pe Magyari Szabolcs să experimenteze în ferma sa cele mai noi metode de montă dirijată. Pentru 2017 acesta a testat, împreună cu o doctoriță de la Universitatea din Debrecen, Ungaria, un procedeu de sincronizare a montelor relativ nou pentru țara noastră.

    Însămânțare cu material seminal diluat și bureți

    ”Anul acesta am încercat pentru prima dată să folosim o metodă de însămânțare artificială. Asta înseamnă că am recurs la un tratament hormonal care presupune introducerea unor bureți în oi și le-am sincronizat să intre în estru (călduri n.r). A venit un doctor de la universitate, am recoltat material seminal l-am diluat, și cu material seminal diluat am însămânțat toate animalele”, ne-a explicat medicul veterinar.

    Toate fătările din fermă au loc în trei zile

    Acesta a subliniat și avantajele pe care le aduce aceast tip de însămânțare.  ”Montă naturală am folosit până acum și este o metodă foarte bună, doar că metoda aceasta de a sincroniza oile și a monta într-o singură dată ne dă avantaje pentru că înseamnă că toate animalele care au fost montate o să nască într-o perioadă de 3 zile. Așa încât nu o să pierdem așa mult timp cu fătările, eu am instalat niște camere în grajd si noaptea mă trezesc din oră în oră să văd dacă va făta sau nu și așa cu metoda aceasta totul va fi terminat în 2-3 zile. Poate oile vor fi ajutate dacă trebuie. Deci vor fi supravegheate și nu o să fie nevoie să ne uităm o lună pe camere și cu munca asta. Metoda aceasta ne e de ajutor ca să ne economisim timpul. Fătarea în sine nu e mare lucru, doar că nu știi când va făta. Monta dirijată este cea care îl scapă pe fermier de nopțile nedormite”,  a mai punctat fermierul.

    Costul unor astfel de bureți nu depășește 7 euro bucata dar procedeul trebuie neapărat efectuat sunt controlul unui medic veterinar.

    Însămânțare artificială cu material seminal congelat

    În echipă cu doctorița de la Universitatea din Debrecen, Ungaria, dr. Szabolcs vrea să introducă în exploatația sa un nou tip de însămânțare și anume cu material seminal congelat, importat din Anglia de la berbeci de top. 

    ”Vom încerca prima dată însămânțarea artificială cu material seminal congelat deci de data asta nu luam material proaspăt. Este cumpărat din import din Anglia de la cei mai buni berbeci, iar această metodă este una laparoscopică un pic mai complicată și cu material seminal congelat deci se poate să nu aibă aceeași reușită ca cea cu material seminal proaspăt, dar vom încerca anul viitor această metodă”,  ne-a mai spus crescătorul de animale.

    Lucrează doar cu rasă pură

    Crescătorul din Harghita a înțeles, poate și prin natura meseriei, care este valoarea unui animal din rasă pură. De aceea a ales să nu facă încrucișări în ferma sa pentru obținerea de metiși.

    ”Nu, nu am încrucișat. Eu lucrez numai cu rasă pură. Eu vreau să produc animale de reproducție, berbecuți de prăsilă, nu animale încrucișate. Deci eu fac cu puține animale, dar acele puține animale, la mine trebuie să fie toate foarte bune. Este o genă pe care o moștenesc, se cheamă ”booroola gene”. Asta este un caracter prin care se transmit fătările gemelare și trigemelare. De obicei, oile care poartă gena asta au mai multe fătări trigemelare decât gemelare. Sunt testări în acest sens, dacă oaia este purtătoare sau nu de acea genă și sunt niște teste care se fac în Olanda, de exemplu, și se poate testa care sunt oile purtătoare. Acesta este un nou lucru în genetica ovină. E o inovație”, ne-a mai explicat crescătorul de ovine.

    Medicul veterinar ne-a vorbit și despre cum vede el piața ovinelor din România și spune că  tendințele pe care se merge în prezent vor lua o întorsătură. ”Eu cred că pe piața românească sunt mai căutate oile Suffolk decât Texel. Într-un sens, Suffolk este o rasă mai frumoasă decât Texel, pentru că are capul negru și blana albă și este un pic mai arătoasă. Dar ambele rase sunt foarte bune pentru carne și trebuie să se mai obișnuiască un pic și România cu rasa asta dacă vrea să se amelioreze în acest sens, deci în sensul de a crește cantitatea de carne în miel și calitatea, nu numai cantitatea, pentru că la miei contează și calitatea cărnii, nu numai cantitatea”,  a punctat crescătorul de ovine.

    Citiți și:  Suffolk englezesc – rasa de oi cu cea mai mare viteză de creștere. Carnea mioarelor, căutată pentru că nu miroase…a oaie


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații